XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ
> Απορούμε πώς οι δύο «τρόικες», εξωτερικού και εσωτερικού, κατέληξαν σε συμφωνία βάσει στοιχείων που τυγχάνουν διαφορετικής ερμηνείας! Για του λόγου το αληθές, θα λέγαμε πως σηκώνει πολλή συζήτηση ο τρόπος υπολογισμού των εσόδων και των δαπανών στα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού κεντρικής και γενικής κυβέρνησης.
> Διαλέγεις και παίρνεις! Ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους αποτίμησης μιας μετοχής είναι βάσει της σύγκρισης μεταξύ της μερισματικής της απόδοσης και της αντίστοιχης ενός risk-free ομολόγου.
> Απονομή Δικαιοσύνης για γέλια και για κλάματα, αφού αναζητούν τις σύγχρονες Ιφιγένειες στους ίδιους και τους ίδιους από το παρελθόν! Είναι άλλο να επανεξετάζονται από την Εισαγγελία χρηματιστηριακές υποθέσεις του 1999, αναιρώντας βουλεύματα και παραπέμποντας εκ νέου τους φερόμενους ως κατηγορουμένους σε δίκες λίγο πριν από την παραγραφή τους, και άλλο ύστερα από δεκατρία χρόνια, δεκάδες παραστάσεις σε ανακριτικές αίθουσες και πλήθος δικηγορικών εξόδων να ζητάει τις προφυλακίσεις των εμπλεκομένων.
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Άλλοι δανειολήπτες μεταφέρθηκαν με το έτσι θέλω στα κακά τμήματα των υπό εκκαθάριση τραπεζών και κινήθηκαν εναντίον τους όλες οι νόμιμες διαδικασίες ανάκτησης χρεών, και άλλοι παρέμειναν στο απυρόβλητο, έχοντας ανασταλεί οι επιπλέον χρεώσεις, χωρίς μάλιστα να έχουν επηρεαστεί οι συμβατικοί τους όροι.
> Aν μέχρι και οι τράπεζες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, επειδή υποτίθεται πως είχαν την τεχνογνωσία, φτάνουν στο σημείο να προσλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων, τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις διοικήσεις των υποψήφιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πώς θα ενημερωθούν; Με ποιον τρόπο θα υποβάλουν φακέλους; Πώς θα παρακολουθούν την πορεία τους;
> Το ποιος έχει το πάνω χέρι δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς, το αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας! Με πρόσχημα την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση στις οφειλές των υπερχρεωμένων βάσει του νόμου Κατσέλη, αλώνουν τη διαδικασία και πετούν έξω τις καταναλωτικές οργανώσεις, βαπτίζοντας διαμεσολαβητές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών τους επαγγελματίες μεσάζοντες (δικηγόρους, ορκωτούς, πραγματογνώμονες).
> Ας μην παίζουν με τον πόνο του άλλου! Αν εκεί στο ΥΠΟΙΟ τα μεγάλα, φωτεινά μυαλά θεωρούν ότι με το αλμυρό κόστος χρήματος, τις ενσωματωμένες προσαυξήσεις στις τελικές οφειλές και την αναγκαστική ύπαρξη συνεγγυητών θα εισπράξουν 1,6 δισ. ευρώ από την προωθούμενη ρύθμιση, είναι βαθιά νυχτωμένοι για το τι συμβαίνει στην αγορά.
> Όλα στον βωμό του γρήγορου κέρδους! Τυχαίο που τα περισσότερα αλλοδαπά funds αναζητούν εγχώριες επιχειρήσεις των οποίων οι βασικοί μέτοχοι δεν διαθέτουν μεγάλα ποσοστά σε αυτές; Δεν νομίζουμε, καθώς ο απώτερος στόχος τους είναι να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των μαγαζιών και να προχωρήσουν σε πωλήσεις δραστηριοτήτων, που θα τους αποφέρουν μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν.
> Από κόλπα, άλλο τίποτε! Αληθεύει ότι αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να τιμολογούν τα προϊόντα τους μέσω των θυγατρικών τους στην αλλοδαπή; Είναι γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο η συναλλαγή βαπτίζεται εξαγωγή;
> Μένει να δούμε πού θα κατευθυνθούν τα έσοδα από αυτήν την κατά τα άλλα ορθή ενέργεια! Εκ πρώτης όψεως, πάντως, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τη διερεύνηση από το ΤΑΙΠΕΔ της δυνατότητας τιτλοποίησης δικαιωμάτων και ακινήτων του Δημοσίου, εκτός σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.
> Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των αποταμιευτικών – επενδυτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων τύπου Unit Linked; Μας τα είπε η AXA Investment Managers… έχουν έδρα το Λουξεμβούργο (!), επενδύουν και σε δολάρια, παρέχουν τη δυνατότητα τοποθετήσεων σε διεθνείς αγορές.
> Πού έφτασε η εγχώρια χρηματαγορά… Ή πού την έφτασαν, καλύτερα! Να διαγράφονται οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου από τους δείκτες του ΧΑ, FTSE / XA Δείκτης Τραπεζών, FTSE / XA Δείκτης Αγοράς κ.λπ. και να μην αντικαθίστανται από κάποιο άλλο πιστωτικό ίδρυμα, λες και ξέμειναν από εφεδρείες.
> Όχι γενικά και αόριστα! Σε τι είδους παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αναφορικά με την παροχή πίστωσης σε πελάτες της, προέβη η Εμπορική Τράπεζα και της επεβλήθη πρόστιμο; Είχε να κάνει με συμβάσεις εκτός margin; Μήπως με την κάλυψη του διατηρητέου περιθωρίου; Πιθανόν με τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων κωδικών;
> Ακούει κανείς από τους εργατοπατέρες; Οι υπάλληλοι στα καταστήματα του ΟΤΕ συμφώνησαν (κατ’ ανάγκη) να απασχολούνται από 3 έως 9 ώρες ημερησίως, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα (τρόπος του λέγειν) τη διαβεβαίωση πως το ωράριο λειτουργίας δεν θα είναι σπαστό.
> Τελικά, κύριε Μποτόπουλε, θα μας πείτε αν η επιβολή περιορισμών στις ανοιχτές πωλήσεις είχε επίδραση στη διακύμανση των τιμών των μετοχών; Δηλαδή, αν οι short επωφελήθηκαν από την πτώση της τιμής των χρεογράφων το διάστημα μεταξύ της πώλησης και της υποχρέωσης επαναγοράς…
> Κρίθηκε ασύμφορο! Μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το Πρόγραμμα Χορήγησης Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών σε στελέχη της Frigoglass, καθώς από τα 624.641 που χορηγήθηκαν ασκήθηκαν μόνο τα 75.121.
> Δεν θέλει και πολύ μυαλό για το τι θα επιλεγεί τελικά! Τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με μείωση στις ταρίφες που πληρώνεται το παραγόμενο προϊόν είτε με αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές.
> Καλή η δικαιολογία, αλλά μπάζει! Μπορεί η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να διοχετεύει ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, λόγω της αρνητικής καθαρής της θέσης, άρα και των δεδομένων ζημιών που θα προκύψουν, ωστόσο βασική αιτία είναι η στρατηγική επιλογή στήριξης της AtticaBank.
> Έπεσε η ασπίδα προστασίας που είχαν ενεργοποιήσει οι παλαιοί μέτοχοι! Ο λόγος για την αλλαγή του Καταστατικού της Probank, που μέχρι πρότινος απαγόρευε την απόκτηση ποσοστού άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου από έναν insider. Τις ζημίες, πάντως, ύψους 18 εκατ. ευρώ, από τις υψηλές προβλέψεις δεν τις απέφυγε, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη εξεύρεσης νέων επενδυτών.
> Αλλιώς, πώς; Από τη στιγμή που τιμή εκκίνησης των προς εκποίηση ενεχυριασμένων μετοχών έκδοσης Μινωικών Γραμμών, κυριότητας των κληρονόμων του αποβιώσαντος Παντελή Νικολάου Σφηνιά, ορίζεται αυτή του προηγούμενου κλεισίματος σε απόκλιση κατά ποσοστό μείον δέκα τοις εκατό, θεωρούμε δεδομένο ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχει και η Grimaldi Compagnia di Navigazione.
> Αλλιώς, πώς; Όταν φτάνει στο σημείο να κινδυνεύει η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Λάμψα, κάτι θα πρέπει να πηγαίνει λάθος είτε με τις επιλογές της διοίκησής της ειδικότερα είτε με την πορεία του εγχώριου τουριστικού προϊόντος γενικότερα.
> Βρε, κάτι συμπτώσεις… Τυχαίο που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεως Περιουσίας του Δημοσίου αποφάσισε να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο πώλησης για τον ΟΔΙΕ; Δεν νομίζουμε, αφού όλως τυχαίως ένας από τους προτιμητέους ενδιαφερόμενους είναι ο γαλλικός όμιλος PMU.
