Στον αστερισμό των… βελτιώσεων οι κυβερνητικοί εταίροι!

Άλλωστε, το γεγονός ότι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, ότι νομιμοποιήθηκε το «χαράτσι» και ότι τινάχτηκε στον αέρα το «ντιλ» της χρονιάς ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank ελέω Γερμανών, αποτέλεσε μάλλον αυτό που ονομάζεται «ψιλά γράμματα» και… παρακάμφθηκε!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της άτακτης υποχώρησης -αφού οι κόκκινες γραμμές έχουν πάει… περίπατο-, προχώρησε σε μια άκρως προσεγμένη δήλωση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους, λέγοντας: «Η «τρόικα» και οι εταίροι μας οφείλουν να αντιληφθούν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες. Χρειάζεται να καταλάβουν ότι διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν». (Αυτό τώρα ποιον πείθει;) Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του καθορισμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

Ως εκ τούτου, ο κ. Φώτης Κουβέλης ετοιμάζει βαλίτσες και μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος αναχωρεί αύριο Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, όπου και θα παραμείνει για πέντε ημέρες. Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» προ μηνός, πρόκειται για ένα ταξίδι το οποίο και προγραμμάτιζαν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, περιμένοντας έως και την τελευταία στιγμή την απάντηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα των συναντήσεων. Έτσι, κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου τόνισε στο «Π» πως «την προσεχή Τρίτη θα γίνει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο και στόχος μας είναι να εκφράσουμε την πολιτική της ΔΗΜΑΡ ως εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, στην ήδη υπάρχουσα διαπραγμάτευση. Να περάσουμε το μήνυμα πως η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, καθώς και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής». Τέλος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», στις εκεί επαφές του κ. Κουβέλη προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, την ελληνίδα επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, ενώ είναι προγραμματισμένη συνάντηση και με ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Η πρόταση Κουβέλη για ανάσχεση της ανεργίας

Το κόμμα με το αριστερό πρόσημο εμμένει στο ζήτημα του κοινωνικού κράτους κι έτσι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Άμεση δράση για την κοινωνική προστασία», στην οποία μίλησαν, πέραν του προέδρου, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ. Σάκης Παπαθανασίου και ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μάνος Ματσαγγάνης. Το θέμα της ανεργίας και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους είναι, κατά τον κ. Κουβέλη, το μεγάλο δίλημμα της εποχής μας, λόγω της κρίσης και ζητάει επίμονα απάντηση.

«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις υπαρκτές αδυναμίες της, παρά την κυριαρχία συντηρητικών δυνάμεων και παρά τον ηγεμονικό ρόλο της συντηρητικής Γερμανίας, παραμένει το πιο ευνοϊκό πεδίο για τις δυνάμεις τις εργασίας, για τις λαϊκές τάξεις, για προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές. Όμως, επίσης, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει μόνο αν ανανεώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της ευημερίας, της ασφάλειας, της αναδιανομής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης ανέπτυξε τη πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των συστημάτων επιδότησης ανεργίας, με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων, την υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και στοχευμένης κατάρτισης. Άριστα μέχρις εδώ. Ευχές, ελπίδες και μπόλικη αυτοκριτική. Αυτό που όμως περιμένει ο κόσμος είναι πράξεις και μόνο πράξεις. Απ’ τα υπόλοιπα… χόρτασε!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