Στον αέρα οι καταθέσεις

Δεν είπε τυχαία ο ολλανδός διάδοχος του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ότι η κατάθεση είναι επένδυση και επομένως έχει τα ρίσκα της, όπως έχει κάθε επένδυση να πάει καλά και να κερδίσεις ή να τα χάσεις. Και επομένως καμιά διασφάλιση των καταθέσεων δεν υπάρχει πια.

Και αυτό ήρθε να το επιβεβαιώσει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Όλι Ρεν στη παρέμβαση που έκανε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα στη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2011 στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η οποία τόνισε:

«Το κυπριακό bail in (διάσωση εκ των έσω) επισημαίνει την ανάγκη για μια ισχυρή τραπεζική ένωση. Η ενιαία αγορά της Ευρωζώνης, όμως, θα παραμείνει ελλιπής χωρίς ένα κοινό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων της Ευρωζώνης. Θα συμπεριληφθεί, λοιπόν, ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων στην επικείμενη οδηγία σχετικά με το Πλαίσιο για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων Επενδύσεων, τον Ιούνιο;»

Η απάντηση του Επιτρόπου δημιουργεί ερωτήματα καθώς δεν αναφέρθηκε σε σύστημα εγγύησης των καταθέσεων που θα συμπεριληφθεί στην επικείμενη τον Ιούνιο σχετική νομοθεσία.


Σχολιάστε εδώ