Το ανοσιούργημα της Βοστώνης

Ο πρώτος είναι ήδη νεκρός από σφαίρες της Αστυνομίας. Ο δεύτερος καταζητείται.

Οι δύο δράστες δεν εξεστράτευσαν στις ΗΠΑ για να διαπράξουν τη βδελυρή πράξη τους ως εντεταλμένα μέλη κάποιας ακραίας Ισλαμιστικής οργανώσεως. Ζούσαν στις ΗΠΑ μαζί με στενά συγγενικά τους πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα μονίμως εκεί. Φαίνεται πως έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία και αυτενέργεια, αν και αυτό θα διακριβωθεί με την ενδεχόμενη σύλληψη του δευτέρου υπόπτου και την ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας.

Ποια είναι η ιδεολογία που τους εξώθησε σε μια τέτοια πράξη; Είναι η ιδεολογία του φανατικού, μαχητικού Ισλάμ, που συγχέει την ιδέα του ιερού πολέμου με την τυφλή τρομοκρατία, με το επιχείρημα ότι «όλοι τελικά είναι ένοχοι» εφόσον σιωπούν και γίνονται συνένοχοι μιας πολιτικής που αδικεί και προσβάλλει το Ισλάμ. Η τρομοκρατία προβάλλεται με τη λογική αυτή ως δήθεν «δίκαιος» αγώνας και ως ο μόνος που μπορεί να είναι αποτελεσματικός, δεδομένης της δυσαναλογίας δυνάμεων και της συντριπτικής υπεροχής των αντιπάλων.

Η ιδεολογία αυτή στρεφόταν μέχρι τώρα κατά των Ρώσων, που ήταν ο κύριος στόχος του προβαλλομένου αγώνα για την απελευθέρωση του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας και την επιβολή ενός Ισλαμιστικού καθεστώτος, εμπνεόμενου από την ιδεολογία του Σαουδαραβικού Βαχαμπιτισμού. Η Σαουδική Αραβία, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, είχε χρηματοδοτήσει και ενδεχομένως να εξακολουθεί ακόμη να χρηματοδοτεί, τα ακραία Ισλαμιστικά κινήματα του Καυκάσου. Η πρώτη για προφανείς Ισλαμιστικούς λόγους, οι δεύτερες από γεωπολιτικό ανταγωνισμό προς τους Ρώσους στον χώρο του Καυκάσου.

Ο τελευταίος είναι μια εξαιρετικά στρατηγική περιοχή, πραγματικό σταυροδρόμι αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και κρισιμότατη για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, που εποφθαλμιούν τις πλουσιότατες πηγές ενέργειας του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ειδικότερα για τη Ρωσία, η παρουσία σημαντικών μουσουλμανικών πληθυσμών εντός των ορίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον Καύκασο, θέτει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Η στροφή των δραστών προς τις ΗΠΑ, που υπελαμβάνονταν μέχρι τώρα από το οργανωμένο κίνημα των Τσετσένων ως άτυπος συμπαραστάτης του αντι-Ρωσικού αγώνα τους, σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν. Οι πρώην Μουτζαχεντίν, που είχαν οργανωθεί, εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τους Αμερικανούς για να αντιταχθούν στους Σοβιετικούς, που είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν, στράφηκαν, στη συνέχεια, κατά των Αμερικανών.

Η ίδια ακραία και μαχητική Ισλαμιστική ιδεολογία, που διαχέεται μέσα από το Διαδίκτυο, στοχοποιεί σήμερα ως κύριο εχθρό την ηγεμονική δύναμη των Δυτικών, που υποτίθεται ότι αντιτίθενται και πολεμούν το Ισλάμ.

Η τυφλή τρομοκρατική δράση κατά κοινωνικών στόχων, που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη περιφρούρηση, δεν απαιτεί κάποιο υψηλό επίπεδο οργανώσεως και επιχειρησιακής ικανότητας. Αυτό που απαιτείται είναι ο φανατισμός και η προθυμία της αυτοθυσίας.

Το πλήγμα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης επανέφερε στις ΗΠΑ τις μνήμες των διδύμων πύργων. Ο εντοπισμός των δραστών αποθαρρύνει σ’ ένα μέτρο άλλους μιμητές και καθησυχάζει σχετικά την κοινή γνώμη. Ο θρησκευτικός όμως φανατισμός δεν μετέχει της λογικής. Είναι διάλογος με το παράλογο.


Σχολιάστε εδώ