Στόχος της νέας ηγεσίας η ανάκαμψη

Ο νέος γραμματέας ήταν όλα αυτά τα χρόνια στενός συνεργάτης της Α. Παπαρήγα και φυσικά θα είναι συνεχιστής της πολιτικής της, ενώ το ότι θα ακολουθηθεί η ίδια μέχρι σήμερα πολιτική φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Πολιτικό Γραφείο (είναι το κορυφαίο όργανο του κόμματος) εκλέχθηκαν τα ίδια πρόσωπα, με εξαίρεση τον Σ. Λουκά. Ο τελευταίος πλήρωσε τους χειρισμούς του με τις απολύσεις στον «Ριζοσπάστη», καθώς και το ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει την κομματική οργάνωση της εφημερίδας και, κατά τα φαινόμενα, τη θέση του διευθυντή στον «Ριζοσπάστη» θα αναλάβει ο Ν. Σοφιανός. Επίσης, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι όλα τα ντοκουμέντα του συνεδρίου (Πολιτική Απόφαση, Πρόγραμμα, Καταστατικό) ψηφίστηκαν ομόφωνα, αφού όσοι είχαν εκφράσει διαφωνίες με αυτά δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν σύνεδροι. Η Α. Παπαρήγα, φυσικά, δεν μετέχει στο νέο Πολιτικό Γραφείο, αλλά στην Κεντρική Επιτροπή και θα είναι η παρουσία του κόμματος στη Βουλή μέχρι τις εκλογές, αφού ο Δ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής.

Παρόμοιο σχήμα είχαμε και στις αρχές του 1990, όταν είχε πρωτοεκλεγεί γραμματέας η Α. Παπαρήγα χωρίς να είναι βουλευτής, και το ΚΚΕ εκπροσωπούσε τότε στη Βουλή ο Μ. Κωστόπουλος, που στη συνέχεια διαγράφηκε από το κόμμα. Σημαντικές αλλαγές όμως είχαμε στην Κεντρική Επιτροπή, αφού σε αυτήν δεν θα μετέχουν σημαντικά στελέχη που είτε δεν εκλέχθηκαν είτε δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Πρόκειται για τους Σ. Χαλβατζή (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Γ. Μαυρίκο (πρώην βουλευτής), Π. Μεντρέκας (γραφείο Τύπου), Μ. Αγγουράκης (ευρωβουλευτής), Τ. Τσίγκας (διευθυντής του 902) κ.ά.

Νέα μέλη του οργάνου είναι, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος και ο επίσης βουλευτής Γ. Γκιόκας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει επιτελική θέση στο γραφείο Τύπου του κόμματος. Η ομόφωνη ψήφιση των θέσεων στο Συνέδριο, κατά την ηγεσία του κόμματος, είναι μια απάντηση σε όσους διαφωνούσαν με αυτές και έλεγαν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του και είναι σίγουρο ότι όσοι διαφώνησαν προσυνεδριακά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τεθούν στο περιθώριο και θα οδηγηθούν στην έξοδο. Από τη στιγμή που έκλεισε η ενδοσκόπηση, με τη λήξη του Συνεδρίου, το ΚΚΕ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, με στόχο την ανάκαμψη του κόμματος, το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου έπεσε στο 4,5%, που είναι το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό του ΚΚΕ. Στον Περισσό έχουν επίγνωση της δύσκολης συγκυρίας στην οποία καλούνται να δράσουν, αφού στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με ένα κλίμα πόλωσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, παρόμοιο και πιο έντονο με αυτό του Ιουνίου, που είχε αποτέλεσμα το ΚΚΕ να χάσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 50% της εκλογικής του δύναμης. Ως εκ τούτου, η Α. Παπαρήγα, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, προειδοποίησε ότι στις νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το δίλλημα «Δεξιά ή Αριστερά» και θα προβάλει τη θέση ότι όποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του για να γίνει κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη. Πρέπει, είπε η απερχόμενη γραμματέας, το κόμμα να προετοιμαστεί κατάλληλα και ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που βγει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ θα είναι μαχητικά απέναντί του. Εάν, ξεκαθάρισε, είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε πώς θα δράσουμε: «Έχουμε γραμμή δράσης και έχουμε πόλεμο με τον οπορτουνισμό, που θα εκφραστεί και όταν θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για ένα διάστημα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα η αναμονή από τη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να το πάρουμε υπόψη». Εξ άλλου και ο ίδιος ο νέος γραμματέας του κόμματος, στην παρθενική δημόσια ομιλία του στο Πάρκο Ελευθερίας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εκτίμησε ότι μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, χωρίς να έχει καν τα φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα που είχε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’70 και τις αρχές του ’80.


Σχολιάστε εδώ