XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

> Τι δεν καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης; Είτε αρέσει σε κάποιους από εσάς είτε όχι, ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των χρεών προς το Δημόσιο μεταξύ ημικρατικών εταιρειών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το ίδιο παραγόμενο προϊόν και τα αυτά προβλήματα, αποτελεί στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. Για τα περί συμψηφισμού τους επιφυλασσόμαστε, καθώς πολλά έχουμε δει και ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

> Μιλάμε για «φούσκα» τεραστίων διαστάσεων! Το κακό σπυρί στην αγορά παραγώγων δεν είναι τόσο η χρησιμότητα των προϊόντων της για αντιστάθμιση κινδύνου όσο η απίστευτη μόχλευση που παρέχουν, καθιστώντας την παρακολούθησή τους σχεδόν ανέφικτη.

> Άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία! Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει διεθνώς, όπου οι Αρχές (εισαγγελικές, εποπτικές, ρυθμιστικές κ.λπ.) θέτουν στο μικροσκόπιο των ερευνών τους για τη συλλογή καταθέσεων και αποδεικτικού υλικού κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελεγχόμενων εταιρειών, όπως τον διευθύνοντα σύμβουλο, τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και τους διευθυντές των τμημάτων Treasury, Διαχείρισης, Πιστωτικού Κινδύνου, Κανονιστικής Συμμόρφωσης κ.λπ., εμείς εδώ αναζητούμε τους κατώτερους υπαλλήλους, όπως αυτούς της εξυπηρέτησης πελατών, εκείνους του ταμείου κ.λπ.

> Λέμε εμείς τώρα! Γιατί αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιλέγουν να λειτουργούν ως ομόρρυθμες; Μήπως έχει να κάνει με τη μη υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών τους;

> Έχουν στήσει φάμπρικα… απαλλαγών! Αληθεύει ότι κάποιοι από τους ελεγκτές των εποπτικών αρχών, αν και επιβάλλουν πρόστιμα για να φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους, εντούτοις αυτά καταπέφτουν εύκολα λόγω του ότι έχουν φροντίσει να υλοποιήσουν διαδικαστικά λάθη, που ακυρώνουν τις αποφάσεις τους;

> Ε, όχι, έχει και το θράσος τα όριά του! Ποιες τράπεζες προχώρησαν σε καταθέσεις μηνύσεων ως εξαπατηθείσες από τους καταναλωτές κατά τη σύναψη δανείων, τα οποία εντέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν; Μήπως αυτές που βασίστηκαν στις εγγυήσεις των φορολογουμένων για να ανακεφαλαιοποιηθούν ή εκείνες που χαρίστηκαν σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα;

> Μα, τέτοια πρεμούρα από τους δανειστές; Τι φοβούνται, επιτέλους, οι εταίροι μας; Μήπως χάσουν τους τόκους μίας ημέρας; Είναι αλήθεια ότι ελέω της μη λειτουργίας του συστήματος TARGET2 λόγω της 1ης Μαΐου, και ενώ οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους θα εκπληρωθούν την επόμενη εργάσιμη μέρα, εκείνες που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα πραγματοποιηθούν την προηγούμενη, δηλαδή την 30ή Απριλίου;

> Απορίας άξιον! Αληθεύει ότι έχει απαγορευτεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η δυνατότητα να πουλήσει σε νομικά πρόσωπα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα περιέλθουν στην κατοχή του; Δηλαδή, αν ένας κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός θελήσει να τις αγοράσει με ίδιους πόρους, ώστε να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, δεν θα μπορεί;

> Καλό το παραμύθι, αλλά κρύβει τους δράκους! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Solidus ΑΕΠΕΥ Αλέξανδρο Σίνο, που λόγω προμηθειών σαφώς και τον ενδιαφέρει η ενίσχυση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι όροι των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών «συνιστούν μια μοναδική επενδυτική επιλογή».

> Σαν πολύ large δεν το παίζει η διοίκηση της Attica Bank; Υπό αυτές τις συνθήκες, πόσο σίγουρη είναι ότι θα αντέξει να πληρώνει κουπόνι 9% στο μετατρέψιμο ομολογιακό που θα εκδώσει υπό μορφή CoCos; Εκτός κι αν αποτελεί δέλεαρ της στιγμής, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι μελλοντικές ανάγκες.

> Οσονούπω θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος του λαγού που έπαιξε η Deutsche Telekom στον διαγωνισμό πώλησης της Globul από τον ΟΤΕ! Κι αυτό γιατί θα αποκαλυφθεί κατά πόσο το τελικό τίμημα κινήθηκε κοντά στον πήχη που είχε τεθεί εξαρχής.

