Επίθεση ΜΑΣ στη ΔΑΠ

Οι καταγγελίες μιας φοιτητικής παράταξης εναντίον μιας άλλης, ειδικά μιας μικρότερης εναντίον της μεγάλης δύναμης ενός ιδρύματος, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και συνηθίζεται. Ωστόσο, το περιεχόμενο των καταγγελιών του ΜΑΣ, που επιτίθεται στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δεν είναι συνηθισμένο, καθώς καταγγέλλει σωρεία προβληματικών συμπεριφορών των γαλάζιων. Άλλωστε, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, είναι γνωστά τα θέματα που έχουν οι γαλάζιοι με το συγκεκριμένο ΤΕΙ, καθώς και το καθεστώς ημιαυτονομίας που απολαμβάνει αυτό το γαλάζιο κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καταγγελίες του ΜΑΣ δεν απάντησε η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ αλλά η οργάνωση των γαλάζιων στη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο θέμα δίνει το ότι ένας από τους υποψήφιους προέδρους της ΟΝΝΕΔ, ο Γιώργος Ασημακόπουλος, προέρχεται από αυτήν την οργάνωση.

Όσον αφορά τις καταγγελίες του ΜΑΣ, περιλαμβάνονται αυτά που λίγο πολύ είναι ευρέως γνωστά: ψηφοφορία με συνοδεία ΔΑΠιτών στα παραβάν, ψηφοδέλτια που είναι εμφανές μέσα από τον φάκελο αν είναι της ΔΑΠ ή άλλης παράταξης, ελεγχόμενες εφορευτικές επιτροπές, αποκλεισμός άλλων παρατάξεων από τις εφορευτικές και τις διαδικασίες καταμέτρησης.

Περιλαμβάνονται επίσης και άλλα γνωστά θέματα, όπως οι σχέσεις αλληλεξάρτησης και συνεργασίας με καθηγητές, σχέσεις με κυκλώματα της νύχτας και άλλα τινά. Σημειώνουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι τα ποσοστά της ΔΑΠ στο συγκεκριμένο ΤΕΙ πολύ συχνά αγγίζουν ή ξεπερνούν το 90%. Και αυτό ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως…

Η ΟΝΝΕΔ έχει προσπαθήσει πολύ να αλλάξει την εικόνα της ΔΑΠ και τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, αλλά κάποιες οργανώσεις φαίνεται ότι ακολουθούν πρακτικές του παρελθόντος και αποδεικνύουν, αν ευσταθούν όλες οι κατηγορίες, ότι η αλλαγή νοοτροπίας που υποστηρίζουν στη Μεσογείων δεν είναι κοινός τόπος για όλους τους γαλάζιους φοιτητές…

***

Γαλάζιο ντιμπέιτ ξεκίνησε η ΟΝΝΕΔ

Νέο κύκλο συζητήσεων, τα γνωστά γαλάζια ντιμπέιτ, ξεκίνησε η ΟΝΝΕΔ ύστερα από πολύ καιρό. Επέλεξε, μάλιστα, ένα θέμα που σηκώνει πολλές συζητήσεις στον γαλάζιο χώρο και γενικά στην κοινωνία. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Openplace στη Μεσογείων ήταν «Χορήγηση ιθαγένειας: ζήτημα εθνικό ή ανθρωπιστικό;», με καλεσμένους τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Αθήνας Νίκο Βούτση.

