ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Φέτος για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, που το Δημοτικό Θέατρο ήταν κλειστό λόγω των εργασιών της ανακαίνισής του, οι τρεις Επιτάφιοι των ναών του Κέντρου, Αγ. Τριάδας, Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Σπυρίδωνα ενώθηκαν στο πλατύσκαλο του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ ο κόσμος είχε κατακλύσει την πλατεία, τους κεντρικούς δρόμους γύρω απ’ αυτήν και έφτανε μέχρι την πλατεία Δημαρχείου. Στην είσοδο του θεάτρου ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, βουλευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και το ιερατείο των εν λόγω ναών. Ο κάθε Επιτάφιος στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία του με βάση το πρόγραμμα της περιφοράς που είχε ανακοινωθεί. Πολύς ήταν ο κόσμος και στην Ανάσταση που έγινε στον ίδιο ναό που γιορτάστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ψυχική ανάταση, αν και ο χώρος μπροστά από την εκκλησία ήταν μικρός λόγω των έργων του Μετρό. Επειδή ο κόσμος ήταν αρκετά συγκρατημένος, λόγω της κρίσης, και δεν υπήρχαν φαινόμενα που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, την ώρα της Ανάστασης, βεγγαλικά κ.λπ., ο πρωθιερεύς του ναού π. Ιωάννης πήρε δύο… τρακατρούκες και τις έσκασε στην είσοδο για να «περάσει» το μήνυμα της χαράς στον κόσμο, κάτι που λειτούργησε θετικά και άλλαξε αμέσως το κλίμα. Μετά το «Χριστός Ανέστη» έμειναν πάρα πολλοί στον ναό για τον όρθρο της Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία.

// Όσοι επισκέφθηκαν τη Μ. Παρασκευή το νεκροταφείο της Ανάστασης διαπίστωσαν με έκπληξη ότι από πολλούς τάφους έλειπαν τα καντήλια! Και όχι τα μεταλλικά ή μαρμάρινα κουβούκλια, αλλά τα ποτηράκια όπου μπαίνει το νερό και το λάδι. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα έλεγαν ότι το γεγονός ότι τα κουβούκλια δεν αφαιρέθηκαν δείχνει ξεκάθαρα ότι η κλοπή των ποτηριών είναι μήνυμα προς τους συγγενείς των τεθνεώτων να αναζητήσουν τις σπείρες που λυμαίνονται τα νεκροταφεία και ανάβουν τα καντήλια. Όσοι ήταν πελάτες των κυκλωμάτων αυτών οι τάφοι ήταν ανέγγιχτοι. Όσοι δεν ήταν, βρήκαν τους τάφους χωρίς καντήλια! Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως όντως η αφαίρεση των καντηλιών έχει σχέση με τα κυκλώματα, αλλά σίγουρα κάτι «παίζεται» στην Ανάσταση. Ο δήμος έχει τον τρόπο να ανακαλύψει την αλήθεια. Κι αν ευθύνονται για την κατάσταση τα διάφορα κυκλώματα, έχει τη δυνατότητα να τα εξουδετερώσει.

// «Βούλιαξαν» οι Σπέτσες το Πάσχα. Από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα της Διακαινησίμου δεν υπήρχε ούτε… σπιθαμή στη Ντάπια ή στο λιμάνι ή στο Ποσειδώνιο χωρίς κόσμο! Τα ξενοδοχεία είχαν 100% πληρότητα κι όλοι έλεγαν με σημασία πως αυτή η κοσμοπλημμύρα πήγε στο νησί παρά τα προβλήματα συγκοινωνίας που υπάρχουν. Και αν δεν υπήρχαν θα ήταν… ο ένας πάνω στον άλλον! Τον… χορό έσυραν, όπως είναι φυσικό, οι επώνυμοι. Οι οποίοι έφτασαν με τα κότερά τους τα οποία συνωστίστηκαν στη Ντάπια όπου δεν… έπεφτε καρφίτσα. Το όμορφο νησί του Σαρωνικού επέλεξαν για το Πάσχα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου που είναι «φαν» των Σπετσών, αφού πολλές φορές συνηθίζει και πηγαίνει για τις διακοπές του. Εκείνος που έκλεψε την παράσταση ήταν ο αμερικανός μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν, ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών στο NBA κατά πολλούς, που επισκέφτηκε τις Σπέτσες με θαλαμηγό στο πλαίσιο του γαμήλιου ταξιδιού του.

