Βαρύ «φάουλ» από την Κομισιόν: Κρύβουν τον Ράιχενμπαχ!

Διαδικασίες «ενημέρωσης», που αναμφίβολα προσβάλλουν το σώμα των Ελλήνων δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση την κοινή γνώμη της Ελλάδας, υιοθετούν η Κομισιόν και ο γερμανός «ανθύπατος» για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αύριο έχει προγραμματισθεί από την Κομισιόν μια «off the record» τεχνική παρουσίαση στους δημοσιογράφους της τέταρτης τριμηνιαίας έκθεσης της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Την έκθεση θα παρουσιάσει το… μεγάλο αφεντικό της Ομάδας, ο κ. Ράιχενμπαχ.

Μόνο που η παρουσίαση έχει δύο κατ’ εξοχήν υποτιμητικά για τους ενδιαφερόμενους έλληνες δημοσιογράφους στοιχεία: θα γίνει στις Βρυξέλλες και οι έλληνες δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μόνο μέσω κλειστής διαδικτυακής μετάδοσης, στα γραφεία της Κομισιόν, στην Αθήνα.

Σαν να μην έφθανε η εξ αποστάσεως «παρουσία» του Ράιχενμπαχ, η Κομισιόν ενημερώνει τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους ότι «για τεχνικούς λόγους» δεν θα είναι δυνατή η υποβολή ερωτήσεων στον κ. Ράιχενμπαχ. Ερωτήσεις θα υποβληθούν και θα απαντηθούν μόνο σε υφισταμένους του γερμανού «ανθύπατου», οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Όμως, ακόμη και οι απαντήσεις που θα δοθούν από τα μέλη της Ομάδας Δράσης θα καλύπτονται από το «off the record», δηλαδή δεν θα μπορούν οι δημοσιογράφοι να αποδώσουν ευθέως στους συνομιλητές τους τις δηλώσεις που θα κάνουν (προφανώς, θα πρέπει να αναφερόμαστε σε «πηγές», «στελέχη» ή «κύκλους» της Ομάδας Δράσης, αντί να λέμε και να γράφουμε ποιος είπε τι). Επιπλέον, και για να ολοκληρωθεί αυτό το ιδιότυπο ενημερωτικό «μπλακ άουτ», στην παρουσίαση δεν θα επιτρέπεται η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί προς τι αποφασίσθηκε από τις Βρυξέλλες να καλυφθεί με τέτοιο πέπλο προστασίας αυτή η «ενημερωτική συνάντηση» με τον Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να οργανώσει συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει διά ζώσης έκθεση της Ομάδας του και να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Φοβάται, άραγε, η Κομισιόν δύσκολες ερωτήσεις και… επικίνδυνες απαντήσεις, που θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Χορστ σε επικοινωνιακές «γκάφες» και να περιπλέξουν τις ήδη δύσκολες σχέσεις της «τρόικας» με την ελληνική κοινωνία;

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία «ενημέρωσης» που διαμόρφωσε η Κομισιόν μόνο ως προσβολή των ελλήνων δημοσιογράφων μπορεί να εκληφθεί, ακόμη και σε αυτήν τη χώρα, που έχει ξεπέσει από ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης σε ιδιότυπη αποικία χρέους.

Αν η ΕΣΗΕΑ δεν έχει κάτι σοβαρότερο να ασχοληθεί, είναι επιτακτική η ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, ζητώντας ίσως ακόμη και το μποϊκοτάζ από τους έλληνες δημοσιογράφους αυτής της ψευδοενημερωτικής «συνάντησης».

Η Κομισιόν και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα αποτελούν ευρωπαϊκούς θεσμούς, που εν πολλοίς αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας. Και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αδιανόητο να παρουσιάζουν τις επίσημες εκθέσεις τους κρυπτόμενοι πίσω από εξ αποστάσεως παρουσιάσεις, τεχνηέντως συσκοτισμένες από το «off the record» και από περιορισμούς και απαγορεύσεις στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος…

Ν. Χαλδούπης


Σχολιάστε εδώ