ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Ο Κ. Ρεσβάνης βρέθηκε νεκρός στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου, πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο όπου ήταν το γραφείο του. Οι περισσότερες ενδείξεις μαρτυρούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, ωστόσο επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε. Πριν από κάποιους μήνες είχε βρεθεί πάλι στο γραφείο του σε κώμα ύστερα από πυροβολισμό από την κυνηγετική καραμπίνα του. Τότε είχαν πει ότι καθάριζε το όπλο του και εκπυρσοκρότησε. Όπως φαίνεται όμως επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας… Την οποία ολοκλήρωσε τώρα. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει γνωστοί. Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είχε οικονομικά προβλήματα και άλλοι ότι είχε μάθει κάτι για την υγεία του που δεν το άντεξε.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε πέσει σε κώμα στην Πάρο όπου έκανε διακοπές και είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο στο «Metropolitan», όπου νοσηλεύτηκε επί πολλές μέρες. Από τότε είχε αρχίσει κι έκανε σειρά εξετάσεων κι έδειχνε ότι τον προβλημάτιζε κάτι. Ό,τι και να συνέβη γεγονός είναι πως ένας χρήσιμος άνθρωπος, που διακρινόταν για το ήθος και την ευγένειά του δεν είναι πια κοντά μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, στη συνεδρίασή του της Μεγάλης Τρίτης κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος πρώην προέδρου του και κατόπιν εισηγήσεως του δημάρχου αποφάσισε ομόφωνα να του παραχωρηθεί δωρεάν οικογενειακός τάφος στο Κοιμητήριο της Αναστάσεως.

// Ειδική εκδήλωση για να τιμηθεί ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βουγιουκλάκης διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη», που ουσιαστικά ανήκει στην οικογένεια αφού και τα 1.200 περίπου μέλη που τον απαρτίζουν είναι… Βουγιουκλάκηδες! Ο πρώην βουλευτής ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου, ενώ την απονομή της ειδικής πλακέτας έκανε ο δήμαρχος Πειραιά.

// Προχωράνε με εντατικό ρυθμό τα έργα της ανάπλασης των δύο δημοτικών πλαζ στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα. Ενδεικτικό του έργου που γίνεται είναι το γεγονός ότι από την πλαζ της Φρεαττύδας μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί 300 φορτηγά βράχια και πέτρες που είχαν συσσωρευτεί από το κύμα τα τελευταία χρόνια.

// Μέσα στον μήνα θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη πλειοδότη ο οποίος θα λειτουργήσει το αναψυκτήριο στο πάρκο Δηλαβέρη. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τιμή εκκίνησης είναι 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο πλειοδότης θα έχει την υποχρέωση της συντήρησης και της φύλαξης του χώρου.

// Ένταση δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο επικεφαλής του συνδυασμού της «Συμμαχίας για τον Πειραιά» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καρδαράς, κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι δεν έδωσε άδεια σε παραγωγούς του Κινήματος διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες να πουλήσουν προϊόντα τους σε χώρο πίσω από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο δήμαρχος απάντησε πως όποιος δραστηριοποιείται στην πόλη, είτε ως πλανόδιος έμπορος, είτε ως μικροπωλητής στο παζάρι, πληρώνει τέλη στον δήμο και βέβαια έχει σχετική άδεια. Οι παραγωγοί που πήγαν την περασμένη Κυριακή στο μπαζάρ χωρίς μεσάζοντες που διοργάνωσε η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη δεν είχαν άδειες γιʼ αυτό και η Δημοτική Αστυνομία τους επέβαλε τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

// Οι 35 από τους μικροπωλητές που είχαν καταφέρει να πάρουν άδεια για θέση στο παζάρι δεν κατάφεραν τελικά να βρουν τα χρήματα για το ετήσιο τέλος και τις επέστρεψαν. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην πληρώσουν τέλη για το διάστημα που κατείχαν τις άδειες, πριν τις επιστρέψουν. Οι άδειες αυτές θα δοθούν τώρα στους επιλαχόντες.

// Ο Βασίλης Κορκίδης εξελέγη πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά στη θέση του αείμνηστου Γιώργου Κασιμάτη. Αν και η συγκυρία είναι δύσκολη λόγω της κρίσης και ο πήχης πολύ ψηλά γιατί εκεί τον είχε τοποθετήσει ο προκάτοχός του, ο νέος πρόεδρος έχει την εμπειρία, την αποδοχή και τα φόντα να τα καταφέρει. Κάτι που του ευχόμαστε ολόψυχα!

