Μεγάλη απειλή για την υγεία τα προϊόντα από κρέας αλόγου

Πρόκειται για την πολύ γνωστή εταιρεία ΝΙΚΑΣ. Οι άλλες δύο εταιρείες που έβαζαν κρέας αλόγου στα προϊόντα τους είναι οι ΥΦΑΝΤΗΣ και ΠΑΣΣΙΑΣ.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις αυτές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων και αθροιστικά κατέχουν πάνω από το 35% της αγοράς αλλαντικών. Και, δυστυχώς, αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν τα πρωτεία, είναι συγκεκριμένα η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε θετικά αποτελέσματα για κρέας αλόγου! Το δε ποσοστό που ανιχνεύθηκε στα προϊόντα των τριών εταιρειών, ΝΙΚΑΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ και ΠΑΣΣΙΑΣ, ξεπερνά το 50%. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος που έχουν (το κρέας αλόγου κοστίζει 1 με 1,5 ευρώ το κιλό έναντι 4,5 με 5 ευρώ που έχει το μοσχαρίσιο), αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι τα προϊόντα με κρέας αλόγου μπορεί να περιέχουν την επικίνδυνη ουσία φαινυλοβουταζόνη. Και αυτό είναι πλέον δεδομένο σε δύο προϊόντα της εταιρείας ΝΙΚΑΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που εξέδωσε στις 19 Απριλίου.

Και εδώ είναι ανάγκη να τονισθεί, για να γνωρίζει ο καταναλωτής, ότι η φαινυλοβουταζόνη προορίζεται για κτηνιατρικό φάρμακο στα ζώα (άλογα ιπποδρόμου, σκυλιά κ.ά.) και απαγορεύεται να μπει στην τροφική αλυσίδα γιατί είναι τοξική για τον μυελό των οστών, ενώ έκθεση στην ουσία αυτή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση απλαστικής αναιμίας, μιας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας του αίματος, κατά την οποία ο μυελός των οστών αδυνατεί να παράγει ικανό αριθμό νέων κυττάρων του αίματος. Υπάρχει, επίσης, αβεβαιότητα όσον αφορά την πρόκληση, δυνητικά, γονοτοξικότητας και καρκινογένεσης.

Προ αυτών των μεγάλων κινδύνων, τίθεται θέμα πλήρους και εκτεταμένης ενημέρωσης του κοινού και άμεσης λήψης μέτρων, ενώ θα έπρεπε και οι τρεις εταιρείες, στα προϊόντα των οποίων ανιχνεύθηκε αλογίσιο κρέας και στη ΝΙΚΑΣ η επικίνδυνη ουσία φαινυλοβουταζόνη, να είχαν ενημερώσει αμέσως το καταναλωτικό κοινό, πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα, η εταιρεία ΝΙΚΑΣ διαβεβαίωνε, μαζί -άκουσον άκουσον- με τον ΕΦΕΤ, ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και το πρόβλημα περιορίζεται σε λάθος σήμανση ή… απλή νοθεία! Η δε εταιρεία ΥΦΑΝΤΗΣ επέλεξε την απόλυτη σιωπή!

Τον λόγο έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος για την αγορά υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς για μια εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και την παραπομπή των εταιρειών εκείνων που νόθευαν τα τρόφιμα που παρασκεύαζαν με κρέας αλόγου, που όπως αποδείχθηκε σε κάποια δείγματα είχαν την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ουσία φαινυλοβουταζόνη.


Σχολιάστε εδώ