Η επιλογή των καλεσμένων προκάλεσε συζητήσεις, καθώς από τη μια ο Χαράλαμπος Αθανασίου δεν είναι από τους αγαπημένους του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Νίκο Βούτση, τον οποίο πολλοί δεξιοί θεωρούν ακραίο. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να πάει στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ με τόσο υψηλή εκπροσώπηση. Η δομή κάθε γαλάζιου ντιμπέιτ περιλαμβάνει δεκάλεπτες εισηγήσεις από τους δύο ομιλητές και κατόπιν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους ομιλητές να απαντήσουν εντός δύο λεπτών. Έπειτα από κάθε τοποθέτηση το κοινό εκδηλώνει την ικανοποίησή του από την απάντηση μέσω μπλε και κόκκινων καρτών. Για την ιστορία, τη συγκεκριμένη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Δημήτρης Μαρκόπουλος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κεντρικό ζήτημα των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ιθαγένεια, αλλά επεκτάθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην τοποθέτησή του συνεχάρη τις πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ για τη διεξαγωγή αυτών των θεματικών εκδηλώσεων, «οι οποίες αποδεικνύουν πόσο προβληματίζονται οι νέοι μας για τα γενικότερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης, τόνισε ότι «η ιθαγένεια πρέπει να απονέμεται στους αλλοδαπούς εκείνους που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην κοινωνική, οικονομική και κυρίως πολιτισμική ζωή της χώρας και έχουν αναπτύξει γνήσιο εξατομικευμένο δεσμό με αυτήν. Να αποδεικνύεται, δηλαδή, ένταξη στην αγορά εργασίας, ένταξη στις δομές της κοινωνίας, ένταξη στις αρχές και στο αξιακό πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κράτους δικαίου και κράτους του ευρωπαϊκού πολιτισμικού πλαισίου». Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της πολιτικής προσέγγισης για το έθνος. Πιστεύουμε πως το ζήτημα της ιθαγένειας δεν ταυτίζεται με το μεταναστευτικό, αλλά έχει κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική διάσταση και αφορά την υπεράσπιση μιας σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνδυασμό με τις καλύτερες παραδόσεις της χώρας μας. Τα παιδιά που γεννιούνται εδώ δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα, είναι φίλοι των παιδιών μας, που μαζί θα ζήσουν τη ζωή τους».

***

Διαμαρτυρία για την Αστυνομία

Ευθεία επίθεση στην Αστυνομία, αλλά με πολύ ηπιότερο λόγο και τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξαπέλυσε η Νεολαία ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί της ομάδας Δ χάνουν πολύ εύκολα την ψυχραιμία τους τελευταία και φέρνουν ως παράδειγμα χαστούκια που έριξαν αστυνομικοί σε 19χρονο επειδή, σύμφωνα με τη Νεολαία ΣΥΝ, φορούσε μπλούζα με σατιρική απεικόνιση της Αστυνομίας! Η οργάνωση υιοθετεί την καταγγελία του πατέρα του νεαρού, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί εμπόδισαν τον γιο του να τον καλέσει τηλεφωνικά, ενώ επίσης του πήραν την μπλούζα. Στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ υποστηρίζεται ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, καθώς «δεν είναι η πρώτη φορά που θερμοκέφαλοι της ομάδας Δ στρέφονται εναντίον πολιτών, είτε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε διαδηλώσεις είτε κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους περιπολιών μέσα στην πόλη. Είναι σαφές ότι φαινόμενα αυτονόμησης των λεγόμενων ειδικών σωμάτων της Αστυνομίας αναπόφευκτα διαμορφώνουν πλαίσιο που επιτρέπει αυθαιρεσίες και την απαξίωση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ενισχυμένη παρουσία μονάδων της Αστυνομίας στις πόλεις εξυπηρετεί τελικά τη γενίκευση ενός κλίματος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και τρομοκράτησης των πολιτών. Εξάλλου, σήμερα είναι πιο προφανές από ποτέ ότι η πολιτική της “μηδενικής ανοχής”, στην οποία εντάσσεται και η αύξηση της αστυνομικής παρουσίας, έχει ως κύριο στόχο να αποτρέπει την κοινωνική κινητοποίηση και διαμαρτυρία». Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση στους έμπειρους παρατηρητές ότι η ανακοίνωση δεν χρησιμοποιεί τόσο σκληρή γλώσσα όσο στο παρελθόν. Είτε η αλλαγή στη στελέχωση των κεντρικών οργάνων έφερε αλλαγή και στο ύφος είτε πιάνουν τόπο σιγά σιγά οι επιθέσεις της ΝΔ και κάποιων ΜΜΕ και οι νεαροί του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πιο προσεκτικοί…

***

Πράσινοι και «πράσινοι»