// Τον συντονισμό των δράσεων όλων των παραγωγικών και θεσμικών φορέων του Πειραιά, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία προγραμματισμού ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την ευρύτερη πειραϊκή περιοχή, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, μακριά από το «γενικόλογο και απροσδιόριστο όραμα για την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και, το σημαντικότερο, να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Μίλησε ακόμη για την αδιάσπαστη ενότητα του λιμανιού με την πόλη και τους γύρω δήμους, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για το νέο λιμάνι της κρουαζιέρας, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να υποβληθεί φάκελος ώστε ο Πειραιάς και η Σαλαμίνα να οριστούν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

// Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, δημιουργεί αυτοχρηματοδοτούμενο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Τα μαθήματα είναι δύο δίωρα ανά εβδομάδα και απευθύνονται προσωρινά σε μαθητές Γυμνασίου από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων που επιθυμούν και χρειάζονται μαθησιακή υποστήριξη για τις σχολικές εξετάσεις.

Στο «Κοινωνικό Σπουδαστήρι» θα διδάσκονται: Αρχαία Ελληνικά, Ομήρου Οδύσσεια και Ιλιάδα, Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση, Νεοελληνικά Κείμενα και Ιστορία. Ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων θα είναι στα νέα Γραφεία του Ομίλου στη Νίκαια.

// Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος που διοργάνωσε στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Παιδική Πολυκλινική Πειραιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Στηρί-ΖΩ».

Περισσότερες από 30 γυναίκες, στο σύνολό τους ανασφάλιστες μητέρες, υποβλήθηκαν την Πέμπτη 25 Απριλίου και την Παρασκευή 26 Απριλίου μετά από προκαθορισμένα ραντεβού σε Δωρεάν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο και TEST PAP.

Οι πληροφορίες παρέχονται στην Παιδική Πολυκλινική Πειραιά (Καραολή & Δημητρίου 39, Πειραιάς) κάθε Τρίτη και Πέμπτη κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 210 4116624 & 210 4124707.

// Ξεχωριστή ήταν η Κυριακή των Βαΐων στον Πειραιά. Το πρωί σʼ όλες τις εκκλησίες μοίραζαν βάγια και έγινε το αδιαχώρητο. Το βράδυ πάλι για να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος, οι κεντρικοί ναοί έκαναν δύο ακολουθίες του Νυμφίου, μία στις 7 και μία στις 9! Ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ιερούργησε το πρωί στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τη λειτουργία τού προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο του ναού όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μερικούς από τους καλεσμένους. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το τζαμί που έχει σχεδιαστεί να γίνει στον Βοτανικό και εξέφρασε την άποψη πως δεν χρειάζεται να υπάρχει επίσημο υπό την αιγίδα του κράτους τέμενος, αφού ήδη στη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 χωρίς κρατική νομιμοποίηση. Αυτό το ένα που θα είναι το νόμιμο υπάρχει –όπως είπε- κίνδυνος να λειτουργήσει ως προγεφύρωμα για την αναγνώριση κι άλλης επίσημης θρησκείας στη χώρα.

// Ύστερα από τις 40 μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την κορύφωση του Θείου Δράματος που παρακολουθήσαμε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, φτάσαμε αισίως και φέτος στην Ανάσταση. Στην ανάμνηση του πιο ουσιαστικού γεγονότος για το ανθρώπινο γένος που σηματοδοτεί την αιωνιότητα και τη λύτρωση. Σε πείσμα των καιρών και των δήθεν προοδευτικών, οι οποίοι έχουν θεοποιήσει την ύλη και θεωρούν τη θρησκεία κάτι το ξεπερασμένο και το αναχρονιστικό, οι εκκλησίες, τουλάχιστον στον Πειραιά όπου είχαμε προσωπική άποψη, ήταν ασφυκτικά γεμάτες πρωί βράδυ. Ο κόσμος βρίσκει αποκούμπι και παρηγοριά κοντά στον Χριστό. Συμπάσχει μαζί του, ανεβαίνει τον Γολγοθά του και περιμένει και τη δική του ανάσταση, όχι όπως ο ληστής εν τω Σταυρώ, την ύστατη ώρα, αλλά συνειδητά και σίγουρα, με τη βεβαιότητα που δίνει ο ίδιος ο Κύριος στο σωτήριο κάλεσμά του: «Έρχεσθε προς Με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω ημάς». Καλή Ανάσταση!


Σχολιάστε εδώ