Εθνικό προσκλητήριο για μια νέα εποχή στη χώρα

Σε ένα από πολλές πλευρές κομβικό σημείο, θα επιχειρήσει να απευθυνθεί (και να βρει ακροατές) στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως δε σε πολίτες που ιδεολογικά κινούνται πέρα και εκτός της παράταξης. Τον ίδιο σκοπό θα υπηρετούν και οι ιδεολογικοπολιτικές προτάσεις που θα κατατεθούν προς συζήτηση και έγκριση από το συνέδριο και που οι επιτελείς της Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας.

Μια σειρά δομικές και άλλες αλλαγές στον τρόπο δράσης και στην άσκηση της πολιτικής θα συμβάλουν ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα, όπως ακριβώς φιλοδοξεί ο κ. Σαμαράς. Είναι αυτό εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες και με το συγκεκριμένο στελεχιακό δυναμικό; Πολλοί, και εντός ΝΔ, αμφιβάλλουν, ο χρόνος ωστόσο θα δείξει…

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή και ανησυχία τη ρευστότητα που καταγράφεται προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά τους. Ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται, το έχει εκμυστηρευτεί και στους στενούς συνεργάτες του, ότι την επομένη των εκλογών -όποτε κι αν διεξαχθούν- αν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτη δύναμη θα δυσκολευτεί πολύ να εξασφαλίσει τις συμμαχίες εκείνες που θα είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η απήχηση του ΠΑΣΟΚ είναι σε καθοδική τροχιά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται όταν φτάσει η ώρα των εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη διατηρεί τη δύναμή της, αλλά δεν είναι αρκετή για να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Θέμα προσέγγισης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, ενώ, όσο κι αν στην πολιτική δεν μπορείς να αποκλείεις τίποτα, οι πιθανότητες για συνεργασία με κόμματα εκ δεξιών είναι μηδαμινές, ίσως και μηδενικές.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν υιοθετήσει μια ακραία, αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία, που δεν αφήνει περιθώρια προσέγγισης. Επιπλέον, τόσο ο Π. Καμμένος όσο και πολλοί βουλευτές έχουν εκτοξεύσει βαρύτατες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς σε βάρος της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, γεγονός που κάνει το χάσμα σχεδόν αγεφύρωτο.

Μονόδρομος

Με τα δεδομένα αυτά, η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μονόδρομο για τον πρωθυπουργό προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Είναι αυτό εφικτό; Στενοί συνεργάτες του επιμένουν καταφατικά και επικαλούνται σειρά παραγόντων που συνηγορούν ή πρόκειται να συνηγορήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σταδιακά τη δυναμική που είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εναλλακτική πρόταση που προβάλλει δεν είναι πειστική, δεν προσφέρει σίγουρη διέξοδο, και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Την κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν οι αντιφάσεις, οι αλλαγές στρατηγικής σε κρίσιμα ζητήματα αλλά και η πανσπερμία απόψεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν την εικόνα μιας σύγχρονης Βαβέλ. Αλλά, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, πώς θα μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν δίκιο;

Μετά την κρίση κορυφής για την οικονομική διαχείριση, εντάθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα φαινόμενα αποσύνθεσης και στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Εκτιμούν ότι κατώτερα (και άφθαρτα) στελέχη και κυρίως η μάζα των ψηφοφόρων που δεν θα κατευθυνθεί προς τη ΔΗΜΑΡ ενδεχομένως να στραφούν προς τη ΝΔ. Είτε διότι συμφωνούν με την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση είτε για να αναζητήσουν τη σιγουριά και τη σταθερότητα ενός μεγάλου κόμματος, κόμματος εξουσίας.

Τα βλέμματα στη ΝΔ είναι στραμμένα και προς τα δεξιά, καθώς Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή συγκεντρώνουν μαζί ένα ποσοστό που κινείται μεταξύ 15% και 18%, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Εννοείται ότι η πόρτα είναι κλειστή για το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, ωστόσο στη Λ. Συγγρού γνωρίζουν καλά ότι μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που προκάλεσε επέλεξε μια ακραία πολιτική έκφραση για να δηλώσει την οργή και την αγανάκτησή του για τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βασικά αν αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα και δημιουργηθούν προοπτικές ανάκαμψης, ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της ΝΔ.

Δίαυλοι επικοινωνίας δεν υπάρχουν ούτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο από τη Λ. Συγγρού σχεδιάζουν να πλαγιοκοπήσουν το κόμμα του κ. Καμμένου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την επανασυσπείρωση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.


Σχολιάστε εδώ