Η πολιτική διαφοροποίηση παλαιών μελών της ΠΑΣΠ από το ΠΑΣΟΚ δεν προκαλεί αίσθηση μόνο στο Κίνημα, που έχει πλέον «συνηθίσει». Σιγά σιγά προκαλεί «σεισμό» και στους πολιτικούς σχηματισμούς που αποδέχονται τους «ανέστιους» πολιτικά νεαρούς. Το τελευταίο πρόβλημα δημιουργήθηκε στους… Οικολόγους Πράσινους! Εκεί «προσχώρησαν» οργανωμένα μέλη της ΠΑΣΠ, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλες διαμάχες στο μικρό κόμμα. Κυρίως γιατί ο μεγάλος (για τα δεδομένα των Οικολόγων) αριθμός τους προκαλεί αλλοίωση στους συσχετισμούς εν όψει του συνεδρίου τους. Προκαλεί εντύπωση το ότι περίπου 180 μέλη της ΠΑΣΠ γράφτηκαν σε μία πολιτική κίνηση των Οικολόγων, στα Πατήσια συγκεκριμένα. Η κίνηση αυτή, την οποία πολλά στελέχη των Ο.Π. «χρεώνουν» στους Χρυσόγελο και Τρεμόπουλο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δημόσιες, κυρίως μέσω διαδικτύου, συζητήσεις.

***

Πρωινός καφές με Σημίτη και Λούκα

Λίγο παλιό μεν, αλλά έχει τη δική του πολιτική σημασία. Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα στερεότυπα που δημιούργησε η οικονομική κρίση αλλά και να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για τις οικονομικές εξελίξεις και τις δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος, φρόντισε να έχει μια ενημερωτική και σε βάθος συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις, πέραν του επίσημου πρωτοκόλλου.

Κάλεσε, λοιπόν, για «πρωινό καφέ» στην ολλανδική πρεσβεία (στις 2 Απριλίου) τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη, τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τον κ. Διαμαντόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο πανεπιστημιακούς.

Η συζήτηση διήρκεσε πολλή ώρα, με τη Λούκα Κατσέλη να του εξηγεί με στοιχεία γιατί το πρόγραμμα λιτότητας δεν βγαίνει με τίποτα και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και γιατί αυτές οι πολιτικές οδηγούν και τις λεγόμενες χώρες του Βορρά σε έναν κύκλο ύφεσης και λιτότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα στοιχεία που παρουσίαζε η κ. Κατσέλη στον κ. Τίμερμανς, ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος στα προβλήματα που δημιουργούνται από τα προγράμματα συνεχιζόμενης λιτότητας.

Ο ολλανδός ΥΠΕΞ έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το θέμα των υδρογονανθράκων, κάτι που συζήτησε και με τον κ. Μανιάτη.

***

Διαδικασίες στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Οργανωτικές και πολιτικές αποφάσεις αναμένεται να λάβουν τα νεοεκλεγέντα όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες. Την Παρασκευή συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία της Νεολαίας και το Σάββατο το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Στην ατζέντα βρίσκεται ο προγραμματισμός της Νεολαίας τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Όσον αφορά το οργανωτικό, αναμένουμε τον ορισμό ομάδων εργασίας για συγκεκριμένες θεματικές, όπου η Νεολαία θέλει να επεξεργαστεί προτάσεις. Το σημαντικότερο όμως βήμα για το μέλλον της Νεολαίας είναι οι εκλογικές διαδικασίες και οι διαδικασίες ανασυγκρότησης στη βάση, καθώς η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να συγκροτήσει τα Δίκτυα των Νομαρχιακών Επιτροπών στο τέλος Μαΐου. Την ίδια ημερομηνία, στις 26 Μαΐου, έχει επιλέξει και το ΠΑΣΟΚ να κάνει τις αντίστοιχες διαδικασίες. Όσον αφορά άλλες δράσεις, αναμένουμε αποφάσεις για το καθιερωμένο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συνεχίσει και υπό την ηγεσία του Παύλου Χρηστίδη (φωτό). Ακόμη, θα συζητήσουν την πιθανότητα μιας μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης, με θέσεις και απόψεις, για το ζήτημα των νέων ανθρώπων στη σοσιαλδημοκρατία και τον ρόλο τους εν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Όλοι στις κάλπες

Δεν είναι μόνο η ΟΝΝΕΔ που θα έχει εκλογές (προέδρου) στις 26 Μαΐου. Είναι και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ που θα κάνει διαδικασίες (τοπικές και νομαρχιακές) την ίδια ημερομηνία, μαζί με το κόμμα. Θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι! Και μάλλον θα γίνουν συγκρίσεις…

Επιβεβαίωση

Πλήρης επιβεβαίωση της στήλης, αν και έμμεση, από την τελευταία ανακοίνωση του Σάκη Ιωαννίδη στον δρόμο προς την προεδρική εκλογή της ΟΝΝΕΔ. Ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Ασημακόπουλου, αλλά δεν καταθέτει ένσταση για το καλό της οργάνωσης!

