«Χοντρό παιχνίδι» με την κρουαζιέρα
Αν «περάσουν» τα σχέδιά τους ο Πειραιάς θα απαξιωθεί, το λιμάνι θα εξυπηρετεί μόνο τα φορτηγά πλοία, και δη τα κιβωτιοφόρα (κοντιναράδικα) και κάποια ελάχιστα ακτοπλοϊκά, και το «φιλέτο» η κρουαζιέρα δηλαδή, θα πάει στο Δέλτα! Το θέμα είχε έρθει προ μηνών στην επικαιρότητα, όταν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν κρουαζιερόπλοια και των πρακτόρων που «γεμίζουν» τα πλοία αυτά και κανονίζουν και τα δρομολόγιά τους, είχαν εκφράσει την άποψη ότι αν γινόταν λιμάνι κρουαζιέρας στο Δέλτα του Φαλήρου θα εξυπηρετούσε καλύτερα γιατί ο Πειραιάς δεν διευκολύνει την άμεση διασύνδεση των τουριστών προς την Ακρόπολη. Τότε είχε ξεσπάσει σάλος από όλους τους φορείς του Πειραιά, τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τον πρόεδρο του ΟΛΠ ΑΕ και φάνηκε προς στιγμήν πως το θέμα είχε λήξει και ότι η κρουαζιέρα δεν θα έφευγε από τον Πειραιά. Το ίδιο είχε διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Πειραιά. Όμως το κύκλωμα που δεν θέλει την κρουαζιέρα στον Πειραιά φαίνεται πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Έτσι την περασμένη Τετάρτη μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης δήλωσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου της κατασκευής νέου λιμανιού για τα κρουαζιερόπλοια στον χώρο μεταξύ ΣΕΦ και Φαληρικού Δέλτα μέσω ΣΔΙΤ! Κάτι που δείχνει πως ενώ όλοι φώναζαν πως το λιμάνι της κρουαζιέρας δεν πρέπει να «κοπεί» από το λιμάνι του Πειραιά, το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργαζόταν το σχέδιο για το νέο λιμάνι! Αυτό εκθέτει τον πρωθυπουργό ο οποίος δεσμευόταν στον δήμαρχο πως η κρουαζιέρα δεν θα φύγει από το λιμάνι του Λέοντα. Βέβαια ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα, απλώς περιορίστηκε να πει ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την πόλη, θα «κουρευτεί» το δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ. Παρηγοριά στον άρρωστο, δηλαδή… Βέβαια το θέμα δεν έχει κλείσει. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες και όλος ο Πειραιάς, από τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και τον τελευταίο σύλλογο ή φορέα θα κινητοποιηθούν για να μην χαθεί η κρουαζιέρα από την πόλη.
Ήδη έχουν ξεσηκωθεί και οι εκπρόσωποι των ναυταθλητικών σωματείων, που με επιστολές και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση τονίζουν ότι με βάση το ρυθμιστικό σχέδιο «Αθήνα 2021» η ίδια η Πολιτεία, η Περιφέρεια Αττικής, και όλοι οι δήμοι του Πειραιά έχουν αποδεχθεί και έχουν αποφασίσει ότι το κύριο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττική θα είναι ο Πειραιάς και επικουρικά το Λαύριο. Μάλιστα έχουν εγκριθεί και 230 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να επεκταθεί το λιμάνι του Πειραιά και να εξυπηρετεί περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Τα ίδια σωματεία αναφέρουν ακόμα πως αν γίνει λιμάνι στο Δέλτα θα αφανιστεί ο μοναδικός χώρος άθλησης χιλιάδων παιδιών και νέων που ασχολούνται με τα αθλήματα της θάλασσας και μας έχουν χαρίσει πολλές παγκόσμιες και ολυμπιακές διακρίσεις.
***
Τριπλή συνάντηση Σαμαρά – Μιχαλολιάκου
Αυτό που έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν έχει ξαναγίνει, πρωθυπουργός και δήμαρχος να συναντηθούνε τρεις φορές μέσα σε 4 μέρες! Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η στήλη, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον δήμαρχο στη 1.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή εξετάσθηκαν οι ρυθμοί με τους οποίους υλοποιούνται τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη επαφή τους στον Πειραιά, δηλαδή η παραχώρηση εκτάσεων του Δημοσίου στον δήμο, το τέλος του 2% επί του τζίρου του ΟΛΠ που διεκδικεί ο Πειραιάς, η ρύθμιση και το «κούρεμα» του δανείου που έχει ο δήμος με το Ταμείο Παρακαταθηκών, η «απονεύρωση» της γραφειοκρατίας σε θέματα που έχουν σχέση με τον Πειραιά και έχουν «κολλήσει» εξαιτίας της κ.λπ. Για όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα ενημερωθεί προσωπικά από τους υπουργούς και την επομένη υπό το πρίσμα των απαντήσεων που θα έχει, να ξαναμιλήσουν για τα θέματα αυτά. Όντως την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση και τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Σʼ αυτήν τη συζήτηση μπήκε και το θέμα της διεκδίκησης από τον Πειραιά και τους γύρω δήμους και φυσικά και τη Σαλαμίνα, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Να σημειώσουμε ότι ένα ακόμα σημαντικό θέμα που ξεκαθάρισε κατά τη συνάντηση αυτή, ήταν η καταβολή στον δήμο μεγάλου ποσοστού από το 2% επί του τζίρου του ΟΛΠ, κάτι που θα λύσει πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν να ξαναβρεθούν στον Πειραιά αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα επρόκειτο να φάνε χθες το μεσημέρι σε ψαροταβέρνα της περιοχής του Χατζηκυριάκειου, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα.
