Μάχη χαρακωμάτων δίνει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτάσσει πλέον μια σειρά από περιστατικά και «πολιτικούς αιφνιδιασμούς» εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των 3 κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να επαναεπικαιροποιεί το αίτημά του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου, όπως λέει, να αποκατασταθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και να τρέξει το κυβερνητικό έργο.

Για την ώρα -και παρά την κοινή εμφάνιση με τον πρωθυπουργό στα έργα της Ολυμπίας Οδού-, στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου υπάρχει και προβληματισμός, αλλά και δυσφορία για κινήσεις του Μαξίμου και γίνεται λόγος «για αντίληψη και νοοτροπία μονοκομματικής διακυβέρνησης και όχι για πολιτική κυβέρνησης συνεργασίας, που στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία», ενώ διαμηνύεται πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για να δεχθεί το ΠΑΣΟΚ άλλους ετεροβαρείς συμβιβασμούς».

Ο κ. Βενιζέλος, σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε νέα συνάντηση των 3 πολιτικών αρχηγών, για να καταλήξουν από κοινού στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο (το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή), που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης. Όμως, έστω και διά της πλαγίας οδού (με πρόσχημα το ταξίδι του Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες), το αίτημα αυτό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακάμφθηκε και, αντί νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το πολυνομοσχέδιο, προσπάθεια όμως που δεν οδήγησε πουθενά, καθώς ο κ. Βενιζέλος εγκαινίασε μια πολιτική «μάχης χαρακωμάτων», με το περιβόητο αιφνίδιο τηλεφώνημά του την ώρα της συνάντησης στον Φ. Σαχινίδη, από τον οποίο ζήτησε να θέσει επιτακτικά, εδώ και τώρα, θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και με συμπερίληψή του στο πολυνομοσχέδιο, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σε προηγούμενους και συνεχόμενους, όπως λένε συνεργάτες του, αιφνιδιασμούς του κ. Σαμαρά και του επιτελείου του, ενώ πίεσε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας.

Η ηγεσία της Ιπποκράτους φαίνεται πλέον, καθώς το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με πλήρη εκλογική καταβαράρθρωση, να θέτει, τουλάχιστον στην εσωτερική διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου, «κόκκινες γραμμές» που φαίνεται πως -τουλάχιστον για την ώρα- του βγαίνουν. Για παράδειγμα, μετά το «βέτο» του Ευάγγελου Βενιζέλου στις σχεδιαζόμενες μειώσεις συντάξεων του ΟΑΕΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε (διακόπτοντας μάλιστα σύσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών) ότι αποσύρεται διάταξη που προέβλεπε μείωση σε αυτές έως και κατά 35%. Υποστήριξε μάλιστα ότι η εν λόγω διάταξη του πολυνομοσχεδίου αποσύρεται οριστικά και αμετάκλητα, μη αφήνοντας περιθώριο για… παρερμηνείες.

Αντίστοιχη ήταν η «τύχη» διάταξης για τη διάθεση του ψωμιού, που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου πάντως να κατατεθεί επαναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Την απόσυρση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, πάντως, να επισημαίνει και πάλι ότι η κυβέρνηση δεν θα πράξει σωστά να φέρει άρθρο στο πολυνομοσχέδιο για να το περάσει από την «πίσω πόρτα».


Σχολιάστε εδώ