Σε ξένο… αχυρώνα

Η συγκεκριμένη, βέβαια, φωτογραφία δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιεύεται.

Στις 23 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα «Μιλιέτ» τον είχε δημοσιεύσει, με τον τίτλο «Αυτή θα είναι η Νέα Τουρκία το 2050, όπως σχεδιάζεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας» και το σχετικό άρθρο που δημοσίευε έκανε λόγο για αναβίωση του παλαιού κεμαλικού σχεδίου από τις βόρειες περιοχές της Συρίας, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Η εφημερίδα αναφερόταν τότε σε απόρρητο χάρτη που, όπως σημείωνε, τέθηκε υπ’ όψιν των μελών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και περιλαμβάνει ως μέρος της τουρκικής επικράτειας τη νοτιοανατολική Βουλγαρία, την ελληνική Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και το ήμισυ της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Χαλκιδική, μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Επίσης παρουσιάζονται ως τουρκικά ολόκληρα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ολόκληρη η Κύπρος.

Δεν είναι τυχαία η «επανεμφάνιση» του χάρτη, αφού όλο αυτό το διάστημα -και όχι μόνο- μεγάλοι αρθρογράφοι σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως είναι η «Μιλιέτ», αλλά και η «Χουριέτ», ασχολούνται επιμελώς με την άσχημη οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία, σε αντιδιαστολή με την εύρωστη και πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Η πρωτοσέλιδη δημοσίευση μιας τουρκικής εφημερίδας, με πολύ μεγάλο αναγνωστικό κοινό, πέρασε… απαρατήρητη από την ελληνική Πολιτεία, που επιλέγει να αντιδρά πάντα σε θεσμικό επίπεδο… και όχι να βάλλει κατά «κρίσεων» των ΜΜΕ (στο πλαίσιο της ελευθερίας του Tύπου, για να μην ξεχνιόμαστε), πόσω μάλλον όταν αυτές δημοσιεύονται διαδικτυακώς…

Και μπορεί η Ελλάδα να τήρησε σιγήν ιχθύος, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τη γειτονική Βουλγαρία, που μπήκε θορυβωδώς στο «κάδρο» με μια οργίλη αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας. Ο Μαρίν Ράικοφ, μιλώντας για τη δημοσίευση του συγκεκριμένου χάρτη, είπε:

«Θεωρώ τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα “Μιλιέτ” απολύτως σκανδαλώδη. Είναι δε τόσο σκανδαλώδης, που δεν αξίζει κάποιο παραπάνω σχόλιο, παρά μόνο περιφρόνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικοφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

«Μια χώρα δεν πρέπει να αντιδρά στα όσα γράφει κάποια εφημερίδα, αλλά φαίνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα και ο εν λόγω χάρτης είναι προϊόν πολύ βαθύτερων διεργασιών», κατέληξε ο κ. Ράικοφ.

Η αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της γείτονος έρχεται μερικές μέρες μετά το επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με φόντο τον «ιστορικό χάρτη» που δημοσιεύθηκε, με την ελληνική Θράκη να απεικονίζεται ως βουλγαρική…


Σχολιάστε εδώ