Ωρολογιακή βόμβα τα Ιεροσόλυμα για την Ορθοδοξία

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2005 η Ελένη Σουρανή (γενική πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα), ο Παναγιώτης Καρακάσης (σχεδόν μόνιμος -λόγω πολυετούς θητείας- διευθυντής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων στην κεντρική υπηρεσία) και ο Τάκης Σκανδαλάκης (υφυπουργός Εξωτερικών) προκάλεσαν Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στο Φανάρι υπέρ της προτάσεως κληρικών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να αποκηρύξουν τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Αφορμή στάθηκε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», για μακροχρόνιες εκμισθώσεις ακίνητης περιουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου σε εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων, εντούτοις η θιγμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με σχετική έρευνα από αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε πόρισμα ότι ουδέποτε ο Πατριάρχης Ειρηναίος προέβη στις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Ουσιαστικά, ο Πατριάρχης Ειρηναίος διαγράφτηκε από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στιγματισμένος (χωρίς δικαστήριο), η γενική πρόξενος μετατέθηκε (στην Αθήνα), ο διευθυντής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων προήχθη στον ανώτατο καταληκτικό βαθμό (ambassadeur), ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών μπορεί να μην ξαναεκλέχτηκε βουλευτής, «προώθησε» όμως, μαζί με τα κυβερνητικά του καθήκοντα, την εξέλιξή του σε τακτικό καθηγητή Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεγονός ασυμβίβαστο με την πολιτική του ιδιότητα.

Δύο χρόνια ο αντικαταστάτης του Πατριάρχη Ειρηναίου δεν είχε τη νομική συναίνεση του Ισραήλ. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις του δεν μπορούσαν να παράγουν αποτελέσματα για το κράτος στο οποίο βρίσκεται το Πατριαρχείο.

Το θεσμικό πλαίσιο της εκλογής του κ. Θεόφιλου (από Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου) υιοθετήθηκε τυπικά στις 24.12.2007 από το Υπουργικό Συμβούλιο της ισραηλινής κυβερνήσεως του πρωθυπουργού κ. Εχούντ Ολμέρτ (παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2008, όταν οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορία σε βάρος του για διαφθορά).

Προάγγελος της αποδοχής του κ. Θεόφιλου ως επικεφαλής της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας εκ μέρους του Ισραήλ, ήταν η θετική εισήγηση μιας διυπουργικής τριμελούς επιτροπής, με πρόεδρο τον υπουργό Ράφι Εϊτάν, άλλοτε πράκτορα της περιβόητης Μοσάντ και γνωστό στο διαδίκτυο με το προσωνύμιο «βρώμικος Ράφι», εξαιτίας της σχέσης που είχε στις μπίζνες που έκανε ο κερδοσκόπος επενδυτής Τζορτζ Σόρος με τα συμφέροντα της οικογένειας του Γιάκομπ Ρότσιλντ.

Τον Νοέμβριο του 2011 η διαδικασία αναγνώρισης έλαβε απρόσμενη τροπή, καθώς η έγκριτη ισραηλινή κεντροαριστερή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσιοποίησε πως ο κ. Θεόφιλος υποσχέθηκε στο βοηθό του υπουργού Ράφι Εϊτάν να πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να αναγνωριστεί από την κυβέρνηση Ολμέρτ.

Η αστυνομία, που εξετάζει την καταγγελία, ακόμη δεν έχει αποφανθεί, όμως ξενίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μεΐρ Σιτρίτ, που ενέκρινε εξ ονόματος της κυβερνήσεως Ολμέρτ την αναγνώριση Θεοφίλου, ήταν το ίδιο πρόσωπο που το 2001, ως υπουργός Δικαιοσύνης, είχε διαγράψει πέντε υποψήφιους Αγιοταφίτες από τον κατάλογο των εκλόγιμων αρχιερέων, μεταξύ αυτών και τον Ιεραπόλεως Ειρηναίο, τον μετέπειτα Πατριάρχη.

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ», στις 16.6.2012 σημείωνε ενδεικτικά ότι «το σίγουρο είναι πως η μετάβαση από τον Πατριάρχη Ειρηναίο στον Θεόφιλο μόνο αγγελικά πλασμένη δεν είναι». Για την ιστορία, εκτενές ρεπορτάζ περί της αναγνώρισης του Θεόφιλου «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έκανε στις 23.12.2007, ενώ στις 27.11.2011 ήταν καταδεικτικό, γράφοντας ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη επιστράτευσε ακόμα και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα για να γίνει Πατριάρχης ο Θεόφιλος», κάνοντας αναφορά σε απόρρητο έγγραφο του State Department που αποκάλυψε το Wikileaks.

Δεν ξέρουμε πόσο ενημερωμένος είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για το τι παίχθηκε και τι εξακολουθεί να συμβαίνει στα Ιεροσόλυμα, αλλά με πρόσφατη πρότασή του, ανάμεσα στους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό που μετατίθενται, είναι η Ελένη Σουρανή (από διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών), ο Χαράλαμπος Μάνεσης (από διευθυντής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) και ο Σωτήρης Αθανασίου (από γενικός πρόξενος στα Ιεροσόλυμα).

Κάτι η κοινοποίηση του προεδρικού διατάγματος (υπογράφτηκε στις 26.2.2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια), κάτι η διαρροή της πολυσέλιδης επιστολής του Πατριάρχη Ειρηναίου, η σημερινή διοίκηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αντέδρασε, μάλλον σπασμωδικά και με ανασφάλεια.

Στις 4.3.2013 ο κ. Θεόφιλος ανακοίνωσε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε νέες χειροτονίες αρχιερέων! Ωστόσο, η αναγόρευση ενός εξ αυτών σε αρχιεπίσκοπο με τον τίτλο «Κατάρρων», ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Θεόφιλο, ζητώντας του να ακυρώσει τη συγκεκριμένη εκλογή, εφόσον το εμιράτο του Κατάρ, μαζί με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ανήκουν στη δική του δικαιοδοσία.

Επίσκοπος, μιλώντας στα ΜΜΕ του Λιβάνου, τόνιζε ότι «ο κ. Θεόφιλος βρήκε την ευκαιρία, λόγω του εμφυλίου στη Συρία, και επιχειρεί ντε φάκτο να κατοχυρώσει ως δική του εκκλησιαστική επαρχία το Κατάρ» (πηγή: aktines. blogspot.gr).

Εκκλησιαστικός παράγοντας, που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου Αντιοχείας, συμπλήρωνε πως «ο κ. Θεόφιλος έχει στενή φιλία με έναν διπλωμάτη, που τον έπεισε ότι είναι προς το συμφέρον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να έχει έντονη παρουσία στο Κατάρ» (πηγή: romfea.gr).

Το άτομο αυτό δεν είναι άλλο από τον Πάτρικ Θέρος, εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αμερική, που σήμερα διευθύνει το επιχειρηματικό συμβούλιο ΗΠΑ – Κατάρ. Στο βιογραφικό του επιπλέον μπορεί να διαβάσει κανείς ότι «υπήρξε υπεύθυνος για τη συνεργασία όλων των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων εκτός αμερικανικού εδάφους» και πως «πίεσε την ισραηλινή κυβέρνηση Ολμέρτ να αναγνωρίσει την εκλογή του κ. Θεόφιλου».

Προχωρήσαμε πολύ. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Τα νέα επεισόδια στο σίριαλ της αλλαγής φρουράς στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα.


Σχολιάστε εδώ