Φτιάχνουν κλίμα…

ΟΙ τριβές, οι εντάσεις και οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στα όρια του Υπουργικού Συμβουλίου, βαραίνουν το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, δημιουργούν αναχώματα στην προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων και στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στους πολίτες. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, οι αρχηγοί των κυβερνητικών κομμάτων επιχειρούν να στείλουν μηνύματα αισιοδοξίας. Αντ. Σαμαράς και Βαγγ. Βενιζέλος -η ΔΗΜΑΡ εκπροσωπήθηκε από τον Ν. Τσούκαλη- έδωσαν το «παρών» τους στην έναρξη των έργων της «Ολυμπίας Οδού», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσουν την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο πρωθυπουργός διακήρυξε, μεταξύ των άλλων, ότι «η ανάκαμψη (σ.σ. της ελληνικής οικονομίας) δεν είναι μακριά», ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» και πως «το κλίμα αλλάζει». Δύο 24ωρα νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς, με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μερική ανακοπή (έστω και προσωρινά) του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Για… απόπειρα ωραιοποίησης της δραματικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, αλλά και για δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας και εφησυχασμού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι η κατάσταση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί, ενισχύουν τα στοιχεία από την πορεία (καθοδική) των εσόδων, σε σημείο ώστε ορισμένοι να εκτιμούν ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη λήψη νέων μέτρων.

Σίριαλ…

Η αντιπαράθεση του Μεγάρου Μαξίμου με τους Βαγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για τα… μάτια του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι βαθύτερες αιτίες εντοπίζονται στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και διαχείρισης των κρίσιμων ζητημάτων. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εγείρουν ενστάσεις ως προς τον τρόπο που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, πολλές φορές εν αγνοία τους, και επιχειρούν να θέσουν όρια στην αυτονομία του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί ο αιφνιδιασμός από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, με τη θέσπιση έξι επιπλέον θέσεων αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού. Μετά τα τελευταία επεισόδια, η κυβέρνηση δείχνει να περπατάει σε τεντωμένο σχοινί και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων είναι… ορατό διά γυμνού οφθαλμού, η καχυποψία έχει χτυπήσει κόκκινο, άρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για νέα επεισόδια στο σίριαλ. Ίσως υπάρξει συνέχεια και σε παλαιότερα, όπως αυτό με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, τον οποίο το Μαξίμου τον θεωρεί «τελειωμένο» και προτίθεται να προχωρήσει αμέσως στην αντικατάστασή του. Το ερώτημα είναι: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα επιμείνουν στις διαφωνίες τους;

«Πιλοτικά»

ΜΕΣΑ σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι τις 12 Μαΐου που θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 6 δισ. Σήμερα το βράδυ αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για σειρά θεμάτων, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η αποπληρωμή οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Ρυθμίσεις που προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το ΠΑΣΟΚ να εγείρει ενστάσεις, να διατυπώνει επιφυλάξεις και να θέτει προαπαιτούμενα για να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «τρόικα» θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιούνιο για συνολικό έλεγχο της πορείας της οικονομίας κι αν όλα εξελιχθούν, η κυβέρνηση θα θέσει νέα ζητήματα προς συζήτηση, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και «πιλοτικά», για διάστημα ενός εξαμήνου.

«Παρωδία»

ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέχρι την προσεχή Τετάρτη πήρε το τσέχικο fund (στο οποίο μετέχει και ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης), προκειμένου να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Η αρχική προσφορά ήταν 622 εκατ. ευρώ. Σε παράλληλο επίπεδο εξελίσσεται μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και το τελικό τίμημα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι», «διαγωνισμό παρωδία» και για «εξευτελιστικό τίμημα», ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αναζητήσει ευθύνες και θα τις αποδώσει όπου πρέπει. Αντικρούοντας τις κατηγορίες, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η πιο διαφανής που έγινε ποτέ και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Δημόσιο. Ακόμη επισήμανε ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες (του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά από τους κανόνες της αγοράς.

«Θύμα»

ΑΜΕΣΩΣ μετά το Πάσχα -και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου- θα επαναληφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του Ά. Τσοχατζόπουλου και άλλων 18 προσώπων, για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» από τις μίζες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Κατά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε κατάπτυστο το κατηγορητήριο, υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και, τέλος, δήλωσε ότι είναι «θύμα κρατικής βίας». Με εξαίρεση τον Ν. Ζήγρα, που δήλωσε ένοχος, οι υπόλοιποι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Από την πλευρά του, ο Εισαγγελέας στηλίτευσε τον «ανήθικο τρόπο» με τον οποίο έδρασαν οι κατηγορούμενοι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για άτομα με σταθερή ροπή προς το έγκλημα. Σημειώνεται ότι 19 δεν θα δικαστούν για τα αδικήματα της απιστίας προς το Δημόσιο και της παθητικής δωροδοκίας, καθότι έχουν ήδη παραγραφεί. Με την επανάληψη της δίκης (στις 8 Μαΐου) το δικαστήριο θα αποφανθεί επί της πρότασης καθένας εκ των κατηγορουμένων να κληθεί να καταβάλει ποσό 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, λόγω του ότι οι προμήθειες των πολεμικών εξοπλισμών έγιναν σε τιμές μεγαλύτερες των πραγματικών.


Σχολιάστε εδώ