> Έσπασε, επιτέλους, το άβατο; Και εις ανώτερα για την εποπτική αρχή! Τι ήταν αυτό που ήθελαν να αποκρύψουν οι τράπεζες και δεν είχαν καταρτίσει σύμφωνα με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ τόσο τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2011 όσο και τις τριμηνιαίες της περιόδου που έληξε στις 31.3.2012; Επειδή τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν σχετικά μεγάλα, αναρωτιόμαστε ποιο να ήταν το ύψος του οφέλους που αποκόμισαν από την ενέργειά τους…

> Φανταστείτε η ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, γαλλική εταιρεία Lafarge, να μην είχε δεσμευτεί προσφάτως απέναντι στον πρωθυπουργό για νέες θέσεις εργασίας! Την κατ’ εξαίρεση έγκριση του υπουργείου Εργασίας απαιτούσε η πολυεθνική προκειμένου να προχωρούσε στην ομαδική απόλυση 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων που διαθέτει στη Χαλκίδα.

> Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, βολεύει όλους αυτή η εξέλιξη! Με αφορμή την πρόταση του private equity fund HIG Capital Partners προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την εξαγορά των δανείων της Μαΐλλης στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, αναρωτιόμαστε αν οι πιστώτριες τράπεζες είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των επενδυτικών σχημάτων που θέλουν να αγοράσουν με έκπτωση τις υποχρεώσεις τρίτων.

> Κράτος εν κράτει ο εκκαθαριστής της ATEbank; Ποιος είναι, επιτέλους, αυτός ο διορισμένος κύριος, που παρά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, αρνείται να προχωρήσει σε διαγραφές τόκων υπερημερίας από τα κτηνοτροφικά ή πτηνοτροφικά δάνεια;

> Καλή η στάχτη στα μάτια, αλλά δεν μας τύφλωσε ακόμη! Σαφώς και θα πρέπει να συγχαρούμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αυτεπάγγελτες έρευνες αναφορικά με τους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων, ωστόσο μας προβληματίζει το ότι πραγματοποιούνται κυρίως σε μικρές εταιρείες, χαμηλού κύκλου εργασιών, με έδρες στην επαρχία, λες και οι μεγάλοι του χώρου είναι αθώες περιστερές.

> Από δω το πάνε, από κει το φέρνουν, τα χρήματα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων φαίνεται να εποφθαλμιούν, έστω και προσωρινά, στην κυβέρνηση! Επειδή όλα τα περιμένουμε από δαύτους, μην εκπλαγείτε αν λίαν συντόμως αλλάξει το Καταστατικό του και ενεργοποιείται πλέον όχι μόνο στην περίπτωση πτώχευσης ενός πιστωτικού ιδρύματος αλλά και στον διαχωρισμό του σε καλό και κακό.

> Στο όνομα της αναπτυξιακής κατεύθυνσης! Επειδή οι βασικοί μέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας δεν ήθελαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, είπε το αρμόδιο υπουργείο να θεσμοθετήσει την εισφορά σε είδος. Παρέχοντας λοιπόν τα ακίνητά τους, είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα νέα χαρτιά.

> Ποιος να περίμενε ότι ο μέχρι πρότινος υπερκομματικός πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα πραγματοποιούσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, που γιγάντωσε τα περισσότερα μέλη του; Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Θεόδωρος Βενιάμης θεωρεί τελειωμένο το σοσιαλιστικό μόρφωμα του κ. Βενιζέλου, γι’ αυτό και συντάχθηκε με τις θέσεις της γαλάζιας νομενκλατούρας του κ. Σαμαρά σχετικά με τη ναυτολόγηση ντόπιων κατώτερων πληρωμάτων στα ελληνικής σημαίας ποντοπόρα πλοία.

> Ποια η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος επί του θέματος; Ποιος θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος αριθμός μελών στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων που δανείζονται από το ΤΧΣ, ώστε και η πλειοψηφία των συμβούλων να είναι ανεξάρτητη και οι επιτροπές ελέγχου να μπορούν να δημιουργηθούν;

> Ποιος ανύπαρκτος σχεδιασμός, ποια έλλειψη χρόνου και λοιπά φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Το ότι η Eurobank δεν έχει πια μετόχους να απευθυνθεί ήταν το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια εύρεσης ιδιωτών επενδυτών για την κάλυψη του 10% της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

> Δεν φθάνει που θα αγοράσουν φθηνά μια εταιρεία που μονοπωλεί την αγορά και αναμένεται να τους προσφέρει σημαντικές υπεραξίες, απαιτούν να τους παραδοθεί και απαλλαγμένη βαρών! Ο λόγος για τη ΔΕΠΑ, που το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι θα εγγυηθεί τα χρέη προς αυτήν.

