Βγήκε «ΗΛΙΟΣ» για τους συνταξιούχους

Καλή δουλειά γίνεται στο υπουργείο Εργασίας, που τη σκεπάζουν οι αδίστακτες παρεμβάσεις της «τρόικας», με τις συνεχείς απαιτήσεις για περικοπές των πάντων και που έχουν οδηγήσει σε στρατιές ανέργων. Και το… θηρίο επιμένει να θέλει και άλλο αίμα-απολύσεις, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσει όλος αυτός ο κόσμος. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παράλληλα με τις… αέναες διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς, προωθεί αλλαγές που είναι σημαντικές τομές στα μέχρι τώρα ισχύοντα. Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το «ΗΛΙΟΣ» είναι δύο νέα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει πλέον το υπουργείο Εργασίας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει κρίσιμα στοιχεία για τις συντάξεις, τους συνταξιούχους και για τον χώρο της αγοράς εργασίας. Με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, έχουν πλέον σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση ακριβή πληροφόρηση και λεπτομερή στοιχεία, όπως:

= τις ροές απασχόλησης (αναγγελίες προσλήψεων, καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις),

= την κατηγοριοποίηση των προσλήψεων/απολύσεων ανά τύπο σύμβασης, μέγεθος επιχείρησης, περιφέρεια,

= τις μετατροπές των συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κ.ά.

ΗΛΙΟΣ παντού…

Το Εθνικό Μητρώο Συντάξεων και Συνταξιούχων αποτελεί το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης συντάξεων, ισότιμο με αυτά των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, το οποίο συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας. Απώτερος στόχος του ηλεκτρονικού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ήταν, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων -από 93 διαφορετικούς τομείς- σε μια ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.

Κεντρικός βραχίονας του συνολικού εγχειρήματος υπήρξε η ΗΔΙΚΑ, η οποία, σε συνεργασία με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανέλαβε το χρονοβόρο και διαδικαστικά δυσχερές έργο της συμπλήρωσης και ενημέρωσης των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις. Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων, το υπουργείο Εργασίας, πλέον, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η απόσταση που μας χωρίζει από τον στόχο του μηδενισμού των αποκλίσεων σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, που παρουσιάζονται σήμερα στο ενιαίο μητρώο συντάξεων, είναι ελάχιστη.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη καταγραφή, στις 10-12-2012, 560.312 συντάξεις βρέθηκαν χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στην τελευταία ροή, στις 12-4-2013, έχει κατορθωθεί αυτός ο αριθμός να μειωθεί στις 140.928 συντάξεις. Δηλαδή από τις 4.387.270 συντάξεις, που χορηγούνται σήμερα, ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 1,52%, δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1,69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις).


Σχολιάστε εδώ