υπουργείο Εξωφρενικών

Όπως ενημερωθήκαμε, απαλλάχθηκε των «καθηκόντων τού επικεφαλής τού υπό σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας ο Δημήτριος Παρασκευόπουλος του Ιακώβου, πληρεξούσιος υπουργός Α΄». Αποζημιώθηκε πάντως με τη θέση του πολιτικού διευθυντή, αντικαθιστώντας τον κ. Ζωγράφο, που εγκαταστάθηκε ήδη στο Βερολίνο…

Προφανώς δεν πληροφορήθηκαν τώρα ότι ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν ο εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου και παλαιότερα, αλλά και στη θητεία του ως πρωθυπουργού, κατέχοντας τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του.

Εκτός κι αν ήταν τόσο ασύμβατη η συνύπαρξη με τον μόνιμο αντιπρόσωπο στην Ε.Ε. Θ. Σωτηρόπουλο, ο οποίος, αν και είχε υπηρετήσει ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού (Κ. Σημίτη), χαίρει της εμπιστοσύνης του Αντ. Σαμαρά, με παρέμβαση του οποίου και παρέμεινε στην υπηρεσία και μετά την κανονική συνταξιοδότησή του… Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο νυν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αντ. Σαμαρά, ο πρέσβης Βασιλόπουλος, από την τριανδρία που διοικούσε το ΥΠΕΞ επί Γ. Παπανδρέου, μόνον με τον κ. Παρασκευόπουλο είχε στοιχειώδη επικοινωνία.

— Στην Ίμβρο θα γιορτάσει το Πάσχα ο γενικός πρόξενος Κωνσταντινούπολης Ν. Μαθιουδάκης, καθώς αρκετοί ομογενείς θα επισκεφτούν το νησί για το Πάσχα, όπου φέτος θα χοροστατήσει στην Ανάσταση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος… Οι Ίμβριοι, συντονισμένα τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο νησί τους, διεκδικώντας και αποκαθιστώντας τις περιουσίες τους, αλλά πάντως είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κάνεις για αποκατάσταση των συνεπειών της εθνοκάθαρσης που άσκησε το τουρκικό κράτος εις βάρος του Ελληνισμού του νησιού.

— Αλλαγές σε άμισθους προξένους της χώρας μας, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών: Απαλλάσσεται ο Χουάν Κάρλος Κοτσαμανίδης Κανέλας από τα καθήκοντα του επιτίμου προξένου της Ελλάδας στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας, απαλλάσσεται λόγω παραίτησης η Μαρί Ζακλίν Καμπρίτσια Ντραγκάτσι από τα καθήκοντα της επιτίμου προξένου της Ελλάδας στο Αιάκειο της Κορσικής. Απαλλάσσεται ακόμη ο Πατρίτσιο Σατρουστέγκουι Αθνάρ από τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου στο Μπιλμπάο και στη θέση του διορίστηκε ο Χαβιέ Ούντα Μπαρτουρέν, ενώ απαλλάσσεται ο Γκαρθ Άντονι Σκοτ από τα καθήκοντα επίτιμου προξένου στο Κίνγκστον της Τζαμάικα.

— Δεν γνωρίζω πόσο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις του, αλλά ο κ. Γκρούεφκσι, βλέποντας ότι η υπόθεση του ονόματος δεν βγαίνει προς το παρόν, έχει αρχίσει άλλου είδους εκστρατείες. Συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις, πήγε στο Αζερμπαϊτζάν, πάλι πήρε υποσχέσεις συνεργασίας, θα πάει τώρα Λατινική Αμερική και θα συναντηθεί με την ηγεσία της Βραζιλίας. Η κινητικότητα πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, καθώς ο κ. Γκρούεφσκι βρίσκει έτσι την ευκαιρία να υπενθυμίζει την ύπαρξη της χώρας του και του… δράματος που περνά, λόγω της «κακιάς» Ελλάδας…

— Πάντως θα περιμέναμε από το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει σημαία και φέιγ βολάν τη συνέντευξη του ηγέτη του αλβανικού κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, Α. Αχμέτι, ο οποίος επιτίθεται στον κ. Γκρούεφσκι ζητώντας να βρεθεί αμέσως λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

— Η απαίτηση της Τουρκίας να μπει στο αρχείο ο νόμος για τους ιεροδιδασκάλους ευτυχώς δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην Αθήνα.

