αμυντικά θέματα

Τα απέναντι τεκταινόμενα

= Η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής απόφασης για την επιλογή συνεργάτη προς συμπαραγωγή πυραύλων T-LORAMIDS-SAM εδάφους-αέρος (12 βαλλιστικές μονάδες) τελευταίας τεχνολογίας. Η απαίτηση σε συμπαραγωγή ανέρχεται στο 70%. (Σημειώνω, απλώς, ότι εμείς επιτύχαμε για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 συμπαραγωγή 1,98% το 2003, με τους Σημιτογιάννους πανηγυρίζοντες.) Ανταγωνιστές από τους οποίους θα αναδειχθεί ο συνεργάτης RAYTHEON / LOCKHEED, ΗΠΑ, EUROSAM / ASTER, Ρωσία και HQ-J SYSTEMS, Κίνα (πηγή: JANEʼS, 27.3.13).

= Το νεοαποκτηθέν υπερσύγχρονο πλοίο ερευνών «Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα Πασά» ανοίγει πανιά για την περιοχή Κύπρου, προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες.

= Στα σκαριά έξι κορβέτες για το Π.Ν. της Τουρκίας (κόστος 215 δισ. ευρώ), τύπου STEALTH. Ανατροπή ναυτικών ισορροπιών. Επελέγη, τελικά, ο όμιλος RKYIK MARINE SHIP. Το 50% των ηλεκτρονικών θα είναι εγχώριας παραγωγής.

= Άφεριμ και πάλι άφεριμ. Θα μου πείτε: «Τι θες, ρε μπάρμπα, να κάνουμε τα ίδια; Όχι, καρντάσια, αλλά βάλτε μπαταρίες στα υποβρύχια, προμηθευτείτε τα πυρομαχικά αρμάτων (η πίστωση υπάρχει), αξιοποιήστε τα ΑΩ και με αυτά αγοράστε ανταλλακτικά για να πετάνε όλα τα F-16, εισπράξτε τις ρήτρες, ενεργοποιήστε τις FOS για τη συντήρηση του υλικού, ενδυναμώστε τις μάχιμες μονάδες και μη μαζεύετε τον στρατό στην Αττική κ.ά., κ.ά. Απλά πράγματα…

Ρουκέτα αέρος-
εδάφους HARM

= Από τον βουλευτή-πτέραρχο Γιώργο Νταβρή προς τον υπουργό Άμυνας, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών.

= Έφα: «Ο Άκης είναι το 10 το καλό και είναι σιδεροδέσμιος για τους εξοπλισμούς. Πού είναι οι βαλέδες, οι ρηγάδες και οι άσοι;».

= Θα σου έλεγα, πτέραρχε, να ρωτήσεις τους κ. Σημίτη, Γιάννο Παπαντωνίου, Μεϊμαράκη, Βενιζέλο (τους τελευταίους γιατί τους κάλυψαν). Θα πρόσθετα και κάτι άλλο: Υπάρχουν και νταμίτσες. Ψάξʼ το λίγο… Έρρωσθε…

Η νέα δομή των ΕΔ

= Τα είπαμε αναλυτικά στο προηγούμενο και θα τα ξαναπούμε.

= Ολίγον ενδιαφέρει τον λαό αν οι ταξιαρχίες από 12 θα γίνουν 6 και οι συνταγματάρχες από 30 γίνουν 15.

= Απαιτεί όμως η καταληκτική απόφαση να είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης και ανάλυσης, να περιέχει ολίγο πατριωτισμό και αντίληψη της ευθύνης και να μην αποτελέσει επικοινωνιακό show εντυπώσεων. Να εξυπηρετεί την άμυνα και την αποτροπή.

= Και το σπουδαιότερο: Να είναι «δουλεμένη» από ανθρώπους που γνωρίζουν τα αμυντικά. Όχι από γραφικούς δικηγορίσκους ή αιθεροβάμονες ινστιτούτων, όπως καλή ώρα το ΙΣΤΑΜΕ.

= Σας θυμίζω τι «φόλες» είδαν το φως από συνεργεία παρασυμβούλων επί υπουργίας Βενιζέλου (Νόμος Ιεραρχίας-Προαγωγών, Προμηθειών). Προσοχή!

Στρατολογία
και τεχνολογία

= Φαίνεται ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ έπιασαν το νόημα της ανάγκης ύπαρξης ενός αξιόπιστου συστήματος στρατολογικού ελέγχου, αλλά και εξυπηρέτησης των πολιτών, και σιγά σιγά, αλλά συστηματικά, το έστησαν.

= Το έργο, στη σχεδίαση, είναι έτοιμο και περιμένει τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ (2,6 εκατ. ευρώ) οπότε θα λειτουργήσει εντός διετίας.

= Το σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα όλους τους φορείς του Δημοσίου που απαιτούν το είδος των πληροφοριών που παράγει, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να τρέχει για έκδοση πιστοποιητικών, τα οποία, ενίοτε, προέκυπταν… πλαστά, ιδιαίτερα αυτά που προορίζονταν για στρατολογικές υποχρεώσεις.

= Απλώς σημειώνω ότι η Στρατολογία διακινεί ετησίως ένα εκατομμύριο έγγραφα.

= Το καλό να λέγεται και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Από τον Α/ΓΕΕΘΑ μέχρι τη νεότερη, σε αρχαιότητα, δεκανέα της Στρατολογίας.

Οι τρεις στρατηγοί

= Που, τελικά ήσαν πέντε…

= Αναφέρομαι στα συγχαρητήρια που έδωσαν, προ δεκαπενθημέρου, στους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας του Καρδιολογικού Κέντρου στο 401 ΓΕΝ δηλαδή τους τ. Α/ΓΕΣ κ. Φ. Φράγκο, Κ. Ζιαζιά και Κ. Γκίνη.

