Κάθε δύο χρόνια και Νέα Δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις…
Έτσι λοιπόν και ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωνε το 2005 Νέα Δομή, αργότερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πιο πρόσφατα στις αρχές του 2011 ο έτερος Βαγγέλης, ο Βενιζέλος, ακόμη και ο Πάνος Μπεγλίτης ετοιμαζόταν να αλλάξει τη Δομή, αλλά δεν συμφωνούσε ο τότε Α/ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης και γι’ αυτό καρατομήθηκε…
Την πεπατημένη αυτή ακολούθησε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ένα μήνα μετά την αλλαγή των Αρχηγών σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, βρήκε την ευκαιρία και έφερε τη Νέα Δομή για παρουσίαση και έγκριση με τη «διαδικασία του επείγοντος». Τα ερωτήματα που τίθενται, βεβαίως, είναι πολλά. Καταρχάς πρόλαβαν οι νέοι Αρχηγοί να μελετήσουν σε βάθος τη μελέτη της Νέας Δομής; Να ρωτήσουν τη γνώμη των δικών τους έμπιστων επιτελών; Μάλλον όχι. Συμφωνεί ο νέος Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Τσέλιος, που προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις (και παραμένει ψυχοσωματικά εκεί), με την κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού που ήλεγχε τις επίλεκτες δυνάμεις ταχείας αντίδρασης; Όλες αυτές οι «Νέες Δομές», που κάθε υπουργός ανακοινώνει, πηγάζουν από την πολιτική εθνικής άμυνας (ΠΕΑ); Και αν ναι, τότε πολύ ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε σε τι άλλαξε η ΠΕΑ, ώστε να ρυμουλκεί τόσες αλλαγές από το 2011 μέχρι τώρα. Επιπρόσθετα, έχει αλλάξει ή όχι η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, από την οποία λογικά απορρέει η Δομή Δυνάμεων και η Δομή Διοίκησης των Ε.Δ., ή συνέβη το αντίθετο; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» στη Νέα Δομή παλαιότερη μελέτη του «πράσινου» ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ… Ενδιαφέρον, εν προκειμένω, θα είχε να δούμε και τις απόψεις μη πολιτικοποιημένων «think tank», όπως του ΕΛΛΙΣΜΕ, οι αναλύσεις του οποίου πάντοτε είναι ουσιαστικές.
Πάντως, ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι με τη Νέα Δομή θα «έχουμε αποτελεσματικότερες και πιο δυνατές Ένοπλες Δυνάμεις, με ακόμη υψηλότερη αποτρεπτική ισχύ…». Βεβαίως και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν δεν εξοπλίσεις με σύγχρονα όπλα το Στράτευμα, ό,τι και να σχεδιάζεις επί χάρτου λίγη σημασία έχει. Και το γεγονός είναι ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι «παγωμένο» για έκτο χρόνο (!), ενώ οι λειτουργικές δαπάνες είναι 60% μειωμένες σε σχέση με το 2008. Ζήτημα άλλωστε που επισημαίνουν και στην επιστολή τους οι πρώην Αρχηγοί του Π.Ν. Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και δεν θα πρέπει να ωραιοποιείται…
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη Νέα Δομή που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, οι αλλαγές, ιδίως στον Στρατό Ξηράς, χαρακτηρίζονται ουσιώδεις, με πρώτες την κατάργηση των στρατηγείων των Α’ και Β’ Σωμάτων.
Βεβαίως στις έδρες των δύο Σωμάτων εξακολουθούν να παραμένουν άλλες μονάδες, μπρος στον φόβο των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και τους βουλευτές! Το ίδιο συμβαίνει και στις έδρες των άλλων μονάδων που καταργούνται. Έτσι λοιπόν καταργούνται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης, η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων, η 70 ΣΔΥ που έχει έδρα την Αθήνα, η 97η ΣΔΥ που έχει έδρα τη Χαλκίδα, η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης με έδρα την Κοζάνη, ενώ η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ της Λαμίας μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Στο Πολεμικό Ναυτικό μειώνονται οι Διοικήσεις και οι Μοίρες Πολεμικών Πλοίων, χωρίς όμως κάτι συγκλονιστικό, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία μειώνονται ελαφρώς οι Σχηματισμοί και κλείνουν ορισμένα Αεροπορικά Αποσπάσματα, όπως π.χ. των Ιωαννίνων. Σε κάθε περίπτωση, η οροφή των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή το προσωπικό, παραμένει σταθερό. Επίσης, από πληροφορίες, προβλέπεται μείωση κατά 20% στις θέσεις των ανωτάτων. Πηγές του ΥΠΕΘΑ εκτιμούσαν την οικονομία από τις αλλαγές σε 100 εκατομμύρια ευρώ, άπαξ. Δηλαδή, όπως εύστοχα παρατήρησε απόστρατος αεροπόρος, «κάτι λιγότερο απ’ το κόστος δύο F-16».