ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Βέβαια τα 6 ευρώ τα πλήρωσαν οι υπερήλικες που συμμετείχαν στην εκδρομή. Οι εκδρομείς βέβαια δεν ήξεραν ότι το μαγαζί ήταν του δημάρχου. Όταν θα το μάθουν όμως -γιατί κάποιος το… ψιθύρισε- να δούμε πώς θα αντιδράσουν. Την τρίτη ηλικία πρέπει κύριε δήμαρχε να την τιμάμε και όχι να την… αρμέγουμε!

// Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές μπορεί να αργούν ακόμα (σ.σ.: για τον Ιούνιο του 2014 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν) αλλά οι διεργασίες έχουν αρχίσει. Ακούστηκε τελευταία είναι πως η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει όνομα-έκπληξη για υποψήφιο δήμαρχο, τον οποίο έχει επιλέξει ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος γιατί τον γνωρίζει προσωπικά κα τον εκτιμά. Πρόκειται για γιατρό και ήδη έχει έτοιμο το όνομα της δημοτικής κίνησης με την οποία θα κατέβει και το ιδρυτικό πρωτόκολλο μέχρι στιγμής υπογράφουν περίπου 100 άτομα μεταξύ των οποίων 21 γιατροί, 17 δικηγόροι, 2 συμβολαιογράφοι, 7 καθηγητές, 24 δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, 2 έμποροι, 12 επιχειρηματίες κ.λπ.

// Συμφώνησε ο επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος Χρήστος Βουγιουκλάκης με την εισήγηση της πλειοψηφίας να υποβάλει αιτήματα ο δήμος στις προσκλήσεις που κάνει το Πράσινο Ταμείο. «Φυσικά και πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να λάβουμε χρηματοδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για τον καλλωπισμό της πόλης, για την απόκτηση διατηρητέων κτιρίων και την επένδυση στο αστικό πράσινο», τόνισε. «Πρέπει βέβαια», διευκρίνισε, «οι προτάσεις να είναι σωστά δομημένες, ώστε να τύχουν ικανοποιητικής αξιολόγησης, να κριθούν υλοποιήσιμες και να πετύχει ο δήμος τη λήψη χρηματοδότησης γιατί τότε θα έχει αξία η σημερινή μας ψήφος».

// Με πολλή όρεξη ασχολείται με τα νέα του καθήκοντα ως εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολεοδομίας ο αειθαλής Γιάννης Παππάς. Καθημερινά, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, πηγαίνει στο γραφείο του στο κτίριο της Πολεοδομίας στη Θηβών και δίνει λύσεις σε προβλήματα, μια και είναι χρόνια πολιτικός μηχανικός και έχει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο.

// Πάνω από 3.000 αγκινάρες κατέσχεσαν δημοτικοί αστυνομικοί την περασμένη Τρίτη στη λαϊκή της Πηγάδας, από πλανόδιο έμπορο που δεν είχε χαρτιά (άδεια, συνοδευτικά έγγραφα, τιμολόγια κ.λπ.).

// «Βγήκαν τα μαχαίρια» για το οικόπεδο της ΗΒΗ. Το οικόπεδο αυτό έκτασης άνω των 25 στρεμμάτων βρίσκεται στο πλάι του Κηφισσού και εκτείνεται από την Πειραιώς μέχρι τις γραμμές των ΗΣΑΠ. Είναι το τελευταίο άκρο του Πειραιά και ανήκει στο Γ΄ Διαμέρισμα (Ν. Φάληρο). Στο οικόπεδο αυτό υπάρχουν στεγασμένοι χώροι 500 τ.μ. οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι. Το οικόπεδο ανήκει σε ιδιώτη, αλλά η χρήση γης προβλέπει ήπιες δράσεις και κτίσματα για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Έχει υποβληθεί στον δήμο μια πρόταση από επενδυτική εταιρεία και εταιρεία που ανήκει στον χώρο της Υγείας, να γίνει εκεί ιδιωτικό θεραπευτήριο σε κτίριο 5 ορόφων. Θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει τη χρήση γης και να προσθέσει στις υπάρχουσες υπηρεσίες και την περίθαλψη-νοσηλεία. Οι επενδυτές δίνουν στον δήμο τα διατηρητέα κτίρια αφού βέβαια τα αναπαλαιώσουν και τον περιβάλλοντα χώρο (γύρω στα 5 στρέμματα) και δεσμεύονται για την πρόσληψη Πειραιωτών στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Ο δήμος έκρινε την πρόταση ικανοποιητική και μεθόδευσε τη συζήτησή της στο δημοτικό συμβούλιο με τη νόμιμη διαδικασία, που προβλέπει ότι το θέμα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από το ΔΣ του Διαμερίσματος. Στη συνεδρίαση όμως του ΔΣ του Γ΄ Διαμερίσματος σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν στη συζήτηση και το θέμα δεν «πέρασε». Ο δήμαρχος με δήλωσή του κατήγγειλε την πράξη αυτή ως «κατευθυνόμενη από το ιδιωτικό μονοπώλιο της Υγείας». Το θέμα τελικά πέρασε από το Δ΄ Διαμέρισμα και αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει μετά το Πάσχα.

