Ψάχνει βίζες για Αμερική και Ρωσία ο Σαμαράς

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει στους συνομιλητές τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό και τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου. Προορισμοί η Ουάσινγκτον, το Τελ Αβίβ και το Πεκίνο, ενώ θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά τη Μόσχα και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που υπάρχουν εδώ και μήνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν, όπως είναι φυσικό, τη μεγαλύτερη σημασία στο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις ΗΠΑ τον προσεχή Ιούνιο προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η Ομογένεια. Το επιτελείο του έχει αποδυθεί σε μια επίπονη προσπάθεια, ούτως ώστε να κλειστούν ραντεβού με ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους και κυρίως με τον Μπ. Ομπάμα. Στην περίπτωση που η προσπάθεια αποφέρει καρπούς, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον αμερικανό Πρόεδρο, πέραν των άλλων, το Σκοπιανό και τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο. Η κινητικότητα που σημειώνεται τελευταία και στα δύο θέματα προκαλούν τις έντονες ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά στην Αθήνα για άμεση επίλυση του Σκοπιανού είναι ασφυκτικές, πόσω μάλλον που η προτεινόμενη ονομασία απέχει από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ταυτόχρονα η Άγκυρα, με την πάροδο του χρόνου, εκδηλώνει ακόμη έντονα τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, θέτοντας ευθέως ζήτημα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίων.

Τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου ενισχύει η στάση που τηρεί η Ουάσινγκτον, που δείχνει να συμμερίζεται τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στον Μπ. Ομπάμα, αν κλειστεί τελικώς το ραντεβού μαζί του, τις ελληνικές θέσεις και θα επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα στην περιοχή αν γίνουν λανθασμένες και βεβιασμένες κινήσεις. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αν πιεσθεί και υποχρεωθεί να συμφωνήσει σε μια ονομασία που δεν ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις, η πολιτική κρίση θα είναι μάλλον αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, θα βρεθούν σε δεινή θέση και κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να είχε κινηθεί πιο οργανωμένα και να είχε επιδιώξει πολύ νωρίτερα να συναντήσει τον Μπ. Ομπάμα.

Το Τελ Αβίβ μπήκε στο «τράβελ μπουκ» του Μεγάρου Μαξίμου μετά τα πρόσφατα γεγονότα, που δείχνουν αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, με την ευγενική χορηγία των Αμερικανών. Στόχος του ταξιδιού του πρωθυπουργού θα είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το Ισραήλ κάνει στροφή προς την Τουρκία, η θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη θα αποδυναμωθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς απευθύνεται και προς την πλευρά των Ευρωπαίων. Το έκανε και την περασμένη Πέμπτη, καλώντας να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη χάραξη (και την κατοχύρωση) της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).


Σχολιάστε εδώ