Σιγή

Εντυπωσιάζει, ωστόσο, η μη έκδοση ανακοίνωσης από την ΚΕΦΕ της ΟΝΝΕΔ. Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφεται η στήλη. Ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση, ούτε καν ανακήρυξη υποψηφίων. Φαίνεται ότι κάποιοι από πείσμα θέλουν να κάνουν κακό στην οργάνωση και βιάστηκε ο Σάκης να τους τραβήξει τα γκέμια…

Τρέξιμο

Πολύ τρέξιμο σε όλη την Ελλάδα ρίχνει ο Παπαμιμίκος εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ. Δεν χάνει διαδικασία για διαδικασία. Σε λίγο θα τον ξέρουν προσωπικά όλοι οι κομματικοί. Έχει κι αυτό τη σημασία του…

Λαθάκια

Το τρέξιμο έχει και παρενέργειες. Παλαιότερα έλεγχε προσωπικά όλα τα δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις. Γι’ αυτό σπανίως γίνονταν λάθη. Τώρα τελευταία βλέπουμε κάτι ορθογραφικά. Λέτε να φταίει η έλλειψη χρόνου ή άλλαξε ο συντάκτης;

Εκδήλωση

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχε προγραμματίσει για χθες, Σάββατο, το απόγευμα η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με θέμα «Γαλάζια οικονομία: προοπτικές ανάπτυξης». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Χριστιάνα Καλογήρου (γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου), Μάγια Τσόκλη (δημοσιογράφος και μέλος της Μπύρας ΝΗΣΟΣ), Άγγελος Βλάχος (σύμβουλος τουριστικής προβολής) και, φυσικά, ο Φίλιππος Φόρτωμας (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων).

Πανστρατιά

Η ένταξη στην κεντρική διοίκηση της Συγγρού όλων σχεδόν των πρώην προέδρων της ΟΝΝΕΔ δεν πέρασε απαρατήρητη. Απλώς σημειώνουμε ότι συνηθίζονται τέτοιες κινήσεις εν όψει συνεδρίων…

Παρουσία

Έντονη παρουσία αναμένεται να κάνει η Νεολαία των ΑΝΕΞΕΛ στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο. Στηρίζει πολλά ο Πάνος Καμμένος στους μικρούς…

Στρατιωτική θητεία

Θέμα με τη στρατιωτική θητεία ανοίγει μετά την παρουσίαση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μείωση των δομών διοίκησης, η εξοικονόμηση πόρων και η πιθανότατη κατάργηση κάποιων στρατοπέδων φέρνουν στη συζήτηση το θέμα της διάρκειας της θητείας των εφέδρων. Αν και το υπουργείο δεν συνδέει τα θέματα, ούτε τα επιτελεία επιθυμούν κάτι τέτοιο, η μείωση μπήκε στο τραπέζι…

Αρνητές στράτευσης

Ειδική αναφορά στα θέματα των αρνητών στράτευσης κάνει η Νεολαία ΣΥΝ, με αφορμή δίωξη συγκεκριμένου αρνητή. Κατά πάγια θέση, υπερασπίζεται το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης και κάνει προτάσεις για εναλλακτική θητεία. Αυτήν τη φορά δένει το θέμα και με τις κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, υπονοώντας κάποιου είδους βεντέτα ή εκφοβισμό από πλευράς Αστυνομίας…

Μανωλάδα

Πάντως, η Νεολαία ΣΥΝ είναι από τις λίγες οργανώσεις που εξέδωσαν ανακοίνωση για τα θλιβερά επεισόδια και τα εγκλήματα στη Μανωλάδα Ηλείας. Τάσσεται σαφώς υπέρ των μεταναστών και επιτίθεται στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