= Αργότερα έμαθα ότι δεν ήσαν μόνοι. Συνέβαλαν ακόμα 2, δηλαδή ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος και ο υφυπουργός κ. Π. Καράμπελας. Εύγε και σʼ αυτούς.

= Οι στρατηγοί αυτοί σήμερα έχουν απομείνει 2. Οι τελευταίοι…

= Ας βάλουν στην ομάδα και τον νέο Α/ΓΕΣ κ. Τσέλιο και ομού και μαζί να στήσουν και το άλλο Κέντρο, το Αντικαρκινικό, που θα σώσει κόσμο. Αναμένεται ένας γραμμικός επιταχυντής.

= Ο τ. ΥΕΘΑ κ. Δημ. Αβραμόπουλος είχε ζητήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (δεδομένου ότι η προ εξαετίας διατεθείσα πίστωση στο ΓΕΣ απωλέσθη καθʼ οδόν). Κάποιο πουλάκι μού είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει κάποια ενέργεια για να διαθέσει το ποσόν. Βουρ…

Ερώτημα προς
τον κ. πρωθυπουργό

= Σύμφωνα με καταγγελίες του Τύπου οι νεοπροσληφθέντες στην ΕΡΤ «σύμβουλοι» στοιχίζουν 1.031.400 ετησίως.

= Το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 90.000 ευρώ και ο μέσος όρος των αποδοχών τους είναι 3.459 ευρώ!

= Ακολουθεί πίνακας με ονοματεπώνυμα που σʼ αυτόν φιγουράρουν κάποιοι τύποι που σε κάνουν να αναφωνήσεις: «Θου Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου».

= Κύριε πρωθυπουργέ, θα εξακολουθήσετε να ανέχεστε να λαμβάνει κάθε «φούφουτος» κομματικός 3.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ στον Α/ΓΕΕΘΑ και τους επιτελάρχες διαθέτετε μόνο 1.889 ευρώ μηνιαίως και στον αντισυνταγματάρχη, διοικητή τάγματος προκάλυψης, 1.242;

= Και από την άλλη μεριά, ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν πρέπει να μιμηθεί τον αμερικανό ομόλογό του, που πρόσφατα προειδοποίησε το Κογκρέσο για τις συνέπειες αναλόγων περικοπών στην άμυνα; Και τον ναύαρχο Χρηστίδη ακόμα…

= Χάσατε, κ. Αρχηγέ, την ευκαιρία να εκθέσετε, ωμά, το πρόβλημα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Επιτρέψατέ μου να σας υπενθυμίσω, με όλο τον σεβασμό, ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι θεσμός, κορυφαία προσωπικότητα, και όχι απλώς πρόσωπο που πρέπει να συμφωνεί με υπουργό.

Άλλος κουράστηκε, άλλος απολαμβάνει…

Την προετοίμασε πολύ προσεκτικά, ασχολούμενος προσωπικά και ο ίδιος. Η κυβέρνηση όμως τον αποστράτευσε και έτσι τους «καρπούς» γεύτηκε ο διάδοχός του. Ο λόγος για τον πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη και αντικείμενο τη φιλοξενία στην Αθήνα της ετήσιας Συνόδου των Αρχηγών των Πολεμικών Ναυτικών της Ευρώπης «CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES – CHENS 13». Βλέπετε, ο πρώην Α/ΓΕΝ, σε αντίθεση με τον νέο Αρχηγό αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, διέθετε τεράστια διεθνή εμπειρία και προωθούσε τέτοιες συνόδους, αφού αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση της αμυντικής μας διπλωματίας. Η Σύνοδος, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 1992 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ναυτικής στρατηγικής, διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 9 και 10 Μαΐου και χαρακτηρίστηκε ως πολύ επιτυχημένη. Έλαβαν μέρος οι 26 Αρχηγοί των Πολεμικών Ναυτικών των χωρών της Ευρώπης, καθώς και 4 παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις πρακτικές για τη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, τις απαιτήσεις και τις αναγκαίες διαδικασίες για ανάληψη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ενώ μεγάλη κουβέντα έγινε για τον τρόπο προβολής των δυνατοτήτων των Ευρωπαϊκών Ναυτικών στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και στην κοινή γνώμη. Πολλές επαφές έγιναν μεταξύ των Αρχηγών στο περιθώριο της Συνόδου, με την κρίση στη Συρία να αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης. Ευχαριστημένες και οι σύζυγοι των Αρχηγών από το «πρόγραμμα κυριών», που περιελάμβανε επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Κατά πληροφορίες δε, κάποιοι Αρχηγοί παρέτειναν τη διαμονή τους στη χώρα μας και το Σαββατοκύριακο…

Το εργασιακό των αποστράτων δεν ικανοποιεί

Μια πολύ καλή ανάλυση των νέων ρυθμίσεων για το εργασιακό των αποστράτων παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, η οποία κυκλοφορεί ευρέως στο διαδύκτιο. Να θυμίσουμε εδώ ότι και οι νέες ρυθμίσεις δεν ικανοποιούν τους αποστράτους, αφού τους διαχωρίζει με προκλητικό τρόπο, σε αυτούς που αποστρατεύτηκαν με αίτησή τους και σ’ αυτούς που αποστρατεύτηκαν από την υπηρεσία, με τους πρώτους ουσιαστικά να καταδικάζονται σε… αργία.


Σχολιάστε εδώ