Στροφή προς τους ευρωπαίους σοσιαλιστές κάνει ο Βενιζέλος

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι τα πραγματικά περιθώρια άσκησης πολιτικής σε εσωτερικό επίπεδο είναι περιορισμένα σε μικρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πραγματική μάχη θα δοθεί στην ΕΕ. Μάλιστα σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση -περί άνθους του κακού- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που ξεπερνούν διαχωρισμό Βορρά – Νότου και έχουν να κάνουν με μια νέα κρίση χρέους, που ενδεχομένως δεν θα είναι ικανή να καλύψει με τα δικά της μέσα.

Ήδη, πάντως, μια πρώτη εικόνα για τις θέσεις των σοσιαλιστών αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης έχει πάρει ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Εurogroup των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο. Εκεί, ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε τη μεγάλη διαφορά αντίληψης μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης και της άτεγκτης στάσης που τήρησαν χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία. Με αντίστοιχη επιδίωξη, συμμετέχει σήμερα στη συνεδρίαση της Γραμματείας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας κατά νου πως υπάρχει δυνατότητα κοινής γραμμής με τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η συνάντηση στο SPD και η ανταγωνισμός με ΔΗΜΑΡ

Σημείο κλειδί για την κατανόηση των πραγματικών προθέσεων των Ευρωπαίων και την αναζήτηση συμμάχων αποτελεί ο εορτασμός των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD από τους γερμανούς σοσιαλιστές τον προσεχή Μάιο. Εκεί, μέσα από τις συζητήσεις και τις κατ’ ιδίαν επαφές, ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τις θέσεις των γερμανών σοσιαλιστών του κ. Στάινμπρουκ, υπό το βάρος όμως του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε πιο σκληρές θέσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι και η αποσαφήνιση των θέσεων ορισμένων χωρών σχετικά με το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων στις οικονομίες όπου θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, αυτό που προβληματίζει την Ιπποκράτους είναι το αν αυτή η επιλογή, τύπου Κύπρου, αποτελέσει το νέο μοντέλο διάσωσης, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και συνολικά στον Νότο. Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν και την έντονη ενόχλησή τους με την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να ενταχθεί στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που επιθυμούν να βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν συζητούν καν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στα εγχώρια πολιτικά πράγματα. «Δεν μπορεί να επιθυμούν να ενταχθούν στην ίδια ευρωομάδα και εδώ να μη θέλουν καν να συζητήσουν μαζί μας», λένε στο ΠΑΣΟΚ.

Παν. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