Στο σημείο του… πέναλτι η κυβέρνηση για νέα μέτρα

Ταχυδακτυλουργό που εξαντλεί τα… περιστέρια στο καπέλο του θυμίζει πλέον ο Γ. Στουρνάρας: Με ωραιοποιήσεις στοιχείων για το α’ τρίμηνο που «βγάζουν μάτι», ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αποτρέψει τη συζήτηση με την «τρόικα» για το δημοσιονομικό κενό, αλλά τον Ιούνιο οι «τροϊκανοί» επανέρχονται απειλητικότεροι στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι, αν δεν έχει συντελεσθεί στο μεταξύ ένα μικρό θαύμα στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων, θα πρέπει και πάλι να τεθούν σε προκρούστεια κλίνη οι συντάξεις!

Ο υπουργός Οικονομικών, δημιουργώντας τεχνηέντως ένα σχεδόν πανηγυρικό κλίμα, μετά την πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης σε όλες τις πιέσεις της «τρόικας» και την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, δήλωσε ότι το περιβόητο δημοσιονομικό κενό για το 2013 και το 2014 έχει κλείσει, αποφεύγοντας βέβαια να διευκρινίσει πώς ακριβώς έγινε αυτό το θαύμα. Μάλιστα, ο Χρ. Σταϊκούρας ξεπέρασε σε υπεραισιοδοξία και τον Γ. Στουρνάρα, εκτιμώντας ότι το κενό για τη διετία 2015-2016 μπορεί επίσης να καλυφθεί πλήρως χωρίς νέα μέτρα, αλλά με την εκτέλεση του προγράμματος κατά τρόπο καλύτερο από τις προβλέψεις του Μνημονίου!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το μόνο που έχουν πετύχει ως τώρα είναι να αναβάλουν τη συζήτηση με την «τρόικα» για το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014 ως τον Ιούνιο, επειδή οι εκπρόσωποι των δανειστών ικανοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, που θεώρησαν σκόπιμο να αφήσουν στο συρτάρι προς το παρόν τις δυσμενείς τους προβλέψεις για την ανάπτυξη και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, υπάρχουν ουκ ολίγες πηγές άμεσου κινδύνου για τον προϋπολογισμό, που ήδη από το πρώτο τρίμηνο έγιναν ορατές:

1. Στο μέτωπο της ύφεσης, η «τρόικα» μένει προς το παρόν στις προβλέψεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, αλλά εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να χρειασθεί αναθεώρηση προς το χειρότερο. Η «τρόικα» δεν έχει πεισθεί ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει τελικά το 5%, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία είναι πολύ ισχυρότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις και οι επιπτώσεις της λιτότητας σοβαρότερες από το αναμενόμενο (όπως πάντα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εσφαλμένο πολλαπλασιαστή…).

2. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στη ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας προς την «τρόικα» πως θα φανεί ως τον Ιούνιο ότι οι εισπράξεις από αυτήν την πηγή αντισταθμίζουν τις μειωμένες εισπράξεις από φόρους κατανάλωσης και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Πλην, όμως, η εξασθενημένη ελληνική οικονομία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που αναμένει το οικονομικό επιτελείο στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας», ενώ όλα δείχνουν ότι η συμπίεση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια προβλήματα στην είσπραξη φόρων και εισφορών.

3. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση… αυτοπυροβολείται, λαμβάνοντας μέτρα που τελικά μειώνουν τα έσοδα: Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που προκάλεσε μείωση κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν κατά 70% και η Ελλάδα πάγωσε, οδήγησε μεν σε αύξηση κατά 102,5 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από τον ΕΦΚ, αλλά μείωσε κατά 264 εκατ. ευρώ τις εισπράξεις από ΦΠΑ καυσίμων. Το τελικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 161,5 εκατ. ευρώ, παρότι όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων ετών μιλούσαν για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράττονταν εάν πατασσόταν η λαθρεμπορία πετρελαίου θέρμανσης. Στην πράξη όλες αυτές οι εκτιμήσεις αποδείχθηκαν εντελώς εσφαλμένες: Παρότι θα περίμενε κανείς ότι η εξίσωση των φόρων θα αύξανε θεαματικά την κατανάλωση ντίζελ κίνησης, η αύξησή της σε ποσοστό μόλις 7%, που πιθανόν να συνδέεται και με την αύξηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι συστηματικά οι υπουργοί Οικονομικών παρουσίαζαν υπερβολικές εκτιμήσεις για τον τζίρο των λαθρεμπόρων πετρελαίου θέρμανσης και την απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Ευχή όλων είναι ο Γ. Στουρνάρας να πετύχει το θαύμα που περιμένει στα έσοδα ως τον Ιούνιο. Κι αυτό γιατί όλες οι πληροφορίες για τα εναλλακτικά σχέδια που προτίθεται να παρουσιάσει η «τρόικα», σε περίπτωση αποτυχίας, συγκλίνουν σε… ανατριχιαστικές κατευθύνσεις για τους συνταξιούχους. Το «μάρμαρο» της αποτυχίας θα κληθούν να πληρώσουν πλέον ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, δηλαδή σε ηλικίες χαμηλότερες από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης…


Σχολιάστε εδώ