«Παζάρι» για τις άδειες σε TV και ραδιόφωνο

Εντός του Μαΐου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διαβούλευσης και επαφών μεταξύ των καναλαρχών και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ανάπτυξης για το πώς θα διατεθούν οι ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες. Το βέβαιο είναι πως τη διαδικασία θα αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία έχει ήδη δηλώσει πως είναι έτοιμη για αυτό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, αποδέχεται τελικά το αίτημα των καναλαρχών-μετόχων της Digea και δεν θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παροχή του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Το μοντέλο που επιλέγεται να ακολουθηθεί είναι της «διαδικασίας ανάθεσης», το λεγόμενο beauty contest. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, πάροχοι δικτύου, θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους τους και το αίτημά τους για τον αριθμό των πλατφορμών (πολυπλεξιών) που θέλουν για πανελλαδική ή περιφερειακή κάλυψη. Οι φάκελοι θα εξετάζονται και θα ελέγχονται με κριτήρια όπως η φερεγγυότητα, η τεχνογνωσία, η οικονομική προσφορά, η γεωγραφική κάλυψη κ.λπ.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, η Digea ζητάει να μην πληρώσει για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα ή, αν υπάρξει οικονομικό αντάλλαγμα, να είναι το μικρότερο δυνατόν, με το επιχείρημα ότι θα κάνει επενδύσεις για να καλύψει με ελεύθερο σήμα όλη τη χώρα. Η ΕΡΤ, που κατέχει την άδεια παρόχου δικτύου εκ του νόμου, θα χάσει τη μία της πλατφόρμα, όπως είχε γράψει στο παρελθόν το «Π». Από τις τρεις ψηφιακές συχνότητες που κατέχει σήμερα θα της αποδοθούν μόνο δύο. Ερώτημα παραμένει αν θα κατέβει με υποβολή φακέλου η συνδρομητική τηλεόραση της Nova, ενώ το θέμα διεκδίκησης ψηφιακής συχνότητας (πολυπλεξίας) προβληματίζει έντονα και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Επιπλέον ενδιαφερόμενος για ψηφιακές συχνότητες ανά περιφέρεια είναι η Digital Union, που μεταφέρει ήδη το ψηφιακό σήμα πολλών περιφερειακών καναλιών. Το μοντέλο που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έχει ήδη δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές, ωστόσο, ο έλεγχος είναι συνεχής και πραγματικός, και οι πάροχοι δικτύου υποχρεούνται να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές. Για την Ελλάδα προκύπτει ένα ζήτημα ανταγωνισμού, αφού η επιλεγόμενη διαδικασία αποκλείει τη συμμετοχή κάποιου νέου παίκτη στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Σχέδιο για περιφερειακές ραδιοφωνικές άδειες

Και στο ραδιόφωνο ανοίγει το πεδίο των αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε εκ νέου η επεξεργασία του νέου χάρτη συχνοτήτων για να βγει ο αριθμός των ραδιοφωνικών αδειών ανά την Ελλάδα. Το νέο του στοιχείο θα είναι οι περιφερειακές άδειες, οι οποίες θα συμπίπτουν με γεωγραφικά και όχι με διοικητικά όρια. Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, οι σταθμοί στην Αττική θα μπορούν να εκπέμπουν νόμιμα και στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Νομού Κορινθίας. Αντίθετα, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται διάθεση για έκδοση αδειών εθνικής εμβέλειας για το ραδιόφωνο.


Σχολιάστε εδώ