***
// Μια μεγάλη «σταυροφορία» αγάπης και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν λόγω της κρίσης ετοιμάζει για το Πάσχα η Μητρόπολη Πειραιά. Πέρα από τα όσα κάνει σε καθημερινή βάση, είτε μόνη της, είτε συνεργαζόμενη με τον δήμο, τις ημέρες αυτές θα γίνει και κάτι παραπάνω: Όλες οι ενορίες θα συγκεντρώσουν ό,τι μπορούν, από τρόφιμα, ενδύματα, λαμπάδες μέχρι και παιγνίδια και θα τα διανείμουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Την αρχή στην… εκστρατεία αγάπης έκανε ο Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος έχει στόχο να συγκεντρώσει 120 μεγάλα δέματα για τους άπορους της ενορίας. Και φυσικά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι ναοί της πόλης μας. Να σημειώσουμε ότι στον συγκεκριμένο ναό την Τετάρτη στις 7 μ.μ. θα γίνει ημερίδα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.700 χρόνων από τη σύνταξη του Διατάγματος των Μεδιολάνων.
// Αν το Τζάνειο νοσοκομείο, ο ισχυρός βραχίονας της Υγείας στον Πειραιά, ξεχωρίζει για κάτι, αυτό είναι το διαβητολογικό του τμήμα. Που δεν είναι απλώς ένα τμήμα αλλά ολόκληρη κλινική η οποία διαθέτει απόλυτα εξειδικευμένους τομείς που στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου κάνουν… θαύματα. Διαθέτει μεταξύ των άλλων τομείς που εξετάζουν τον διαβήτη του ποδιού, την ινσουλίνη σε όλες τις μορφές της και σε όλους τους τρόπους χορηγήσεώς της, την πρόληψη, την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, τη διατροφή. Και μόνο το γεγονός ότι το τμήμα αυτό έχει διεθνή φήμη και παρακολουθεί περίπου 30.000 ασθενείς σε μόνιμη βάση φθάνει για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του και τη σπουδαιότητά του. Αυτά όμως, τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, σε κάποιους δεν αρέσουν ή μάλλον για κάποιους είναι… περιττά! Έτσι κάνουν ό,τι μπορούν για να το… καταργήσουν! Στο νέο οργανόγραμμα του Τζανείου, το Διαβητολογικό Κέντρο δεν υπάρχει! Κάποιοι θέλουν να το κλείσουν, να σταματήσουν τη λειτουργία του, να αφήσουν στον… αέρα 30.000 ασθενείς η ζωή των οποίων εξαρτάται από την ύπαρξή του! Το γεγονός έχει προκαλέσει πάταγο στον Πειραιά και όλος ο κόσμος αναρωτιέται με βάση ποια λογική παίρνουν τέτοιες αποφάσεις οι ιθύνοντες του χώρου της υγείας. Αναβρασμός και αναταραχή επικρατούν και ανάμεσα στο επιστημονικό προσωπικό του Τζανείου που βλέπει πως ό,τι έχει «κτίσει» τόσα χρόνια με πολύ κόπο και συνεχή δουλειά, κάποιοι πάνε να το γκρεμίσουν! Την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη για να καταγγείλουν όλα αυτά τα απίστευτα που συμβαίνουν στο νοσοκομείο και να πιέσουν ώστε να αποτραπεί η κατάργηση αυτού του τόσο ζωτικού τομέα. Ελπίζουμε ότι θα το ξανασκεφθούν οι αρμόδιοι και θα αλλάξουν την απόφασή τους. Ο κόσμος στον Πειραιά δεν έχει την πολυτέλεια για δοκιμές και πειράματα στην πλάτη του. Ειδικά αυτήν την εποχή της μιζέριας που οι περισσότεροι δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη…
// Όλος ο Πειραιάς βρέθηκε το απομεσήμερο της περασμένης Τετάρτης στην Αγία Τριάδα για να πει το τελευταίο αντίο σε έναν ξεχωριστό Πειραιώτη που διέπρεψε τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον συνδικαλιστικό χώρο, τον Γιώργο Κασιμάτη, πρόεδρο του ΕΒΕΠ επί σειρά ετών, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και διακεκριμένο μέλος πολλών εγχώριων και ευρωπαϊκών οργανώσεων στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας. Ο Γιώργος Κασιμάτης που έφυγε στα 62 χρόνια του από την επάρατη νόσο, ήταν ένας άνθρωπος που τίμησε όσο λίγοι τα Καμίνια όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι που τελείωσε το εξατάξιο -τότε- Γυμνάσιο, αλλά και τον Πειραιά. Από όπου βρέθηκε πάντα, προσπάθησε να κάνει το περισσότερο δυνατόν για την πόλη του και τη γειτονιά του. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος τον γνώριζε πολλά χρόνια αφού τα πατρικά τους σπίτια στα Καμίνια δεν απέχουν πάνω από 50 μέτρα, οι βουλευτές της ΝΔ Τάσος Νεράντζης και Κ. Κατσαφάδος, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, που εκφώνησε κι έναν πολύ συγκινητικό επικήδειο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελλάδος Β. Κορκίδης, πρόεδροι επιμελητηρίων, συλλόγων, φορέων όλοι σχεδόν οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά, πολιτευτές, παράγοντες και πολύς, πάρα πολύς κόσμος. Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και την αδερφή του τη Λαμπρινή, στην οποία είχε ξεχωριστή αδυναμία.