// Μια πολύ όμορφη και συγκινητική γιορτή διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά για τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, μέλη της ΚΟΔΕΠ με επικεφαλής την πρόεδρο Πασχαλίνα Καλαγιά πήγαν την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στις φυλακές και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα που κατέληξε σ’ ένα πλούσιο γεύμα. Αναφερόμενη στην εκδήλωση η κ. Καλαγιά τόνισε: «Τις άγιες ημέρες του Πάσχα ο νους μας δεν μπορεί παρά να είναι σε κάθε γυναίκα που δοκιμάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολύ δε περισσότερο σε εκείνες που έστω και προσωρινά, στερούνται την ελευθερία τους. Η γιορτή αυτή θα είναι μια προσπάθεια να προσφέρουμε λίγη χαρά σε γυναίκες που βιώνουν την προσωπική τους περιπέτεια».

// Σε… πολύχρωμα αλλά κυρίως… πράσινα ρυάκια έχουν μεταβληθεί οι νησίδες από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στην Πλατεία Οδησσού, μέχρι την «Παγόδα». Όλες οι νησίδες στους δρόμους περιμετρικά του λιμανιού έχουν γίνει παρτέρια και έχουν φυτευτεί θάμνοι και πολύχρωμα φυτά. Η άνοιξη μας χαμογελάει από το λιμάνι του Πειραιά που έχει μια όψη ξεχωριστή και σίγουρα πολύ διαφορετική (προς το καλύτερο, βέβαια) από εκείνη που ξέραμε. Πέρα από αυτό όμως άλλαξε όψη και η πλατεία Καραϊσκάκη που έγινε ένας απέραντος κήπος, ενώ σειρά παίρνει και η Χαριλάου Τρικούπη. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κήπων Γρηγόρης Καψοκόλης έχει δώσει τα… ρέστα του σ’ αυτήν την προσπάθεια και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Υπό την υψηλή εποπτεία πάντα του δημάρχου, ο οποίος συχνά-πυκνά κάνει… εφόδους στα έργα για να δει πόσο… προχωράνε.

// Η επέκταση του δημοτικού σχολείου Σεληνίων και η ανακατασκευή του, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ πάει… περίπατο! Το ΔΣ του ΟΣΚ στην 532η συνεδρίασή του τον περασμένο Γενάρη αποφάσισε την απένταξη του έργου γιατί δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την ενεργοποίησή του!

Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΣΚ επί Τραυλού και είχε προγραμματιστεί η υλοποίησή του. Πλην όμως ο σημερινός δήμαρχος Σαλαμίνας κάπου το… ξέχασε με αποτέλεσμα ο ΟΣΚ να το απεντάξει και το έργο να χαθεί για τα Σελήνια. Στο θέμα αυτό όμως θα επανέλθουμε γιατί έχει ενδιαφέρον… παρασκήνιο.

// Τη θέσπιση αυστηρών προστίμων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (και κυρίως σκύλων) που όταν τα βγάζουν βόλτα δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους, εισηγείται στον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο ο νομικός του σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος. Στην ίδια εισήγηση ο κ. Αγγελόπουλος, που πάντα φροντίζει να «πιάνει» τον παλμό της πόλης, προτείνει να επιβάλλονται πρόστιμα και σε όσους κακοποιούν ζώα ή δεν τα φροντίζουν όσο πρέπει.

// Από τις 10 μέχρι τις 26 Μαΐου θα γίνει φέτος η Ανθοκομική Έκθεση. Όχι όμως στην πλατεία Κοραή -όπου γίνονται έργα για το Μετρό- αλλά στον Τινάνειο Κήπο (απέναντι από την Αγία Τριάδα) ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

