Άλλα έλεγες, δάσκαλε…

Τι κάνουν αυτές οι υπουργικές καρέκλες… Στον βωμό τους θυσιάζουν τα πάντα… Όπως ο αξιοσέβαστος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Αντώνης Μανιτάκης, που υπέκυψε στην Κίρκη που λέγεται «υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» – και Απολύσεων, θα προσθέταμε… Και ήδη έχει την πρώτη… επιτυχία. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποιοι (λίγοι) ως επίορκοι και οι περισσότεροι λόγω κατάργησης της θέσης που κατέχουν σήμερα. Άλλα, όμως, πριν γίνει υπουργός, πρέσβευε και δίδασκε στους φοιτητές του ο κ. καθηγητής. Και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Πρόκειται για γραπτά. Σε άρθρο του, που είχε δημοσιεύσει στην «Αυγή» στις 18 Απριλίου 2010 με τίτλο: «Το συνταγματικό δικαίωμα στη μονιμότητα», έγραφε ο κ. Μανιτάκης:

«Από το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος απορρέει ένα συνταγματικό δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στη μονιμότητα», «οι υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι λόγω νομοθετικής κατάργησης της θέσης τους διαθέτουν άρα συνταγματικό δικαίωμα διορισμού ή επανένταξης ή μετάταξης γενικά στο Δημόσιο, ακόμη και σε άλλη ή παρεμφερή με την καταργούμενη δημόσια υπηρεσία».

Και καταλήγει ως εξής στο άρθρο του: «Το πόσο δίκαιη και δικαιολογημένη είναι αυτή η πεποίθηση των εν λόγω υπαλλήλων είναι, πιστεύω, περιττό να αναλύσω. Δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει το αντίθετο, το οποίο θεωρώ ούτως ή άλλως απάνθρωπο, και μόνη η σκέψη του με ξεπερνά ως νομικό, ως συνταγματολόγο, ως δημοκρατικό πολίτη».

Τα σχόλια μεν δικά σας, κύριε υπουργέ, όμως το ερώτημα ξέρετε ποιο είναι; Αν σήμερα δεν ήσασταν υπουργός, ο κ. Μανιτάκης πώς θα έκρινε απολύσεις λόγω κατάργησης δημόσιας υπηρεσίας; Νόμιμες, συνταγματικές; Θα υπερασπιζόταν τους απολυμένους ότι παράνομα απολύθηκαν; Και κάτι ακόμη. Τι θα πείτε σήμερα στους φοιτητές σας; Ότι άλλα τους διδάσκετε φορώντας το κουστούμι του καθηγητή και άλλα κάνετε ενδεδυμένος το κουστούμι του υπουργού;


Σχολιάστε εδώ