Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση των ευρωπαϊκών λαών αρχίζει σιγά σιγά η αναδίπλωση της Ε.Ε., αλλά και της Ευρωζώνης. Στην τελευταία συνεδρίασή του το Eurogroup απεφάσισε να δώσει παράταση στην εξόφληση του χρέους που δόθηκε από την «τρόικα» στην Πορτογαλία για τη στήριξη της οικονομίας της. Η παράταση αυτή είναι επταετής, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των χρεών της Πορτογαλίας να ολοκληρωθεί το 2022. Είναι γεγονός ότι η Πορτογαλία είχε ελαφρότερο Μνημόνιο από την Ελλάδα και η λιτότητα ήταν μέσα στα όρια της αντοχής τους. Όμως τώρα στη χώρα αυτή, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ορισμένων μέτρων λιτότητας, προέκυψε οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα στην κυβέρνηση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Κοέλιο. Έτσι η «τρόικα» και η πορτογαλική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν μια άλλη πολιτική, κατά απαίτηση της Γερμανίας. Έτσι, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσανατολίζεται τώρα σε περικοπές στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση, για την παιδεία και για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το Δημόσιο. Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Έχουμε λοιπόν από τη μια την επιμήκυνση και από την άλλη τη λιτότητα με αυστηρότερα νέα μέτρα. Και παρά ταύτα, προ ημερών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα χαλαρωθεί. Φαίνεται ότι εξαπατούν τους λαούς και η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη.

2

Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο θρήνησε τον θάνατο της τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Και την κήδευσε με τιμές αρχηγού κράτους και με την παρουσία εκπροσώπων από 170 χώρες! Ενώ οι λαοί πανηγύριζαν για το θάνατό της, το κατεστημένο αισθανόταν ότι έχασε το πρόσωπο εκείνο που θεμελίωσε την παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη (ασύδοτη) οικονομία της αγοράς. Αυτή δηλαδή την οικονομία που εξόντωσε την εργατική τάξη και τα όποια δικαιώματά της. Είναι γνωστό ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρέιγκαν, μαζί με τη Θάτσερ, ήσαν οι εμπνευστές της «νέας τάξης πραγμάτων» της παγκοσμιοποίησης, του μοντέλου της ασύδοτης οικονομίας της αγοράς και της αποκρατικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που παρείχαν υπηρεσίες στους πολίτες. Οι δύο αυτοί ηγέτες ήταν που εμπέδωσαν αυτό το νέο μοντέλο μιας τάχα ανάπτυξης. Και κάλεσαν σε συστράτευση όλα τα αντιδραστικά στοιχεία και όλους τους κερδοσκόπους του πλανήτη, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιβληθεί η νέα τάξη πραγμάτων. Να γιατί με το άγγελμα του θανάτου της προκάλεσε πανηγύρια όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και η εξαθλίωση των λαών από τη λιτότητα και την υπερχρέωση, είναι αποτέλεσμα των νοητικών συλλήψεων και της Θάτσερ κυρίως, αλλά και άλλων νοσηρών εγκεφάλων. Γι’ αυτό και η Ιστορία θα αποδώσει κάποτε τις ευθύνες της.

3

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs πραγματοποίησε προ ημερών μια έρευνα και έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Η έρευνα αυτή αναφέρεται στα κεφάλαια που διέφυγαν στο εξωτερικό από τις χώρες του ευρωζωνικού Νότου, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Από την ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν, βλέπουμε τα εξής συμπεράσματα: Από το σύνολο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, από την Ελλάδα έφυγε το 8% για τις τράπεζες του εξωτερικού ή κρατήθηκαν ιδιωτικές. Από την Ισπανία το ίδιο διάστημα έφυγαν από τις τράπεζες το 5% των συνολικών καταθέσεων. Και από την Ιρλανδία το 3%. Ενώ στην Ιταλία η ανάληψη καταθέσεων παρουσιάζει φυσιολογική εξέλιξη, όπως δηλαδή και τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως οι Ιταλοί είναι οι μόνοι που έδειξαν ψυχραιμία και δεν πανικοβλήθηκαν, ώστε να αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζές τους και να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Οι λιγότεροι ψύχραιμοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες, που καταλήφθηκαν από πανικό και από τάση φυγής των αποταμιεύσεών τους. Για την Ελλάδα, υπολογίζει η έκθεση της Goldman Sachs, ότι το παραπάνω ποσοστό μεταφράζεται σε εκροή κεφαλαίων περίπου 13 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία υπάρξει κάποια κρατική επέμβαση σε βάρος των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ισχυροποίηση του πανικού και το ποσοστό της εκροής κεφαλαίων στο εξωτερικό ασφαλώς θα αυξηθεί κατά πολύ πάνω από 8%. Προσοχή, λοιπόν, στη μεταχείριση των καταθέσεων.


Σχολιάστε εδώ