> Προς τέρψη του παλιού γνώριμου υποψήφιου αγοραστή; Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις του ομίλου στη Μεγαλόνησο, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανακάλεσε την άδεια τραπεζικών εργασιών της Επενδυτικής Τράπεζας;
> Copy – paste οι πρακτικές που ακολουθούνται κατά το σπάσιμο των καλών και κακών τραπεζών, λες και προέρχονται από τα ίδια διευθυντήρια! Τη σκυτάλη πήρε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου το μπαλάκι των όποιων αποφάσεων πηγαινοέρχεται μεταξύ διοίκησης, εκκαθαριστή και υπουργείου Οικονομικών.
> Ας μας απαντήσει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή αν θεωρεί λογικό να συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές (που καταβάλλουν οι δανειολήπτες ως εργαζόμενοι) στο ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξή τους στις ρυθμίσεις των οφειλών προς τις τράπεζες. Και όλα αυτά την ώρα που, εκτός από τα υπάρχοντα κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περισσότερους από τρεις μήνες, συσσωρεύονται και νέα, πέριξ των 35 δισ. ευρώ, με μικρότερη καθυστέρηση.
> Μας κάλυψαν πλήρως οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη! «Αν θέλει το ΣΔΟΕ τόσους μήνες να μας πει για τα τέσσερα πρόσωπα (συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ), τι θα γίνει με τον έλεγχο των υπολοίπων (17.000); Μήπως ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού;».
> Μήπως είχε άδικο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Μεταξύ άλλων, έθεσε προ των ευθυνών της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας: «Ελπίζω να γίνει συνείδηση ότι, αν ασκείτο η ορθή εποπτεία και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν θα οδηγούμασταν εδώ που οδηγηθήκαμε…».
> Ζητάνε πολλά για να λάβουν λίγα! Και την παράταση της διάρκειας και τη μείωση του ετήσιου κουπονιού και τον λογισμό στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια φαίνεται να απαιτούν οι τράπεζες σχετικά με το θέμα των προνομιούχων μετοχών κυριότητας Δημοσίου που είχαν εκδώσει.
> Για ποια χτυπά, άραγε, η καμπάνα; Το δύσκολο για τη διοίκηση μιας εισηγμένης δεν είναι το να βρει αναδόχους επί της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, οι οποίοι άλλωστε θα πληρωθούν αδρά για αυτήν τους την εξυπηρέτηση, αλλά το να τους πείσει να καλύψουν τα τυχόν αδιάθετα κομμάτια της.
> Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια! Πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων είναι σε θέση να πιστοποιήσουν πως η Επιτροπή Ελέγχου τους παρακολουθεί στενά τις ενέργειες του εσωτερικού τους ελέγχου αναφορικά με τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τη λειτουργία τους;
• Μήπως ο πρόεδρος του ΧΑ έχει μπερδέψει τον ρόλο του; Δεν είναι πλασιέ για να διαφημίζει τα warrants που θα εκδοθούν κατά τη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων, παρακινώντας μάλιστα τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε αυτά… Αλήθεια, κύριε Λαζαρίδη, τι θα συμβεί στην περίπτωση που σας ακούσουν, ποντάρουν στο στοίχημα και εντέλει ζημιωθούν από την άκρα κερδοσκοπία, πράγμα διόλου απίθανο;
• Μιλάμε για δημόσιο χρήμα! Με αφορμή την πώληση της ATE Bank Romania, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε πόσο κόστισε η προ ετών ανακαίνιση των καταστημάτων της… Αληθεύει ότι τα πάγια, η υλικοτεχνική υποδομή και ο τεχνολογικός εξοπλισμός ταξίδεψαν με βαγόνια από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην έχουν ακόμα τοποθετηθεί;
• Ποια διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ προκρίνει ο σοσιαλιστής πρόεδρός του; Αυτήν της πώλησης του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή εκείνη της παραχώρησης όλων των δραστηριοτήτων του; Κάποιο πουλάκι μάς ψιθύρισε πως διαφέρει τόσο από του κόμματός του όσο και από της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
> Σιγή ιχθύος για το ακριβές ποσόν! Θα μάθουμε, άραγε, ποτέ ποιο είναι το ύψος της ζημίας από τη διάσπαση της Proton Bank σε καλή και κακή τράπεζα; Έτσι, για να ξέρουμε πόσο μας κόστισαν τα χαϊλίκια της τότε διοίκησης και των πρώην πολιτικών της προϊσταμένων.