Παιχνίδι Νίμιτς με Σκόπια και Φούλε!

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας αυστηρά (το οποίο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»), αλλά και στα υπόλοιπα συστατικά της νέας «δέσμης ιδεών» -το εύρος της χρήσης της ονομασίας και θέματα που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας-, η πρόταση δεν έχει ισορροπία και κλίνει, σε μεγάλο βαθμό, προς τις αξιώσεις των Σκοπίων.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια του μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν «άκουσε» τίποτε από όσα του εξέθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σοβεί σοβαρή κρίση στις σχέσεις Νίμιτς – ελληνικής κυβέρνησης. Και παρότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αντιδράσει δημόσια, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προχωρήσει σε έντονα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η κάθετη και απότομη ήταν η αλλαγή στη φιλική, θα έλεγε κανείς, στάση που μέχρι πρότινος είχε κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Δημιουργεί έντονο προβληματισμό η ξαφνική αλλαγή αναφανδόν υπέρ των Σκοπίων, όπως αποδεικνύεται με την ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», που πρότεινε και δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Τα σχόλια ήταν του τύπου: Τι θα πει «Άνω Δημοκρατία», υπάρχει και «Κάτω Δημοκρατία»; Όπως και ποιος διασφαλίζει ότι έπειτα από κάποιον καιρό τα Σκόπια δεν θα αφαιρέσουν τη λέξη «Άνω» και θα μείνει η ονομασία που μόνιμα θέλουν οι Σκοπιανοί «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Και αυτό δεν είναι τόσο αφελής ο κ. Νίμιτς για να μην το αντιλαμβάνεται. Τεκμηριωμένα πλέον παίζει το παιχνίδι του Γκρούεφσκι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αλλαγή αυτή του Νίμιτς οφείλεται στη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Στέφαν Φούλε, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις με πάθος φιλοσκοπιανές προτιμήσεις του και μάλιστα πίεζε για να λυθεί το γρηγορότερο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Παρότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συζητείται πλέον ανοιχτά ότι η ηγεσία των Σκοπίων δεν υλοποιεί καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον εναρμονισμό της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, ακόμη και με τη νομιμότητα της διεξαγωγής των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, η εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος επανέναρξης των συγκρούσεων ανάμεσα στη σλαβική και την αλβανική πλευρά και πρόκλησης γενικευμένης αστάθειας κάνει πολλούς να πιέζουν για την άμεση λύση των εκκρεμών ζητημάτων και την ταχεία ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων. Κύριος υποστηρικτής της θέσης αυτής είναι ο επίτροπος Φούλε, που σταθερά ωραιοποιεί σε όλα τα επίσημα κείμενα τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης στο εσωτερικό των Σκοπίων, δρώντας εμφανέστατα ανθελληνικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας στο Λουξεμβούργο και θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αποφασισμένο για την ένταξη της ΠΓΔΜ μπλοκ χωρών, καθώς η Γαλλία σταθερά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, η Γερμανία κρατά όλο το τελευταίο διάστημα ουδετερότητα και η Αγγλία τηρεί προς το παρόν στάση σιωπής. Σκληρή θέση αναμένεται να κρατήσει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας τόσο τη μη ισόρροπη προσέγγιση των προτάσεων Νίμιτς, όσο και τη συνεχιζόμενη ωραιοποίηση των πραγματικών δεδομένων που αφορούν το εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Αδιαπραγμάτευτη γραμμή και απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία υποχώρηση από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί: Ονομασία με ξεκάθαρο γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.


Σχολιάστε εδώ