// Από σήμερα όλος ο ορθόδοξος κόσμος μπαίνει στην αγιότερη και ιερότερη εβδομάδα: Τη Μεγάλη Εβδομάδα με τους πολλούς συμβολισμούς και την αναβίωση του Θείου Δράματος που κορυφώνεται με τη Σταύρωση και την Ταφή του Κυρίου. Αυτές οι μέρες στον Πειραιά έχουν τη δική τους χάρη. Τη δική τους χαρμολύπη. Γιατί η χαρά της άνοιξης, της δημιουργίας, η ελπίδα του καινούργιου χάνουν τη λάμψη τους από τη λύπη του Μαρτυρίου του Κυρίου μας αλλά και των δικών μας βασάνων. Οι εκκλησίες της πόλης μας με κατάνυξη, ευλάβεια και πολλές εξειδικευμένες και επίκαιρες λατρευτικές εκδηλώσεις βάζουν τον κόσμο στο νόημα των ημερών και τον προετοιμάζουν για το θαύμα των θαυμάτων, την αιωνιότητα και την παντοτινή Λύτρωση, στην οποία ο Χριστός μάς οδηγεί εκ του ασφαλούς με την Ανάστασή του! Που σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του θανάτου, την ταφόπλακα των αμαρτιών και των βασάνων μας (γιατί απ’ αυτές εκπορεύονται και σ’ αυτές οφείλονται) και φυσικά την αιώνια ζωή. Αυτήν την τελευταία, λοιπόν, εβδομάδα του «σταδίου» της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ας φροντίσουμε να πλησιάσουμε τον Σταυρό του Κυρίου και ν’ ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας για να δούμε ξεκάθαρα και να γίνουμε κοινωνοί του μεγάλου Μυστηρίου που συντελείται τέτοιες μέρες κάθε χρόνο για να καταλήξουμε στην Ανάσταση που οφείλουμε και πρέπει να την κάνουμε και δική μας… Χρόνια Πολλά!

***

• Αυτό είναι απ’ τ’ άγραφα: Πριν συμπληρωθεί εβδομάδα από τη συνάντησή τους στον Πειραιά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος συναντήθηκαν για μία ακόμη φορά προχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον δήμαρχο να του πάει στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των όσων είχαν συμφωνηθεί το περασμένο Σάββατο και όπου διαπιστώθηκε καθυστέρηση πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τους αρμόδιους υπουργούς και τους ζήτησε μέχρι τη Μ. Τετάρτη να έχουν τελειώσει όλα! Φαίνεται πως την εγκατάλειψη 40 χρόνων βάλθηκε να την αναπληρώσει ο Σαμαράς με έργα και ενδιαφέρον μέσα σε λίγους μήνες! Άλλο που δεν θέλουν οι Πειραιώτες…

• Αυτή τη φορά το μαγαζί που έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο δεν ήταν… πριβέ. Ήταν μεσημέρι, το μαγαζί είχε πολύ κόσμο και όλοι αισθάνθηκαν ευχάριστη έκπληξη όταν είδαν τον Αντώνη Σαμαρά να κατευθύνεται για να καθίσει σ’ ένα διπλανό τους τραπέζι. Ο κόσμος χαιρέτισε θερμά τον πρωθυπουργό και κάποιοι καθηγητές, που δεν είναι Πειραιώτες και έτυχε να τρώνε εκεί, του είπαν να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη σωτηρία της χώρας και θα έχει όλο τον κόσμο μαζί του. Οι θερμές εκδηλώσεις του κόσμου απέδειξαν πόσο λάθος είχαν οι άνδρες της ασφάλειάς του που εξέφρασαν αρχικά πολλές επιφυλάξεις για την παρουσία του σε γεμάτο μαγαζί μέρα μεσημέρι.

• Τα ψάρια ήταν το βασικό μενού στο τραπέζι. Ο δήμαρχος όμως ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος. Δεν ξέρουμε αν κάνει δίαιτα ή αν νηστεύει, αλλά οι υπόλοιποι δεν είχαν τέτοια προβλήματα γιατί τα… τσάκισαν!

• Ιδιαίτερη εκτίμηση έχει ο πρωθυπουργός στα Καμίνια. Στην ιστορική και χιλιοτραγουδισμένη αυτή γωνιά της πόλης μας είχε περιοδεύσει κατά την προεκλογική περίοδο. Όταν λοιπόν ο δήμαρχος του ζήτησε 10 στρέμματα από το στρατόπεδο Σακελλίωνα, προκειμένου να αποδοθούν στον κόσμο της περιοχής, ο Αντ. Σαμαράς του απάντησε: «Το θέλω κι εγώ αυτό για τα Καμίνια!». Περιττό να πούμε ότι την επόμενη φορά που θα έλθει για να φάει στον Πειραιά μάλλον θα πάει στα Καμίνια…

• Δεν έλειψαν βέβαια και τα γλυκά. Ο πρωθυπουργός θυμόταν τα… γαλακτομπούρεκα του Μαστρονικόλα και ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, αφού του τηλεφώνησε ο δήμαρχος, έσπευσε να εκπληρώσει την επιθυμία του και του πήγε ο ίδιος τα… ταψάκια. Και ο Αντώνης Σαμαράς φωτογραφήθηκε μαζί του…


Σχολιάστε εδώ