ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ οι Αλβανοί των Σκοπίων
Κυρίαρχη προτεραιότητα της αλβανικής κοινότητας των Σκοπίων διαχρονικά είναι η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους έναντι της σλαβικής πλειοψηφίας και τη διατήρηση της συνοχής της ΠΓΔΜ. Παρότι στο πλαίσιο αυτό είναι σταθερή η θέση τους για ταχεία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, το DUI και ο αρχηγός του, Αλί Αχμέτι, από τα μέσα Απριλίου επέλεξαν να ανεβάσουν τους τόνους και την πίεση. Αρχικά με συνέντευξη του Αχμέτι στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Ντέβνικ», όπου ο αρχηγός του DUI υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις από την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να παραμεριστεί κάθε εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ο αλβανικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ έχει μέχρι σήμερα δείξει μεγάλη κατανόηση και υπομονή για τα αισθήματα της πλειοψηφίας. Στη συνέχεια με την επίσκεψη Αχμέτι στις ΗΠΑ την εβδομάδα που μας πέρασε, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του αλβανού πολιτικού, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε σε συνεργασία με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ. Στην Ουάσινγκτον ο Αχμέτι συνάντησε σημαντικά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους άμεσους συνεργάτες του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, και δήλωσε ότι οι συναντήσεις του στις ΗΠΑ είχαν στόχο την ενθάρρυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στη διαφορά με την Ελλάδα, ότι η Ουάσινγκτον προτρέπει την ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και ότι «η μπάλα είναι σʼ εμάς και πρέπει να παίξουμε καλά».
Ο Γκρούεφσκι αντέδρασε αρχικά στη συνέντευξη Αχμέτι τονίζοντας ότι δεν θα θέσει σε διαπραγμάτευση τη «μακεδονική ταυτότητα» ακόμη κι αν χαθεί η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια επιδόθηκε σε εκστρατεία προπαγάνδας στα ΜΜΕ της χώρας (στα οποία ασκεί ασφυκτικό έλεγχο), προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοβουλία της αλβανικής πλευράς ως προσπάθεια των Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν τον αλβανικό πληθυσμό εναντίον του και να αποσταθεροποιήσουν την ΠΓΔΜ.
Γεγονός είναι ότι οι διεθνείς συνομιλητές των Σκοπίων, και ο αμερικανικός παράγοντας ειδικότερα, θεωρούν πλέον τη στάση του Γκρούεφσκι επικίνδυνη για τη σταθερότητα των Σκοπίων, τόσο λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται συνεχώς στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τους γείτονές της όσο και λόγω των διαρκών εντάσεων, όχι μόνο με τη σλαβική αντιπολίτευση αλλά και –πολύ σημαντικότερο– με τον αλβανικό πληθυσμό. Είναι επομένως αποφασισμένοι την περίοδο που ακολουθεί να πιέσουν τον αδιάλλακτο ηγέτη των σλαβοφώνων της ΠΓΔΜ με κάθε τρόπο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με στόχο τη σταθεροποίηση όχι μόνο της ΠΓΔΜ αλλά και της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων. Σε μια περίοδο, εξάλλου, που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επείγονται να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, και με δεδομένη τη δρομολόγηση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα που απομένει. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά έχει εντείνει τις επαφές της με όλους τους σημαντικούς συνομιλητές και παράγοντες και έχει αναβαθμίσει τη σχέση της με τους εκπροσώπους των αλβανόφωνων πληθυσμών της περιοχής.
Παρʼ όλα αυτά, και με δεδομένο ότι η τελευταία πρόταση Νίμιτς, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλάμβανε το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», είναι αρνητική για την ελληνική πλευρά (εικόνα που εδραιώνεται περαιτέρω όσο γίνονται γνωστές λεπτομέρειες πέραν της προτεινόμενης ονομασίας, που αφορούν τόσο το εύρος χρήσης όσο και τις ονομασίες που προτείνεται να χρησιμοποιούνται στις εμπορικές σχέσεις), θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μπορέσει να πείσει τον ελληνικό λαό για λύση με τα χαρακτηριστικά που προτείνονται σήμερα.