> Τι ακριβώς απαιτείτε κύριε υφυπουργέ Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη από τους εργαζομένους; Να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους εργοδότες τους επειδή εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών που περιλαμβάνουν ολόκληρους τους μισθούς αντί για τα έναντι που έχουν λάβει; Και όταν τους απολύσουν, τι θα κάνουν; Θα σας στείλουν βιογραφικό για να τους προσλάβετε; Και όλα αυτά την ώρα που οι όμοιοί σας καταργούν με νόμο δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει ότι ήταν θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των εργοδοτών τους.

> Περί του τραπεζικού διαμεσολαβητή ο λόγος! Μα, τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από το μακρύ χέρι των πιστωτικών ιδρυμάτων πέρα από το να συμβουλεύει τους δανειολήπτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς αυτά;

> Σιγή ιχθύος ακόμα και για τις κραυγαλέες περιπτώσεις! Μόνο αντικειμενικοί δεν φαίνεται να ήταν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (ERNST & YOUNG, PWC, GRANT THORNTON και KPMG) που ήλεγχαν τις οικονομικές καταστάσεις των κυπριακών τραπεζών και όχι μόνο, αφού στις ετήσιες εκθέσεις τους απέφυγαν να τονίσουν τους κινδύνους που ελλόχευαν.

> Να το κάνει από υπέρμετρη περιβαλλοντική ευαισθησία ή επειδή θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τα κέρδη των σκουπιδιών; Βασιλικότερος του βασιλέως για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και περιφερειάρχης, καθώς με αφορμή την επιστολή του Επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμούς.

> Οι πρώτοι είναι συνήθως και οι τυχεροί! Από τη μια, η αναστολή κατάθεσης νέων αιτημάτων και, από την άλλη, οι εύλογες μειώσεις της ταρίφας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη δεύτερη φουρνιά των επενδυτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

> Ναι μεν, αλλά! Μπορεί τα warrants να αποτελούν το νέο φρούτο της χρηματαγοράς και να προβάλλονται σαν μάννα εξ ουρανού, ωστόσο ενέχουν κινδύνους, καθώς η τιμή τους μπορεί να πάει και στο μηδέν, αλλά όχι κάτω από αυτό.

> Από τη στιγμή που οι μητρικές τράπεζες θεωρήθηκαν πολλές και έπρεπε να προχωρήσουν σε εξαγορές-συγχωνεύσεις, είναι λογικό να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και με τις θυγατρικές! Προς πώληση έχουν βγει οι ασφαλιστικές των ομίλων, με τα τιμήματα να μην έχουν πλέον τον πρώτο λόγο, καθώς το κόστος διακράτησης είναι δυσβάστακτο.

> Στα όρια των λογιστικών προτύπων και σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική! Αληθεύει ότι κάποια εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν μερικώς στα εισοδήματά τους σημαντικά ποσά μη καταβεβλημένων τόκων;

• Καπνίζουν τα «Κοχίμπα» τους σε κάποιο εξωτικό νησί; Πίνουν τις σαμπάνιες τους εις υγείαν των κορόιδων σε κάποιο φορολογικό παράδεισο; Πού να βρίσκονται, άραγε, σήμερα οι βασικοί μέτοχοι των πάλαι ποτέ ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων, σαν την ΑΛΤΕ του κ. Αλαμανή, την ΕΡΓΑΣ του κ. Μπατατούδη και την Betanet της οικογένειας Ζαβλιάρη;

• Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι! Και πάνω που λέγαμε ότι ορθώς το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στην πώληση και επαναμίσθωση κάποιων κτιρίων του Δημοσίου σε αλλοδαπούς και ντόπιους επενδυτές, ήρθε το είδος της δέσμευσης που ανέλαβε (ύψος ενοικίου, χρόνος ενοικιοστασίου κ.λπ.) να χαλάσει την όλη εικόνα. Κατά τα άλλα, το χρήμα ρέει άφθονο προς τους συμβούλους, σε άλλους για το έργο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αξιοποίησης των δικαιωμάτων σε ακίνητα και σε άλλους για τον έλεγχο επί των διαδικασιών των διαγωνισμών, με τις αμοιβές τους να καθορίζονται ως ποσοστό επιτυχίας επί του οικονομικού ανταλλάγματος.

• Τουλάχιστον, μας επιτρέπουν ακόμα να κηδεύουμε εαυτούς και αλλήλους! Ο λόγος για την κυβέρνηση, που έριξε τις απαιτήσεις των εργαζομένων επί πλειστηριασμών, πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων κάτω από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΦΠΑ.

> Γιατί, κύριε γενικέ γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μην πάμε απευθείας στην πηγή; Ορθώς θα πρέπει να ελεγχθούν οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων με τιμολόγια offshore, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι καρπώθηκαν ποσά πολλαπλάσια από αυτά που δικαιούνταν, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί διερεύνηση σχετικά με το ποιοι εισηγήθηκαν, μεθόδευσαν και εντέλει επέτρεψαν την εμπλοκή των υπεράκτιων στις προμήθειες του Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