Αθήνα SOS

Οι μελέτες για την Πανεπιστημίου στο υπουργείο Ανάπτυξης

Τις προκαταρκτικές μελέτες για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την Πανεπιστημίου, υπέβαλε εμπρόθεσμα στο υπουργείο Ανάπτυξης το Ίδρυμα Ωνάση. Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, όπως δεσμεύτηκε δημόσια στην παρουσίαση του «Re-think Athens». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, με στόχο να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο τα πρώτα έργα ανάπλασης και να ολοκληρωθούν το 2015. Μαζί με την ένταξη του Κεραμεικού στο σχέδιο «JESSICA» είναι τα μοναδικά σχέδια που συζητούνται αυτήν την περίοδο. Τόσο στον Κεραμεικό όσο και στο Γεράνι έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ειδικά οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου, η οποία ήταν το «θέατρο» των ναρκωτικών έως και το 2009. Το έργο το έχει αναλάβει η ΕΑΧΑ, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση. Ο Δήμος Αθηναίων θέλει να φέρει επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο μέχρι τώρα.

Ξέχασαν τις πλατείες σε Άγιο Παντελεήμονα και Αττική

Η παρέμβαση που δεν γίνεται είναι στις γειτονιές. Δύο από τα έργα που είχε προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος επί Τ. Μπιρμπίλη είναι η ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής μέσω της οδού Αγορακρίτου. Αλλά, αν αυτά είναι ευθύνη της κυβέρνησης, το ερώτημα είναι τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Μπορεί η Κυψέλη να επανήλθε στην επικαιρότητα από την αναφορά της ποιήτριας Κικής Δημουλά για τα παγκάκια και τους μετανάστες, αλλά η όλη παρέμβαση του δήμου περιορίστηκε στο κλείσιμο της δημοτικής αγοράς και το εκ νέου άνοιγμά της, χωρίς περιεχόμενο.

Νέο στοίχημα είναι η διαχείριση του Πεδίου του Άρεως. Η ανάπλασή του στοίχισε στην Υπερνομαρχία και στον ελληνικό λαό περίπου 11 εκατ. ευρώ, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Ο Δήμος Αθηναίων ζητάει να αναλάβει τη διαχείρισή του και ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δεν είναι αρνητικός.

«Ταρίφα» 2 ευρώ στις λαϊκές

Μέχρι πρότινος θεωρούνταν πρόβλημα το παρεμπόριο στις παρυφές των λαϊκών. Για να αντιμετωπιστεί, πλάκωσαν οι «προστάτες», που αλωνίζουν την πόλη χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, σχεδόν κάτω από τα τοπικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, ζητείται από κάθε «πάγκο» το ποσόν των 2 ευρώ για να αισθάνεται… ασφαλής ο ιδιοκτήτης τους πως δεν θα υπάρξει παρεμπόριο, το οποίο έχει ούτως ή άλλως συρρικνωθεί.

Αυτοκινητόδρομος η Αδριανού

Έχει χαθεί η μπάλα με τα διερχόμενα οχήματα στο πλέον όμορφο κομμάτι της Αθήνας, γύρω από την Ακρόπολη. Καθημερινά, τα αυτοκίνητα των καταστηματαρχών, το τρενάκι που κάνει τη βόλτα από το Σύνταγμα και όποιος άλλος επιθυμεί διασχίζουν την οδό Αδριανού και την Αποστόλου Παύλου. Το Δημόσιο ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο, που απευθύνεται στους πεζούς και αποτελεί την εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. Επιπλέον, η επιλογή να εγκατασταθεί και το ΚΤΕΛ και η πιάτσα των ταξί στην είσοδο του Θησείου δημιουργεί προφανή προβλήματα ασφάλειας για τους πεζούς επισκέπτες. Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν αντιδρά;

Διανομή τροφίμων έκανε η «Κιβωτός της Αγάπης», της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε άστεγους τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάνοντας ένα βήμα παρέμβασης στην πόλη. Οι άστεγοι πληθαίνουν, και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εξώσεις από τις τράπεζες. Σε διάφορα σημεία ξεπροβάλλουν Έλληνες και ξένοι που απλώς κοιμούνται έξω. Ο δήμαρχος Αθηναίων φωτογραφήθηκε με το γιλέκο της «Σχεδίας», του περιοδικού που διανέμεται από άστεγους, αλλά η αλήθεια είναι πως το σχέδιο για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας για τους άστεγους δεν έχει κι αυτό προχωρήσει.


Σχολιάστε εδώ