Σβήνει… «φωτιές» ο Φ. Κουβέλης!
Σε παραζάλη βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση, με τα επεισόδια στο… σίριαλ των διαφωνιών ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να αυξάνονται και να πληθύνονται σε εβδομαδιαία βάση, με αποκορύφωμα φυσικά την πρόσφατη σύγκρουση των υπουργών Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη, η οποία προκάλεσε αρρυθμίες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το αυτογκόλ της «τρικομματικής» ήρθε με αφορμή τη ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά την κατάργηση των προσωρινών διαταγών των δικαστηρίων, με τις οποίες οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί επιστρέφουν στις θέσεις τους. Ουσιαστικά, με την επίμαχη διάταξη, θα έφευγαν από το Δημόσιο πολλοί εργαζόμενοι που είτε είχαν πετύχει προσωρινές διαταγές, είτε είχαν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα, αλλά η υπόθεσή τους εκκρεμούσε. Έτσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης -δηλώνοντας άγνοια για αυτήν την κίνηση του κ. Μανιτάκη- ύψωσε το ανάστημά του, δηλώνοντας πως αρνείται να υπογράψει.
Στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου επικράτησε αναταραχή και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η μία σύσκεψη διαδεχόταν την άλλη, με αποκορύφωμα και την άτυπη σύγκληση της Κ.Ο., απόντος του κ. Φώτη Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχείρησε εξ αποστάσεως να γεφυρώσει τη διάσταση απόψεων που δημιουργήθηκε και επιδόθηκε σε μια «καταδρομική» επιχείρηση, υποδεικνύοντας τη «μέση οδό» σε αμφότερους τους υπουργούς.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», αποτέλεσε τον εξισορροπητικό παράγοντα, καθώς συνέστησε από τη μεριά του μια νομική φόρμουλα που να καλύπτει και τις δύο πλευρές. Όπως τόνισε στο «Π» στενός του συνεργάτης, «αφού επικοινώνησε και με τους δύο υπουργούς, εξήγησε πως τα αιτήματά τους είναι κατανοητά, αλλά τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μια ρύθμιση, που θα διευκολύνει τις διαδικασίες αποχώρησης υπαλλήλων από το Δημόσιο (πράγμα το οποίο επιδιώκει ο κ. Μανιτάκης), από την άλλη όμως η ρύθμιση θα πρέπει να περιφρουρεί και τη ρύθμιση των απολυομένων (αυτό που επιθυμεί ο κ. Ρουπακιώτης)». Έτσι, η επίμαχη διάταξη μπήκε στο «ψυγείο» προς στιγμήν και θα απασχολήσει το σύνολο της κυβέρνησης σε εύθετο χρόνο.
Μετέφερε τις… κόκκινες γραμμές στις Βρυξέλλες
Με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Ζοζέ Μπαρόζο, να αφήνουν εσχάτως να εννοηθεί ότι η υπερβολική λιτότητα ίσως έβλαψε την ευρωπαϊκή οικονομία και την ευρωπαϊκή Αριστερά να δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τη ΔΗΜΑΡ στους κόλπους της, ο Φώτης Κουβέλης, όπως είπαν στο «Π» στενοί του συνεργάτες, «έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποίηση από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όπως είχε αποκαλύψει πριν από αρκετές βδομάδες το «Π», συνάντησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, συνέχισε συναντώντας τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ενώ είδε και τους επιτρόπους κ. Δαμανάκη, κ. Άντορ και Χαν, όπως και τον κ. Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε επί της ουσίας την πολιτική της λιτότητας και ειδικότερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο διαμήνυσε πως «η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση». «Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πολιτική», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας ότι «η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας» και, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος επεσήμανε τη θέση πως «η πολιτική λιτότητας είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά επικίνδυνη. Για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, «το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. «Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, ο κ. Κουβέλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως «αποκόμισα την εντύπωση, αλλά θα σας έλεγα και τη βεβαιότητα, ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας». Είναι προφανές ότι αυτήν την εντύπωση δεν την έχει αποκομίσει κανείς εκ των όσων τουλάχιστον ζουν στην επίγεια πραγματικότητα της Ελλάδας του 2013, γιατί την ώρα που καταγγέλλονται οι πολιτικές λιτότητας από τα press room, στη Βουλή ψηφίζονται «χαράτσια» ακόμα και για τα γιαπιά! Συνεπώς, οι κόκκινες γραμμές του κόμματος με το ακρωνύμιο «ΔΗΜΑΡ» σβήνουν, οι μάσκες πέφτουν και κλείνει το… μάτι σ’ ένα ακόμα Μνημόνιο, ακολουθώντας τη γνωστή α λα καρτ τακτική.
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