Τσακώνονται για τη μοιρασιά…

Μικροκομματικές σκοπιμότητες, αδιέξοδοι ανταγωνισμοί, κόντρες και ίντριγκες χαρακτηρίζουν τις κινήσεις τους, που εγείρουν ερωτήματα, προκαλούν σύγχυση και την οργή (αγωνία) των πολιτών, οι οποίοι μετά τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Ενώ συμφώνησαν με σχετική ευκολία για την περικοπή μισθών-συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων φόρων και την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δυσκολεύονται και «δίνουν μάχη» για τη νομή της εξουσίας (θέσεις, διορισμοί, «ρουσφέτια» κ.ά.) και τον προσπορισμό πολιτικών κερδών. Δίνοντας έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, την εντύπωση ότι δρουν όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά το στενά κομματικό και τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις.

Στα παραπάνω πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την εργώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να διατηρήσει τα ως τώρα κεκτημένα, που λόγω συνθηκών του είχαν παραχωρήσει οι κυβερνητικοί εταίροι του, δηλαδή την αυτονομία του και την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, την ίδια ώρα που οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίζονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τα δεδομένα στην άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από τις εξουσίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την Ιπποκράτους, άλλωστε, δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες και τις προηγούμενες ημέρες έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του Σαμαρά»! Στην παρατήρηση του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι «αν δεν ήταν η Ν.Δ. και ο Σαμαράς, δεν θα είχαν γίνει ποτέ κυβέρνηση», στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απαντούν σε ανάλογο ύφος, λέγοντας ότι «αν δεν ήμαστε εμείς, ο Σαμαράς δεν θα είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Για τα «ρουσφέτια»

Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η διαμάχη που ξέσπασε -και πήρε… επικές διαστάσεις- γύρω από το πρόσωπο του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια. Με τους μεν (Μέγαρο Μαξίμου) να μεθοδεύουν την αντικατάστασή του με το επιχείρημα της δυσαρμονίας με τον προϊστάμενό του υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και την κατηγορία ότι αξιοποιεί τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας με προσωπικά ή και κομματικά κριτήρια.

Από την άλλη, οι δε (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να ανθίστανται, να προβάλλουν «βέτο» στην απομάκρυνσή του, ισχυριζόμενοι ότι επιχειρείται η «καρατόμηση» του κ. Κικίλια επειδή αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του κ. Βρούτση για την τακτοποίηση «γαλάζιων» στελεχών. Επί της ουσίας, δηλαδή, η κόντρα δεν ήταν για την αποτελεσματικότητα ή την απόδοση του διοικητή του ΟΑΕΔ, αλλά για ποιο κόμμα θα… ωφεληθεί περισσότερο από την παραμονή του ή όχι στη θέση. Σε δεύτερο επίπεδο, ήταν η πρόθεση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να στείλουν μήνυμα στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους! Το επόμενο κρούσμα ενδοκυβερνητικής διαπάλης είχε να κάνει με την αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση που προέβλεπε περικοπή έως και 35% των συντάξεων του Ο.Α.Ε.Ε. Σε συνεννόηση, προφανώς, με τον πρωθυπουργό, αλλά εν αγνοία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που, όπως ήταν αναμενόμενο, όταν το πληροφορήθηκαν… «βγήκαν στα κεραμίδια».

Η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε άρον άρον, με αποτέλεσμα ο κ. Βρούτσης να βρεθεί εκτεθειμένος και στην κυβέρνηση να επικρατήσει σύγχυση. Μήνυμα δεύτερο προς το Μαξίμου στην ίδια βάση: Δεν θα αποφασίζετε μόνοι σας.

Στα «εύκολα»…

Η κινητικότητα που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που σηματοδοτεί ξεκάθαρα αλλαγή γραμμής, προκαλεί εκνευρισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Κατανοούν την επιδίωξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μεγαλύτερη εμπλοκή στην άσκηση της εξουσίας, αν και δεν αποφεύγουν τα επικριτικά σχόλια. «Όσο καιρό υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα σωθεί ή όχι η χώρα, ο κ. Βενιζέλος κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να έχει μικρότερο πολιτικό κόστος σε περίπτωση αποτυχίας» παρατηρούν κι επικαλούνται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κυβέρνηση. «Τώρα, που βλέπει ότι η παρτίδα κερδίζεται, τρέχει να μπει στην κυβέρνηση για να ωφεληθεί πολιτικά» τονίζουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, στέλνουν ωστόσο κι ένα προειδοποιητικό μήνυμα: «Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μπορούν να διεκδικήσουν ένα-δυο υπουργεία παραπάνω, αλλά περίπτωση να θέσουν τον Σαμαρά υπό εποπτεία δεν υφίσταται». Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος στόχος των κυβερνητικών εταίρων, εξ ου και η έκδηλη οργή που εκφράζεται από ορισμένους στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στη διάρκεια μιας σύσκεψης που έγινε μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «αν επιμείνουν, να πάμε σε εκλογές, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αναλάβουμε μόνοι μας τη διακυβέρνηση της χώρας». Η πρόταση απορρίφθηκε μετά… πολλών επαίνων και για εξίσου πολλούς λόγους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή, χωρίς μεγάλες αλλαγές στην επιρροή των κομμάτων. Επιπλέον, μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα προκαλούσε την οργή των δανειστών και ιδιαιτέρως του Βερολίνου, που έχει καταστήσει σαφές ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές όλα πρέπει να κυλήσουν ήρεμα και χωρίς πολλές αναταράξεις.

ΣΤΟΝ «παιδικό ανταγωνισμό», που… ξύπνησε ξαφνικά μέσα του, αποδίδουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την απαίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Κι αυτό παρότι γνώριζε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει εξασφαλιστεί νωρίτερα η σύμφωνη γνώμη της «τρόικας». Στο επιτελείο του πρωθυπουργού προσεγγίζουν την υπόθεση από άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων (αντιδράσεων) ο κ. Βενιζέλος κάνει κατά καιρούς κάποιες… απονενοημένες κινήσεις, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Προς επίρρωση, επισημαίνουν το γεγονός ότι η απαίτησή του είχε ημερομηνία λήξης, κράτησε μόλις ένα 24ωρο.

Τα «πυρά» του Μαξίμου έχουν στόχο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που -όπως τονίζουν- θέλει να κυβερνά από απόσταση για να μην έχει κόστος. Αναφέρονται στο ότι ο κ. Κουβέλης αφενός αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη (κάτι που συνεπάγεται και πολιτικό κόστος) και αφετέρου θέλει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων.

Αποτιμώντας την όλη κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «αν δεν υπήρχαν η ”τρόικα” και οι δόσεις, ο Σαμαράς θα είχε πάει προ πολλού σε εκλογές». Αντίστοιχη είναι η επισήμανση που γίνεται από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: «Αν η χώρα δεν βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση, δεν θα στηρίζαμε ούτε μία ημέρα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά».

Αλλά, επειδή η χώρα βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατάσταση κι επειδή υπάρχουν η «τρόικα» και οι δόσεις, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί. Για όσο γίνεται περισσότερο, όσο γίνεται μακρύτερα…


Σχολιάστε εδώ