Κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, για να «διώξει» την «τρόικα», ζήτησε ο Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει και τη διεθνή παράμετρο του προβλήματος των υπερχρεωμένων χωρών, ο Α. Τσίπρας βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή στην Πορτογαλία και πήρε μέρος σε εκδηλώσεις για την «Επανάσταση των Γαριφάλων».

Με την κίνηση αυτή ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να συμπήξουν ένα κοινό μέτωπο έναντι των χωρών του Βορρά και να ξεκαθαρίσει ότι μια αυριανή κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά -και τον ίδιο πρωθυπουργό- θα επιδιώξει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας.

Βέβαια, με βάση και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, το θέμα των συμμαχιών είναι αυτό που απασχολεί έντονα τα επιτελεία του κόμματος.

Όπως είναι φυσικό, το ζήτημα απασχόλησε και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αποφάσισε το ιδρυτικό συνέδριο να γίνει στα μέσα Ιουλίου, όπου και θα αποσαφηνιστεί τελικά η φυσιογνωμία και η πολιτική συμμαχιών του κόμματος.

Προς το παρόν, αυτό που γενικόλογα επαναλαμβάνει η πλειοψηφία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, τη ριζοσπαστική Οικολογία, ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Όμως δυνάμεις από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, οι λεγόμενοι «ΠΑΣΟΚογενείς», έχουν ήδη προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, το αναπάντητο ερώτημα είναι σε ποιες υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει βέβαια και η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, για αναζήτηση της δυνατότητας να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, πρόταση όμως που δεν κρίνεται ρεαλιστική, ειδικά με τη σταθερά απορριπτική στάση του ΚΚΕ, που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Η ηγεσία απαντά ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης για να έρθει σε ισχύ η κυβερνητική μας πρόταση. Δηλώνουμε, όμως, λένε τα στελέχη της, πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή «σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε έναν διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουροι ότι το καλοκαίρι η τρικομματική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα και γι’ αυτό σπεύδουν από τώρα να προετοιμάσουν την παρέμβασή τους.

Μήνας ορόσημο θεωρείται ο Μάιος, όταν και θα οργανωθούν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο, όπως λένε τα στελέχη του, «γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται παντού».

Μελετώντας τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα στελέχη το κόμματος διαβλέπουν μια σχετική ανάκαμψη των ποσοστών έναντι της ΝΔ και σε αυτό αποδίδουν την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε αφορμή. Τελευταίο κρούσμα, η φράση του Α. Τσίπρα στο συνέδριο του «Economist» για «αναστολή του Μνημονίου» από μια κυβέρνηση Αριστεράς, φράση που η κυβέρνηση έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ως μια ακόμα «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ και ως ένδειξη της αφερεγγυότητάς του, αφού μέχρι τώρα μιλούσε για κατάργηση των Μνημονίων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας, ξεκαθάριζαν ότι η παραπάνω φράση ήταν ένα γλωσσικό ολίσθημα και τόνιζαν ότι το Μνημόνιο θα ανατραπεί «όσο και εάν κάνουν το άσπρο μαύρο» τόσο η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης όσο και το ΚΚΕ, που με τη σειρά του θέλει να εμφανίσει ως αφερέγγυο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας διευκρίνισε σε νεότερη ομιλία του ότι το Μνημόνιο θα είναι παρελθόν το ίδιο βράδυ που θα αναδειχθεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός του κόμματος περιλαμβάνει παρεμβάσεις που, πέρα από το κινηματικό επίπεδο, θα έχουν στόχο να περάσει στην κοινωνία η εικόνα ενός κόμματος με συγκροτημένες θέσεις, που είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Α. Τσίπρας θα παρεμβαίνει όπου μπορεί, ακόμα και σε εχθρικά μέχρι χθες φόρουμ, όπως έκανε με την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» ή στο αντίστοιχο της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.


Σχολιάστε εδώ