Όλοι ψάχνονται στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κακή δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ οφείλεται πρωτίστως σε:
– έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης και συλλογικής διαβούλευσης
– μετάλλαξη του κινήματος σε κόμμα κυβερνητικών αξιωματούχων
– αδυναμία να επιχειρήσει ένα τέλος στην ατελέσφορη πολιτική σύμπραξη με τη ΝΔ
– απομόνωση από την άλλη Αριστερά – ακόμη και από τη συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ και
– σε αδυναμία να ενώσει όλο το φάσμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σ’ ένα αυτόνομο πολιτικά σχέδιο!

Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτιμούσαν τη μέχρι τώρα στάση γνωστών κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ έναντι της ηγεσίας του κόμματος και των επιλογών της και σημείωναν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πάρει πλέον αποστάσεις και ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα:
– τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου που σχολίασε πρόσφατα το έλλειμμα ηγεσίας στη κρίση της χώρας… ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές!
– την ηχηρή δημοσία σιωπή των Ρέππα, Παπουτσή, Λαλιώτη κτλ. που, παρότι δεν ταυτίζονται, παρακολουθούν με απογοήτευση τον «εκλογικό κατήφορο πρόσωπων και κόμματος» και δείχνουν να εκτιμούν ως άσκοπη μια σύγκρουση πρόσωπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής!

Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, όποιος διαβάσει προσεκτικά τις δημόσιες ή ιδιωτικές παρεμβάσεις ορισμένων από αυτούς, διαπιστώνει εύκολα την πρότασή τους για άλλο δρόμο και άλλη πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, στα «όρια» βρίσκεται και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Παναγιωτακόπουλου, που συγχρονίζει βηματισμούς με τους Έλληνες Σοσιαλιστές του Παντελή Οικονόμου (όπως έγραφε από την προηγούμενη Κυριακή το «Π»), με νέα στελέχη, με στελέχη της περιφέρειας και με άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές κινήσεις, προκειμένου να διατηρήσει επαφή με ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας και της πολιτικής, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σκληρές κριτικές, προπομπός αναχωρητισμού (όπως τις χαρακτηρίζουν) κορυφαίων στελεχών κοινωνικών χώρων – από το Τ.Ε.Ε. όπως ο Σπίρτζης, από τον Δ.Σ.Α. όπως ο Βερβεσός ή συνδικαλιστών στη Γ.Σ.Ε.Ε. (Ορφανός), Γ.Σ.Ε.Β.Ε. (Ασημακόπουλος), Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (Ασκούνης) και άλλων μεγάλων οργανώσεων.

Στον χώρο της νεολαίας και των μελών της νέας Κ.Π.Ε. έχουν ήδη εκδηλώσει αποστάσεις αρκετά μέλη, που πυκνώνουν επαφές και διευρύνουν συζητήσεις για πρωτοβουλίες. Εντόνους προβληματισμούς για την πορεία του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ο νέος γραμματέας Χρηστίδης, ιστορικά στελέχη της Νεολαίας όπως ο Κ. Πανταζής, ο Β. Κίτσιος ή και νεότερα, όπως ο Χρόνης Κουσαλίδης κ.ά.

Παράλληλα, στελέχη από την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Στερεά δημιουργούν δικτυώσεις σε πολλούς τόπους της περιφέρειας με ριζοσπαστική ταυτότητα («κινήσεις» στη βάση των αρχών του δημοκρατικού σοσιαλισμού).

Αντίστοιχες αντιδράσεις αρχίζουν πλέον και εκδηλώνουν και στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου, όπως οι κ. Νιώτης, Καρχιμάκης, Παπαηλιού κ.ά., αλλά και υπουργοί της ίδιας περιόδου, όπως οι κ. Πεταλωτής, Όθωνας κ.ά. που ήδη προγραμμάτισαν εκδήλωση για την Κυριακή των Βαΐων, με στόχο να ιδρύσουν πολιτικό ρεύμα, έχοντας και τη διακριτική στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου!

Κλίμα έντονου προβληματισμού αναπτύσσεται και σε πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που «βράζει», ενώ στις ιδιωτικές συζητήσεις τους πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές, λόγω της μετάλλαξής του, το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του… εκλογικού νόμου για την είσοδο στη Βουλή. Για την προσκόλληση στην πολιτική του κυβερνητισμού και την εγκατάλειψη των κοινωνικών στρωμάτων που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η κ. Τζάκρη, αλλά και βουλευτές με εμπειρία στους κοινωνικούς χώρους, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το βαρύ κλίμα αποσύνθεσης αποτυπώνεται και στις νομαρχιακές συγκεντρώσεις, όπου οι αριθμοί των συγκεντρωθέντων είναι κατά το πλείστον μονοψήφιοι και διψήφιοι και το αίτημα διατυπώνεται με το αγωνιώδες: «Αλλάξτε πολιτική ή φύγετε από την κυβέρνηση».

Σιωπηλός και προσεχτικός παραμένει για την ώρα ο Κώστας Σκανδαλίδης, που συνομιλεί με πολλούς, αλλά απέχει από επικοινωνιακές εμφανίσεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα, τη δημοσκοπική κατάρρευση και τον ορίζοντα των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του αισθάνονται αυτοπαγιδευόμενοι σε μια πολιτική αδιέξοδη, τα όποια θετικά της οποίας τα πιστώνεται ο Σαμαράς.


Σχολιάστε εδώ