Η εφαρμογή του νομού 3536/2007 έχει ξεκινήσει και η κρίσιμη δοκιμασία θα είναι μόλις προκηρυχτούν οι θέσεις των ιεροδιδασκάλων, ώστε να μην αφεθεί το τουρκικό προξενείο και οι μηχανισμοί του στη Θράκη να εμποδίσουν με εκβιασμούς και απειλές την προσέλευση υποψηφίων.

Με υπουργική απόφαση ορίστηκαν οι επιτροπές στις τρεις μουφτείες που θα κάνουν και την επιλογή των υποψηφίων. Επικεφαλής είναι οι τρεις μουφτήδες Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου της Ξάνθης, ο Μέτσο Τζεμαλή της Κομοτηνής και ο Σερήφ Δαμάδογλου του Διδυμότειχου. Και στις τρεις επιτροπές συμμετέχει ο Χασάν Μπαντάουι, επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο τμήμα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπαντάουι είναι και πρόεδρος της επιτροπής που επεξεργάζεται όλες τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας.

— Αξίζει όμως να αναφερθούν όλα τα ονόματα εκείνων που αψηφούν τις απειλές και εκβιασμούς και συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης που συστάθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Στην Επιτροπή της Μουφτείας Ξάνθης συμμετέχουν και οι Ζουμπούλ Τσεβήτ, εκπαιδευτικός από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μύκης, ο Τζαμπάζ Μολά Μεχμέτ Χασάν, θεολόγος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ισλαμικών Σπουδών Μεδίνας και διευθυντής του ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου με αναπληρωτή τον Εμπλιούκ Ραμαδάν, θεολόγο απόφοιτο του Πανεπιστημίου Σελτσούκ, και τον Οσμάν Αληοσμάν, διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ, με αναπληρωτή τον Ραήμ Φαχρή, με σπουδές στην Ισλαμική Θεολογία και Ισλαμικό Ιερό Νόμο του Πανεπιστήμιου Αλ-Αζχάρ.

— Στη Μουφτεία Κομοτηνής η επιτροπή αποτελείται και από τους Σαδίκ Ισμαήλ Ιμπραχήμ, εκπαιδευτικό στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Ιάσμου, τον Ιμάμ Τεφήκ Αμπτουλάχ, θεολόγο του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ, με αναπληρωτή τον Μποσνάκ Σαμπρή, απόφοιτο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Μεδίνας, τον Χαλήλ Τζιχάντ, απόφοιτο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Μεδίνας με ειδίκευση στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο και στο Ιερό Κήρυγμα, με αναπληρωτή τον Οσμάν Χαμζά, με σπουδές στο Ισλαμικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μεδίνας.

Στη Μουφτεία Διδυμότειχου την επιτροπή συγκροτούν ο Χασάν Μεμέτ, εκπαιδευτικός στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Διδυμοτείχου, ο Σαμπρή Μποσνάκ με αναπληρωτή τον Σερήφ Δαματογλου Σιουκρή, απόφοιτοι και οι δυο του Πανεπιστημίου της Μεδίνας, τον Σερήφ Δαμάτογλου Γιασάρ, απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Μεδίνας, διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας και Ισλαμικού Ιερού Νόμου του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ, με αναπληρωτή τον Εφέντη Μουτζιαΐτ, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Σελτσούκ.

Από μια πολύ μικρή «έρευνα», φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας και ο γ.γ. κ. Καλατζής έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και τουλάχιστον θα είναι δύσκολο για τον κ. Ερντογάν και όποιον άλλο θελήσει να αμφισβητήσει -τουλάχιστον- την επάρκεια των μελών της επιτροπής. Αλλά είναι σαφές ότι η Άγκυρα απλώς θα προτιμούσε να διοριστούν στις θέσεις των ιμάμηδων οι δικοί της άνθρωποι… Και, δυστυχώς, διαθέτει πολύ χρήμα και αρκετούς πρόθυμους για να αναλάβουν την επιχείρηση αυτή. Μένει να αποδειχθεί ότι υπάρχει ελληνικό κράτος, το οποίο δεν προτίθεται να χαρίσει άλλη μια γενιά μουσουλμανοπαίδων στην τουρκική προπαγάνδα…

— Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου. Νέο «απόκτημα» ο 72χρονος επικοινωνιολόγος Θαλής Κουτούπης, που προσελήφθη ως «ειδικός σύμβουλος». Θα μου πείτε τι ακριβώς θα συμβουλεύει τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς είναι γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι μετρ της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων…


Σχολιάστε εδώ