Μπλοκάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τους υπουργούς

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών καθίσταται πιο έντονος λόγω των έμμεσων «απειλών» που διατυπώνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναζητήσουν και θα αποδώσουν ευθύνες σε αποκρατικοποιήσεις που συνιστούν εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την τακτική του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πλήξει την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης και να τη φθείρει πολιτικά, δημιουργώντας ατμόσφαιρα σκανδάλων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί στο να προωθήσουν (ή να υπογράψουν) αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση εταιρειών του Δημοσίου.

«Κανείς δεν θέλει μελλοντικά να περάσει την περιπέτεια της Εξεταστικής Επιτροπής ή, πολύ χειρότερα, να βρεθεί αντιμέτωπος με το Ειδικό Δικαστήριο» σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί ανησυχεί ιδιαίτερα και το Μέγαρο Μαξίμου, που φοβάται ότι οι «απειλές» του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εξ ου και η αμήχανη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στις καταγγελίες της Κουμουνδούρου περί «στημένου παιχνιδιού» και «διαγωνισμού παρωδία» στην υπόθεση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση»!

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ περισσότερο αιχμηροί στην κριτική τους για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδίδουν στον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματος σκοπιμότητες και θεωρούν ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι «να τρομοκρατήσουν τους υποψήφιους επενδυτές και να διαπραγματευτούν μαζί τους ως… μελλοντική κυβέρνηση»!

Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επεκτείνει το κλίμα αμφισβήτησης στο σύνολο των επιλογών (αποφάσεων) της κυβέρνησης. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του κόμματος στη δωρεά στο Λιμενικό, εκ μέρους των εφοπλιστών, δύο σκαφών που θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από το Αιγαίο. Έσπευσε να προεξοφλήσει ότι για τη δωρεά τους οι εφοπλιστές θα λάβουν από την κυβέρνηση ανταλλάγματα με τη μορφή προνομίων, ενώ κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος παρέστη στη σχετική εκδήλωση, ότι μεταβάλλεται σε «σπόνσορα» για χορηγίες με επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τόνιζαν ότι αν η κυβέρνηση καταλόγιζε και εισέπραττε από τους εφοπλιστές τους φόρους που αναλογούν στα ιλιγγιώδη κέρδη τους, θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρο στόλο από σκάφη για το Λιμενικό Σώμα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην τακτική που έχει υιοθετήσει, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα φθείρει την κυβέρνηση και ο ίδιος θα αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη. Με την προσδοκία ότι αυτά θα εξοφληθούν στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