Όλο και πιο κοντά φέρνει ο Σόιμπλε το «κούρεμα» καταθέσεων!

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου των 20 Πλουσιότερων Χωρών (G20), ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, ξεκαθάρισαν ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου για τραπεζική ένωση και πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, αν δεν αλλάξει πρώτα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Πρόκειται για μια μείζονος σημασίας υπαναχώρηση της Γερμανίας, έναντι των συμπεφωνημένων του περασμένου καλοκαιριού, για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, που θα φέρει πρώτα τις μεγάλες τράπεζες υπό την κεντρική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να υπάρξει, αμέσως μετά, η δυνατότητα καθιέρωσης της εγγύησης καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και της απευθείας ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών από τον ίδιο μηχανισμό, ώστε να μη φορτώνονται τα κράτη με χρέη για τη στήριξη των τραπεζών τους (από αυτήν τη ρύθμιση, η Ελλάδα προσδοκούσε μια ελάφρυνση χρέους έως και κατά 50 δισ. ευρώ).

Θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την τραπεζική ένωση την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Γερμανία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τοποθετεί το σχέδιο σε… σκληρό πάγο. Ως γνωστόν, ακόμη και η πιο ασήμαντη αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης απαιτεί μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση, ενώ σε ορισμένες χώρες ίσως χρειασθεί να επικυρωθούν οι αλλαγές και με δημοψήφισμα. Η υπαναχώρηση της Γερμανίας στην εφαρμογή του σχεδίου για την τραπεζική ένωση έρχεται σε μια περίοδο που οι πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης επιβάλλουν, αρχής γενομένης από την Κύπρο, το μοντέλο του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων για τις τραπεζικές διασώσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσες χώρες έχουν τράπεζες εκτεθειμένες σε κινδύνους και κρατικούς προϋπολογισμούς βεβαρυμμένους με χρέη, που δεν τους επιτρέπουν να τις διασώσουν χωρίς προσφυγή σε Μνημόνια, γίνεται όλο και πιο πιθανό να υποχρεωθούν να «κουρέψουν» μεγαλοκαταθέτες πριν λάβουν ενισχύσεις από την Ευρωζώνη για τη στήριξη των τραπεζών τους.

Σε ζώνη κινδύνου

Δυστυχώς, η Ελλάδα, παρότι υποτίθεται ότι έχει λύσει τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα με το γνωστό «πακέτο» των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου σε αυτό το άκρως επικίνδυνο γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνει το Βερολίνο.

Μετά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που επίσημα δήλωσε ότι οι επισφάλειες, άρα και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, δεν έχουν υπολογισθεί ορθά από την BlackRock και την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς ο ρυθμός σχηματισμού προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις είναι πολύ ταχύτερος από κάθε προηγούμενο σενάριο, ο οίκος Moody’s κινήθηκε στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, σε έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody’s, τα προβληματικά δάνεια θα ξεπεράσουν το 30% των συνολικών χορηγήσεων, ποσοστό πολύ υψηλότερο και από το χειρότερο σενάριο της BlackRock, ανοίγοντας μια «τρύπα» τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, πέραν των 50 δισ. ευρώ που ήδη έχουν «μπει στην άκρη». Η Moody’s τονίζει, μάλιστα, ότι οι τράπεζες μπορεί να έχουν κρατήσει στα χαρτοφυλάκιά τους μικρής αξίας κρατικά ομόλογα (λιγότερα από 20 δισ. ευρώ) μετά το «κούρεμα», αλλά και από αυτό το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων μπορεί να υποστούν σημαντικές απώλειες, αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε νέο «κούρεμα» (σημειωτέον ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το Βερολίνο, η Γερμανία θα απαιτήσει νέο «κούρεμα» των ομολόγων, πριν δεχθεί οιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους προς τις κυβερνήσεις).


Σχολιάστε εδώ