Επιβεβαίωση Καμμένου στο συνέδριο των ΑΝΕΛ

Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι η αποσαφήνιση των σημείων που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, τις συνεργασίες, αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα νέα όργανα.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, το συνέδριο θα εκλέξει 124 μέλη, τα οποία θα αποτελέσουν το Εθνικό Συμβούλιο, που στη συνέχεια θα αναδείξει και γραμματέα (σε άλλη συνεδρίαση). Όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι επιτελείς των ΑΝΕΛ, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η αιρετή ιεραρχία στο κόμμα, προκειμένου «να σταματήσουν τα ψαλιδίσματα και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τόσο στο πρόσωπο του προέδρου όσο και σε άλλα όργανα». Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το θέμα της δημιουργίας Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς οι μνήμες από την ταραχώδη έξοδο σειράς στελεχών (Μαρκόπουλος, Ζώης, Κουράκος, Μανώλης κ.λπ.) έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο κόμμα.

Χωρίς «χάπι εντ»

Πρόωρα και χωρίς το πολυπόθητο «χάπι εντ» τελείωσε το ειδύλλιο του Π. Καμμένου με τα στελέχη που ήταν παλαιότερα στον ΛΑΟΣ. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που σημειώνονται στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποχρεώθηκε να ματαιώσει κάθε συζήτηση και διαδικασία για την προσχώρηση των εν λόγω στελεχών στο κόμμα. Οι τελευταίοι, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του κ. Καμμένου, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η ένταξή τους στο κόμμα ήταν τυπικό ζήτημα και απλώς θέμα χρόνου. Προφανώς δεν είχε υπολογίσει τις σφοδρές αντιδράσεις που θα συναντούσε από βουλευτές και στελέχη του κόμματός του. Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ», από το σύνολο των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μόνον δύο, η Έλ. Κουντουρά και η Ρ. Μακρή δεν είχαν αντιρρήσεις. Όλοι οι άλλοι έθεσαν ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξεως, με το σκεπτικό ότι στο κόμμα δεν είχαν θέση πρόσωπα που έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο.

Το θέμα πάντως θα τεθεί ενδεχομένως στο συνέδριο, αν και κατηγορηματικά είχε αποκλειστεί η συνεργασία, εναντίον της οποίας είναι και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια.

«Το Καταστατικό μας είναι σαφές και δεν επιτρέπει να συνεργαστεί το Κίνημα των ΑΝΕΛ με βουλευτές που έχουν ψηφίσει Μνημόνια. Και στην προκειμένη, όλοι αυτοί έχουν ψηφίσει Μνημόνια», λέει στο «ΠΑΡΟΝ» ο Τέρενς Κουίκ.

Υπάρχουν όμως και πιο ήπιες εκτιμήσεις, όπως της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, που θέτει κάθε ανοιχτό εσωκομματικό ζήτημα υπό τη βάσανο του συνεδρίου. «Εμείς θέλουμε να ακούμε μονάχα ξεκάθαρες θέσεις. Αν κάποιος έχει αλλάξει άποψη για το Μνημόνιο, για μας είναι σημαντική αφετηρία. Όμως θα πρέπει να δεσμευτεί επίσημα και να υποστεί τη βάσανο του ιδρυτικού συνεδρίου», αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη, η οποία επισημαίνει ότι ο τελικός στόχος της παράταξης είναι η αναγέννηση μιας πατρίδας «ελεύθερης από τη δουλεία του Μνημονίου».

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η θέση των εκπροσώπων του Πατριωτικού Κέντρου, που θεωρούν ότι σε περισσότερα από πενήντα βασικά σημεία υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών. «Έχουμε μια ομάδα 500 στελεχών και έχουμε πολλές συγκλίσεις με τους ΑΝΕΛ.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν στελέχη που φοβούνται ότι, αν ενταχθούμε εμείς στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ, θα τους πάρουμε τις έδρες γιατί θα έχουμε περισσότερη δυναμική», αναφέρει ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος, που μαζί με τους Αστ. Ροντούλη και Ουρανία Παπαδάκη συνθέτουν το «βαρύ πυροβολικό» του Πατριωτικού Κέντρου. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθακόπουλο, το βασικό ζητούμενο πλέον είναι να αποφασίσουν οι ΑΝΕΛ τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και με ποιον τρόπο.

«Αν θέλουν απλώς να αποτελέσουν μια ουρά σε επικείμενη κυβερνητική συνεργασία, μπορούν να μείνουν ένα μικρό κόμμα. Αν όμως θέλουν να διαμορφώσουν τις προοπτικές για να γίνουν μεγάλο και ισχυρό κόμμα, θα πρέπει να ανοιχτούν σε συνεργασίες», επισημαίνει και δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η περίπτωση του Ν. Νικολόπουλου, ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, εξετάζεται υπό διαφορετικό πρίσμα, όπως ότι παραιτήθηκε από υπουργός, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραβρεθεί στο συνέδριο.

Παν. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