Νεότερα από το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία…

(«Έρχεται χειρότερο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο», όπως λένε από τη Ρωσία;)

Την αποκάλεσαν «αβύθιστη ρωσική offshore». Η Κύπρος πάντα βρισκόταν στο στόχαστρο των κορυφαίων πολιτικών-οικονομικών «τζακιών» της «ευρωπαϊκής οικογένειας», όταν αυτά αναφέρονταν στη Ρωσία.

Tόσο πριν όσο και μετά την είσοδο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η Λευκωσία ψήφισε σειρά νόμων που προσάρμοζε το οικονομικό και τραπεζικό της σύστημα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ενίοτε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θυμούνταν το «βρώμικο χρήμα». Συνήθως, όποτε η ΕΕ και οι ΗΠΑ ήθελαν να πιέσουν για κάτι τη Ρωσία. Όπως, για παράδειγμα, σε περιόδους που ήθελαν να ορθώσουν εμπόδια σε ενεργειακά σχέδια της Μόσχας. Γενικότερα, ρωσικοί αγωγοί, ρωσικές τραπεζικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων και οτιδήποτε το ρωσικό θεωρούνταν απαράδεκτη γεωπολιτική απόπειρα του Κρεμλίνου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά με τις καταθέσεις, έγινε φανερό ότι μετά το «κούρεμα» των ελληνικών τραπεζών και το «φέσι» των έξι και πλέον δισ. ευρώ, που φόρτωσαν τις κυπριακές τράπεζες τα «γκόλντεν μπόις» που το ίδιο το δικό τους σύστημα αξιών εξέθρεψε, η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά με τεράστιο πρόβλημα. Η άπραγη προεδρία του Χριστόφια μετέφερε το πρόβλημα μερικούς μήνες πιο πέρα.

Το τι έγινε στο Eurogroup και πώς μεθοδεύτηκε η λύση που επελέγη, είναι γνωστό. Όπως και η παραδοχή του Μπαρόζο, στη Μόσχα, μία βδομάδα αργότερα, ότι πράγματι η Ρωσία «δεν έγινε δυνατό να ενημερωθεί πριν από τη λήψη της απόφασης». Δηλαδή, ελήφθη μια απόφαση που επέβαλε αφαίμαξη στις καταθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και μερικές δεκάδες δισ. ευρώ ρωσικής προέλευσης. Ποια αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρξει, ύστερα από αυτό, μεταξύ ΕΕ – Ρωσίας;

Χειρότερα ακόμη, αφού, όπως προκύπτει, η όλη μεθόδευση εφαρμόστηκε με τις πλάτες της κυπριακής ηγεσίας.

Προς νέο σχέδιο Ανάν;

Απομένει να δούμε αν θα επέλθει μεταβολή στη ρωσική θέση για το Κυπριακό ζήτημα. Αν, δηλαδή, στη βάση του Μνημονίου, οι επιταγές της ΕΕ είναι η προώθηση λύσης του Κυπριακού με όρους ανάλογους, αν όχι πολύ πιο επαχθείς του σχεδίου Ανάν, που ο κυπριακός λαός απέρριψε το 2004 και ο εξαναγκασμός για μεταφορά του μελλοντικού φυσικού αερίου της Κύπρου με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Η ΕΕ άδειασε ωμά τη Ρωσία, παρότι συζητούνταν πώς θα συνέβαλε η Μόσχα στην επίλυση της κυπριακής κρίσης.

Η κυπριακή ηγεσία, αποδεχόμενη τις ανοικτά αντιρωσικές επιλογές της ΕΕ, έχει αναλογιστεί το κόστος που θα πληρώσει για τη «βοήθεια» που παίρνει από τη μεγάλη ευρωπαϊκή «οικογένεια»;

Την ίδια στιγμή, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωνε κυνικά: «ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ, ΑΛΛΑ… ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ» (άι στο καλό…)

Ενώ οι Ρώσοι στηρίζουν την Τουρκία για συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου…

Εν τω μεταξύ, ο νεοοθωμανισμός καλά κρατεί στη «Μητρόπολη»…

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στηρίζει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ: Την υποστήριξή του στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο Επίτιμος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο πρακτορείο ANADOLU, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο, σημειώνοντας ότι οι δυο χώρες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα τον 21ο αιώνα αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό (!)…

Ήμαρτον!


Σχολιάστε εδώ