Ξαναζεστάθηκε ο ανασχηματισμός

Τα απανωτά κρούσματα ήταν αυτά που, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, υποχρεώνουν τον Αντ. Σαμαρά να αναθεωρήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς του και να επισπεύσει τις διαδικασίες. Κοινή είναι άλλωστε η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν ακόμη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες (δραστικές) παρεμβάσεις. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός καλείται να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των κυβερνητικών εταίρων του, κυρίως του Βαγγ. Βενιζέλου, που τώρα επιθυμούν μεγαλύτερη εμπλοκή στην άσκηση της διακυβέρνησης. Αν και αρμόδιοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν άγνοια και διέψευδαν τα σενάρια, το αντίθετο άλλωστε θα συνιστούσε είδηση, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός έχει έρθει πιο κοντά. Οι πληροφορίες μάλιστα τον τοποθετούν χρονικά αμέσως μετά το Πάσχα κι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ανακοινωθεί αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (25-27 Ιουνίου). Τα σενάρια ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες ανέφερε για πρώτη φορά ότι υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα επιλέξει να προχωρήσει σε ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να δώσει λύσεις σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Που έγινε ακόμη δυσκολότερο και ακόμη πιο περίπλοκο μετά τα πρόσφατα γεγονότα, με τις αντιδικίες, τις υπόγειες κινήσεις και τις «κόντρες κορυφής». Ακόμη κι αν είχε καταλήξει σε ορισμένες επιλογές, τώρα θα πρέπει να τις αναθεωρήσει, ενώ πολλά θα κριθούν και από τις τελικές συζητήσεις που θα έχει με τους κυβερνητικούς εταίρους. Το βέβαιο είναι ότι εκτός συνταρακτικού απροόπτου στο νέο κυβερνητικό σχήμα θέσεις σε καίρια υπουργεία θα καταλάβουν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εκ των υστέρων, ο Βαγγ. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι η επιλογή του να στηρίζει, αλλά να μη μετέχει στην κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά. Το πιθανότερο είναι ότι το… παράδειγμά του θα ακολουθήσει και ο Φ. Κουβέλης. Μπορεί με την πρόσφατη απόφασή του ο πρωθυπουργός να θέσπισε έξι επιπλέον θέσεις αναπληρωτών υπουργών κι ενός υφυπουργού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Πληροφορίες από την Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει θέσεις για 3-4 υπουργούς και δύο υφυπουργούς. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα της δικής του επιλογής, θα διεκδικήσει ακόμη το Εσωτερικών και ένα εκ των υπουργείων Υγείας ή Εργασίας. Στην περίπτωση, δε, που κι ο Φ. Κουβέλης ζητήσει «κάτι περισσότερο», ο κ. Σαμαράς θα δυσκολευτεί να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση που εκδηλώνεται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν και μέχρι πρότινος θεωρείτο σίγουρη και δεδομένη η παραμονή στην κυβέρνηση των Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, μετά τα τελευταία γεγονότα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ιδίως, δε, όσο παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο υπουργών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να σημειώσει ότι οι συζητήσεις περί απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση δεν τον αφορούν κι ότι «δεν έχει κόλλα η καρέκλα του».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