Ελλάδα – Κίνα
Όταν ο Ναπολέων διάβασε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του πρέσβη της Αγγλίας Λόρδου Macartney, που είχε σταλεί το 1793 από τον βασιλιά της Αγγλίας σε διπλωματική αποστολή στην Κίνα, είπε τη μνημειώδη και προφητική εκείνη φράση: «Όταν η Κίνα ξυπνήσει, ο κόσμος θα τρέμει».
Πέρασαν πολλά από τότε χρόνια, για να συνειδητοποιήσουν οι παγκόσμιοι ιθύνοντες το νόημα και τη βαρύτητα της ναπολεόντειας ρήσης. Η Κίνα πλέον ανήκει στους διεθνείς παίκτες και μάλιστα στους πιο δυνατούς.
Η χώρα μας συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο τον Ιούνιο του 1972. Εκτός από την πρεσβεία μας στο Πεκίνο, διαθέτει τρία γενικά προξενεία, στο Γκουανγκζού, στη Σαγκάη και στο Χονγκ-Κονγκ.
Οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία επιθυμία των δύο χωρών να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο σχέσεων.
Οι σε πολύ καλό επίπεδο σχέσεις των δύο χωρών διέπονται από ένα πλέγμα συμφωνιών συνεργασίας που αφορούν πολλούς τομείς, όπως τον πολιτιστικό, οικονομικό, εμπορικό, τεχνολογικό κ.ά.
Ήταν, κατά συνέπεια, πολύ ορθή η απόφαση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα. Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί το Πεκίνο και τη Σαγκάη την προσεχή εβδομάδα, από την 15η-19η τρέχοντος, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και συνοδευόμενος από 50 έλληνες επιχειρηματίες. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο δεύτερος πολιτικός ηγέτης από ευρωπαϊκή χώρα, μετά τον γάλλο Πρόεδρο κ. Ολάντ, που θα συναντηθεί με τον νέο κινέζο πρωθυπουργό.
Ο σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού πρέπει να αναζητηθεί στην επιθυμία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με το Πεκίνο, με κύρια έμφαση, μεταξύ άλλων, στην οικονομία, τον τουρισμό και φυσικά στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η Αθήνα αναμφίβολα γνωρίζει ότι το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με το Πεκίνο πρέπει να διατηρηθεί. Οι σχέσεις μας πρέπει να ακολουθούν ανοδική πορεία. Η κινεζική αγορά είναι τεράστια. Διαθέτει 1,3 δισεκατομμύρια καταναλωτές.
Οι επισκέψεις αυτού του είδους δεν είναι μόνον χρήσιμες, αλλά και απαραίτητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι άρτια προετοιμασμένες σε κάθε λεπτομέρειά τους. Δεν θα πρέπει εξάλλου να εξαντλούνται σε συνήθεις φιλοφρονήσεις και ευχολόγια, αλλά να αποτελούν έναυσμα περαιτέρω προώθησης συνεργασίας σε όλους τους καίριους τομείς.
Τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους οι αρμόδιοι χειριστές των σχετικών φακέλων και γενικά οι υπεύθυνοι της επίσκεψης.
Η Κίνα συνδέεται με την Ε.Ε. με μια Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας που υπογράφτηκε το 1985, που όμως έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας κ.ά. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Κίνα αποτελούν διεθνείς παράγοντες ισχύος. Η πρώτη αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ η δεύτερη αποτελεί υπερμεγέθη πηγή εισαγωγών στην Ε.Ε. Κατά συνέπεια η Ελλάδα, επωφελούμενη της ιδιότητάς της ως μέλους της Ε.Ε., θα πρέπει να προσπαθεί έντονα να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο και να συμβάλλει στην περαιτέρω προσέγγιση Βρυξελλών-Πεκίνου. Ειδικότερα μάλιστα εν όψει της ελληνικής προεδρίας του 2014, οπότε η χώρα μας μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-Κίνας.
Στην παρούσα κρίσιμη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία, δεν αρκεί η εναπόθεση απλώς των ελπίδων για την οικονομική ανάκαμψη, στην προώθηση συνεργασίας και συμμαχιών μας με τους ισχυρούς της Γης. Πρέπει με συντονισμένες και προσεκτικές κινήσεις να παρουσιάζουμε ελκυστικά μοντέλα προσέλκυσης ενδιαφέροντος σοβαρών επενδυτών και γενικά διεθνών οικονομικών παραγόντων.
Έχουμε και ορισμένα ατού στα χέρια μας. Όπως, επί παραδείγματι, την ποντοπόρο ναυτιλία μας, τον ρόλο της οποίας ιδιαίτερα εκτιμά το Πεκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% του ξηρού φορτίου και το 60% του πετρελαίου που εισάγεται στην Κίνα μεταφέρεται από ελληνικά πλοία. Και μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά ναυπηγούνται εκεί.
Πιστεύουμε ότι παράλληλα με την προώθηση πολλαπλών στόχων συνεργασίας μας με το Πεκίνο, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε δύο κυρίως τομείς.
Ο πρώτος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως πύλης εισόδου της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά. Εγχείρημα διόλου απλό και για το οποίο έχουν τόσα πολλά γραφεί και ειπωθεί. Τα οφέλη όμως είναι προφανή.
Ο δεύτερος είναι ο τουριστικός. Η προσέλκυση κινέζων επισκεπτών αποτελεί κάτι το εφικτό, που με συντονισμένη προσπάθεια όλων των αρμοδίων φορέων μπορεί να επιτευχθεί. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν παρουσιάζει υψηλά ποσοστά προσέλκυσης τουριστών από την Ασία. Της παρουσιάζεται όμως τώρα μια σημαντική ευκαιρία. Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων παγκόσμιων τουριστικών αγορών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ότι για τους Κινέζους οι περίοδοι τουριστικής αιχμής συμπίπτουν με περιόδους που στη χώρα μας παρουσιάζεται μειωμένη τουριστική δραστηριότητα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2011 εισήλθαν στη χώρα μας απευθείας από την Κίνα μόνο 15.838 τουρίστες, δηλ. ποσοστό 0,1% επί του συνόλου. Το ποσοστό αυτό βέβαια αυξάνει, αν υπολογιστεί το σύνολο των κινέζων τουριστών που ήλθαν στη χώρα μας προερχόμενοι από άλλες χώρες Σένγκεν, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι υψηλό. Το θέμα της έκδοσης της βίζας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Οι αρμόδιοι πάντως του ελληνικού τουρισμού πρέπει πάντοτε να έχουν κατά νουν ότι, όπως λένε οι σχετικές εκτιμήσεις, σε λιγότερο από 10 χρόνια ο αριθμός των κινέζων τουριστών που θα ταξιδεύει στο εξωτερικό θα ανέλθει σε 100 εκατ. τον χρόνο…
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία της προώθησης της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς, πιστεύουμε ότι κατά προτεραιότητα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους δύο παραπάνω αυτούς τομείς, που ασφαλώς μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το βασικότερο και ασφαλέστερο εφαλτήριο των όλων προσπαθειών της χώρας μας για την περαιτέρω διεύρυνση της επωφελούς συνεργασίας της με το Πεκίνο.