«Ναυάγιο» της ΕΡΤ στις ειδήσεις
Ο ίδιος είπε με το που ανέβηκε στο Ραδιομέγαρο ότι από τους πρώτους στόχους του είναι να ανεβάσει τα νούμερα της τηλεθέασης – με δεδομένο, όμως, το μέγεθος της αποδόμησης και της απαξίωσης που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες η ΕΡΤ (επί της ίδιας δηλαδή κυβέρνησης που τον διόρισε) ο στόχος αυτός φαίνεται… τιτάνιος.
Από τον Σεπτέμβριο, που άλλαξε η διοίκηση της Ενημέρωσης και των Ειδήσεων, τα νούμερα της τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν… καταβαραθρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι κάθε μήνα οι τηλεθεάσεις πέφτουν όλο και πιο χαμηλά. Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, που αποτελεί άλλωστε και τη «ναυαρχίδα» κάθε καναλιού. Πέρυσι, επί διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης Κογιάννη – Μπίτση, το κεντρικό δελτίο έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο τηλεθέασης (στοιχεία Μαΐου) 9,5%. Τον Ιούνιο έκλεισε με 9,4%, ενώ τον μήνα που ακολούθησε, με την καυτή μετεκλογική επικαιρότητα, τα νούμερα του δελτίου ήταν συχνά διψήφια. Φέτος, τη νέα σεζόν, επί διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης Θωμόπουλου – Λιάτσου και με την ίδια παρουσιάστρια, την Έλλη Στάη, το κεντρικό δελτίο έχει φτάσει στο σημείο να γράφει νούμερα της τάξεως του 3% και του 4%. Η μέση τηλεθέαση του Ιανουαρίου ήταν 6,1%, του Φεβρουαρίου 5,3%, του Μαρτίου 4,2% (πτώση πάνω από 50%), ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η τηλεθέαση υποχώρησε ακόμη πιο κάτω.
Πτώση στην πρωινή ζώνη
Στις ενημερωτικές εκπομπές, η μόνη ζώνη που δείχνει κάποια σημεία αντοχής είναι η πρωινή 6 με 8, με τους Σαράντη – Σκάλκο. Η ζώνη 8 με 10 π.μ. έχει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ζώνη 10 π.μ. με 12 μ. έχει καταρρεύσει: Σπανίως τα ποσοστά τηλεθέασής της ξεπερνούν το 5%.
Η αποδόμηση της πρωινής ζώνης είχε άμεσες συνέπειες και στα δελτία ειδήσεων των 12 μ. και 3 μ.μ. Το δελτίο των 12, που πέρυσι κινείτο μεταξύ 15% και 20%, φέτος κινείται σταθερά κάτω από το 10%. Αλλά και το δελτίο των 3 μ.μ., που είχε τα τελευταία χρόνια τηλεθέαση μεταξύ 13% και 15%, έχει πέσει τώρα σταθερά γύρω στο 10%.
Σύμβουλοι της ΕΡΤ εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ
Σε αυτό το σκηνικό, οι χρυσοπληρωμένοι «ειδικοί σύμβουλοι» και οι ΠΕΘ (προσωπικό ειδικών θέσεων), που ξεπερνούν τους 20, όχι μόνο δεν βοήθησαν την ΕΡΤ, αλλά έγιναν και οικονομικά βαρίδια, αφού είτε δεν εμφανίζονται καν και απολαμβάνουν καθεστώς αργομισθίας είτε απλώς παρίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να μην εμφανίζονται καν στην ΕΡΤ. Άλλοι είναι σε κυβερνητικά γραφεία, άλλοι στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς έναντι ολιγόλεπτων εβδομαδιαίων σχολίων της επικαιρότητας.