Ο «air Jordan» εντυπωσιάστηκε από τις εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου και δήλωσε πως ένιωθε ότι βρισκόταν στις… ΗΠΑ! Είπε ακόμα ότι με την ευκαιρία που ήταν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα δεν θα αρνιόταν να παραστεί στη μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του μπασκετικού θρύλου της χώρας μας Νίκου Γκάλη! Αν τον είχαν καλέσει, βέβαια…

// Σταγόνα στον ωκεανό ήταν τα 160.000 ευρώ που δόθηκαν τη Μεγάλη Βδομάδα από τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας έναντι των οφειλομένων στους εργαζόμενους με το πρόγραμμα των ΑΜΕΑ και με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι δάσκαλοι των καλλιτεχνικών τμημάτων και οι γυμναστές των αθλητικών ακαδημιών έμειναν εκτός… νυμφώνος και δεν πήραν τίποτα γιατί δεν… περίσσεψαν λεφτά γι’ αυτούς. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ζαχαρίας Ζούπης, αναφερόμενος στο γεγονός είπε πως αυτά που πήραν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε… ψίχουλα γιατί έχουν να πληρωθούν εδώ και 17 μήνες, ωστόσο για να μπορεί να πει η δημοτική αρχή ότι κάτι έκανε θα πρέπει να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο στοιχεία για το πόσα χρήματα οφείλει σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΗΚΕΠΑ και να δώσει χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποπληρωμή τους. Επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει επιτέλους να ανακοινώσει η δημοτική αρχή πώς τα κατάφερε και στα 2 χρόνια της θητείας της το χρέος των 700.000 ευρώ που παρέλαβε το έφτασε στα 4 και πλέον εκατ. ευρώ.

// Την… ανοιξιάτικη φορεσιά του έχει βάλει τις τελευταίες μέρες ο Πειραιάς, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετέχει στην πανδαισία των χρωμάτων που χαρίζει ο Μάιος στη φύση. Έτσι πέρα από τα παρτέρια και τις νησίδες στους δρόμους που έχουν μεταβληθεί σε… ρυάκια ανθισμένων φυτών, γέμισαν με φυτά και οι κρεμαστές γλάστρες που είναι τοποθετημένες στις κολόνες φωτισμού των πλατειών και των κεντρικών δρόμων της πόλης. Όλη την εβδομάδα της Διακαινησίμου ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γρηγόρης Καψοκόλης με τους εργάτες του τομέα του έβαλαν φυτά στις γλάστρες, ενώ θα τοποθετηθούν κι άλλες ζαρντινιέρες στα κιγκλιδώματα των πεζοδρομίων. Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε τις πύλες της η Ανθοκομική Έκθεση, που φέτος γίνεται στον Τινάνειο Κήπο, απέναντι από την Αγ. Τριάδα, επειδή η πλατεία Κοραή, όπου γινόταν τα τελευταία δύο χρόνια, έχει κλείσει λόγω των έργων του Μετρό.

// Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων λειτουργεί νέο αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα εκμάθησης παραδοσιακού κεντήματος με καθηγήτρια την εικαστικό κ. Αγγελική Οικονόμου στο Πολιτιστικό Κέντρο «INTERNATIONAL ACTION ART» (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 4 – Νίκαια 210-4110678 και 210-4967757).

Οι μαθητές θα διδαχθούν την τεχνική του κεντήματος χειρός και τις παραδοσιακές βελονιές, ενώ θα εξασκηθούν στο κοφτό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, «Η τέχνη είναι γέννημα του ανθρώπου και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Ο καθένας μας ζει με την προσωπική του σφραγίδα μέσα στον χωροχρόνο. Αυτή η σφραγίδα θέλει σκάλισμα, θέλει δούλεμα, θέλει ισορροπία, αρμονία».

Στο τέλος των μαθημάτων θα χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης.

// Δύο από τα πιο γνωστά μαγαζιά της πλατείας Κοραή είναι αποφασισμένη να κλείσει η Δημοτική Αρχή γιατί παραβαίνουν σοβαρούς κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στους επιχειρηματίες έγιναν υποδείξεις όσον αφορά τα σημεία που παρανομούν και πρέπει να βελτιώσουν κι αν αποκαταστήσουν τις «αστοχίες» αυτές θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των μαγαζιών τους. Διαφορετικά το σφράγισμα θα είναι οριστικό.


Σχολιάστε εδώ