Το άδικο (για την ΑΕΚ) στη διεκδίκηση μιας «δίκαιης» λύσης

Στην υπερασπιστική της γραμμή, κατά την εκδίκαση του πειθαρχικού σκέλους και της σχετικής ένστασης που υπέβαλε η ΑΕΚ, επικαλέσθηκε την… αντικανονική διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή, επικαλούμενη μάλιστα (σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα) και βεβαίωση των… αρμοδίων του ΟΑΚΑ, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο διαιτητής μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα, αφού είχαν αποκατασταθεί ζημιές, φθορές κ.λπ.

Ε, όχι! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!

Αστειότητες και φαιδρότητες είναι, που μάλλον -αν όχι και μετά βεβαιότητος-αποδυνάμωσαν την υπερασπιστική της γραμμή, συνδυαζόμενες και με την υποβολή… μήνυσης(!) κατά του διαιτητή.

Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να είχε επιλεγεί η οδός της έκφρασης λύπης, συγγνώμης και ειλικρινούς μεταμέλειας, παράλληλα με την επίκληση της αρχής της «ίσης» μεταχείρισης, όσο κι αν δεν στέκει ότι η μη εφαρμογή κάποιων κανόνων στο παρελθόν συγχωρεί διαιώνιση της μη τήρησής τους. Με την επιπρόσθετη επίκληση και του επιχειρήματος ότι, ενδεχομένως, οι… εισβολείς δεν ήσαν φίλαθλοι (οπαδοί) της και ότι -ενώ είχε λάβει, ως ώφειλε, κάθε εφικτό μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα- ήταν πρακτικά αδύνατον να προβλεφθεί και κυρίως να αποτραπεί το «ντου» κ.λπ. κ.λπ. Η πρόδηλα δυσχερής προσπάθεια για τη χάραξη της υπερασπιστικής γραμμής τουλάχιστον θα εξετιμάτο ως προς την ειλικρίνειά της.

Αντίθετα, με το να βγάζεις τον διαιτητή… τρελό και με επεισόδια των οποίων το ένα… εκατοστό θα αιτιολογούσε, στις λεγόμενες ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες, την άμεση και οριστική διακοπή αγώνα -ξέχωρα από μελλοντικό αποκλεισμό κ.λπ.- μάλλον προκαλείς τον κοινό νου αλλά και τη νοημοσύνη.

Κατά τα λοιπά, οι πέραν της μίας ώρας διαβουλεύσεις περί της… συνέχειας ή μη του αγώνα -με ευθύνη, ασφαλώς, στο σημείο αυτό και του διαιτητή- μάλλον ελληνικό «προνόμιο» συνιστούν.

Επικείμενης και της εκδίκασης της έφεσης, οι όποιοι «τρέχουν» την ΑΕΚ τη στιγμή αυτή ας αφήσουν κατά μέρος τις… μηνύσεις και ας ζητήσουν ευθέως επιείκεια, συνομολογούντες ότι δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την εισβολή των ανεγκέφαλων στον αγωνιστικό χώρο.

Ασφαλώς στην περίπτωση… ευδοκίμησης της έφεσης, θα υπάρχει ένα ακόμη κακό προηγούμενο -βλ. δεδικασμένο-, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αθλητική έννομη τάξη.

Ίσως, όμως, λιγότερο κακό από την ενδεχόμενη «δικαίωση» μιας… επιθετικής υπερασπιστικής γραμμής και μια ενδεχόμενη κρίση που θα στηρίζεται στην… αντικανονική διακοπή του αγώνα. Νεολογισμός ή… παραλογισμός, ΚΑΝΟΝΙΚΗ μπορεί να είναι η διακοπή ενός αγώνα, χωρίς κατ’ ανάγκη ΑΚΑΜΠΤΟ το στοιχείο της συνδρομής της ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ της ομάδας.

Που, πρόδηλα, θα πρέπει να αποδεικνύεται, διαφορετικά υπερισχύει το τεκμήριο της κατά τα άνω ευθύνης.

Σ.


Σχολιάστε εδώ