Ο συνταξιούχος με το χρέος των 6,4 δισ.!
Αν βρει τα λεφτά να πληρώσει ο συλληφθείς, για τα επόμενα 3,5 χρόνια του Μνημονίου η «τρόικα» θα έρχεται στην Αθήνα μόνο για καφέ!
Για να σοβαρευτούμε, όμως, πρόκειται για μια υπόθεση που μόνο τιμή δεν περιποιεί στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τους λοιπούς ασχολούμενους με την είσπραξη των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Ο συλληφθείς, Κανάρης Τσώλης, που σημειωτέον δεν ήταν καν εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της αλήστου μνήμης εταιρείας «Ακρόπολις», που ελεγχόταν, ως γνωστόν, από την οικογένεια Πρινιωτάκη και είχε πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, είναι προφανώς αδύνατο να πληρώσει τέτοια οφειλή. Αν υπήρχε έστω και μία περίπτωση στα…. 6,4 δισεκατομμύρια να έχει τέτοιο ποσό διαθέσιμο, ή περιουσία ανάλογης αξίας, το όνομά του θα βρισκόταν στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη και δεν θα καθόταν στην Αθήνα να περιμένει πότε θα τον συλλάβουν οι… Κλουζό των ελληνικών αρχών.
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, που ανάγεται στην εποχή Αλογοσκούφη, τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και το ΑΕΠ αυξανόταν 10% σε μία ημέρα με πόρνες και ναρκωτικά, αξίζει να σημειώσουμε πώς έφθασαν οι φορολογικές μας αρχές να επιβάλουν τέτοιο αδιανόητο πρόστιμο σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία: χαρακτήρισαν ως εικονικές όλες τις συναλλαγές δισεκατομμυρίων επί ομολόγων, που είχαν γίνει από την εταιρεία «Ακρόπολις», με τελικούς αγοραστές ασφαλιστικά ταμεία. Και, εφόσον θεωρήθηκαν ως εικονικές αυτές οι συναλλαγές, «έβρεξε» πρόστιμα της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έχουν φθάσει σήμερα στα 6,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται ασφαλώς για μια απολύτως γελοία υπόθεση, που γίνεται λιγότερο γελοία, αν αναλογιστούμε για ποιο λόγο πίστευε τότε όλη η αγορά ότι επιβλήθηκε αυτό το μυθικό πρόστιμο στην εταιρεία του (μακαρίτη, πλέον) Σοφοκλή Πρινιωτάκη:
Ο χρηματιστής γνώριζε πολλά για την υπόθεση των ομολόγων και, αν αποφάσιζε κάποτε να σπάσει τη σιωπή του, πολλοί και υψηλά ιστάμενοι θα είχαν προβλήματα.
Επιβλήθηκε, λοιπόν, αυτό το αδιανόητα υψηλό πρόστιμο, για να διασφαλίζεται, όπως πίστευαν στην αγορά, ότι ο μακαρίτης θα είχε κάθε λόγο να παραμένει σιωπηλός.
Είναι, πάντως, εξοργιστικό για τον έλληνα φορολογούμενο, που «ματώνει» για να πληρώνει τους δυσβάστακτους φόρους του Μνημονίου, να τον κοροϊδεύουν με χάντρες και καθρεφτάκια, παρουσιάζοντας ως δήθεν επιτυχία τη σύλληψη ενός συνταξιούχου χρηματιστή για τέτοιο αδιανόητο χρέος. Ας μη σπαταλούν άλλες εργατοώρες για τέτοιες «επιτυχίες» και ας κοιτάξουν να βάλουν στο ταμείο κανένα πραγματικά εισπράξιμο χρέος.
Ελεγκτές, ελεγκτές, ελεγκτές….
Ο Χάρης Θεοχάρης, πάντως, ως γενικός γραμματέας Εσόδων με πρωτοφανή εξουσία και ανεξαρτησία από πολιτικές επιρροές, καταρτίζει τα δικά του φιλόδοξα σχέδια για να παρουσιάσει στους ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα ειδικά για να περάσουν από «κόσκινο» τις κινήσεις βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε. Ως γνωστόν, η σχετική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που είχε «διαρρεύσει» πριν από λίγο καιρό, περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση και καθιστούσε σαφές ότι η «τρόικα» δεν περιμένει πολλά από τους πολιτικούς, αλλά από τον ανεξάρτητο τεχνοκράτη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα Εσόδων. Και δεν είναι καθόλου πιθανό οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ να θεωρήσουν ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν, επειδή συλλάβαμε τον οφειλέτη των 6,4 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο του κ. Θεοχάρη, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοπτικά περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελεγκτές, ελεγκτές, ελεγκτές. Δύο χιλιάδες άτομα σχεδιάζεται να μεταταγούν από άλλες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών για να στελεχώσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό, ενώ θα προσληφθούν και άλλα 200 άτομα, με υψηλά προσόντα, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελεγκτικό μηχανισμό. Και επειδή, όπως φαίνεται, ποτέ δεν μπορείς να θεωρείς ότι οι ελεγκτές φθάνουν ή περισσεύουν, ο κ. Θεοχάρης θα προσλάβει για… ειδικές αποστολές, επιπλέον 500 ελεγκτές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα πληρώνονται ανάλογα με τα έσοδα που θα φέρνουν (κάτι σαν… κυνηγοί κεφαλών φοροφυγάδων).
Μακάρι αυτή η… στρατιά ελεγκτών να φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα και ο κ. Θεοχάρης, για το καλό όλων, να αναδειχθεί ως ο απολύτως επιτυχημένος γενικός γραμματέας Εσόδων, που έλυσε προβλήματα χρονίζοντα για δεκαετίες και γέμισε τα κρατικά ταμεία. Η στήλη, πάντως, έχει υπόψη της νέα, σοβαρά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ο κ. Θεοχάρης, αυτήν τη φορά με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα πολυσυζητημένα συστήματα εισροών-εκροών. Το θέμα είναι σύνθετο και εν δυνάμει «εκρηκτικό» για τον κ. Θεοχάρη. Θα επανέλθουμε…