Μικρά και ενοχλητικά

Την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου των κληροδοτημάτων της Ηπείρου στο Δ.Σ. της τράπεζας, θεωρούν δεδομένο πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει και μια παραίτηση από τη μητρόπολή του. Από το περιβάλλον του δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία επιβεβαίωση ότι θα μείνει ορφανή μία από τις πέντε κορυφαίες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι ψίθυροι συνοδεύονται πάντως και από τη φημολογία πως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δώσει την έγκρισή του για να γίνει η μετάθεση του Μητροπολίτη Ελασσώνος στα Ιωάννινα. Αυτό τουλάχιστον κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους του συνοδικού μεγάρου… Το παρασκήνιο για το πώς ο κ. Βαρθολομαίος έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο μεταθετό (όταν με τον μακαριστό Χριστόδουλο γι’ αυτές τις… λεπτομέρειες είχαν γίνει άνω-κάτω πριν από εννιά χρόνια) είναι άγνωστο. Αν αποδεχτεί το μεταθετό, τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σαν να αφήνει εμμέσως στο περιθώριο την Πατριαρχική Πράξη του 1928, με την οποία παραχωρήθηκαν επιτροπικώς οι μητροπόλεις των «Νέων Χώρων» στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ιεράρχες κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη προτείνουν πάντως να μην εγκρίνει μια μετάθεση σε μητρόπολη των Νέων Χωρών, γιατί με αυτόν τον τρόπο το Φανάρι είναι σαν να ακυρώνει κάθε επιχείρημά του για την κόντρα που είχε στο παρελθόν με τον Χριστόδουλο και, το κυριότερο, θα ανοίξει την όρεξη σε άλλους μητροπολίτες των Νέων Χωρών να διεκδικήσουν και εκείνοι κάποιο μεταθετό. «Αν ένας μητροπολίτης είναι ικανός στη μητρόπολή του», έλεγαν, «δεν χρειάζεται να πάει σε μια μεγαλύτερη για να δείξει πόσο ικανός είναι. Θεωρητικά του αρκεί και αυτή που έχει…».

Ευχέλαια

Ευχέλαιο έκανε στο γραφείο του ο νέος αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής. Ως εδώ καλά και θεμιτή η κίνηση, αφού πλέον στη Βουλή, για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, είναι δεδομένο πως χρειάζεται τη βοήθεια του Υψίστου. Όμως το ευχέλαιο ήταν «γκλάμουρους», που λένε και στην εκκλησιαστική γλώσσα, καθώς το τέλεσε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος της Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και όχι ένας απλός ιερέας. Δηλαδή αν για το ευχέλαιο στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής χρειάζεται μητροπολίτης από το Πατριαρχείο, για… εικονίτσα στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο θα βάλουν την… Παναγία του «Άξιον Εστί»; Λίγο μέτρο δεν βλάπτει.

«Φίλοι είμαστε, όχι ομόθρησκοι…»

«Στο μάτι» πολλών ιεραρχών έχουν μπει τα υπερβολικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, ανοίγματα συγκεκριμένων «παραγόντων» προς τον μουσουλμανικό κόσμο. Συμφωνούν, λένε, με την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των θρησκειών, όμως, υπογραμμίζουν, αυτό «δεν σημαίνει στο τέλος πως θα ξεκινήσουμε την κατήχηση για να αποδείξουμε πως είμαστε φίλοι και αδέλφια». Αρνητικά σχολίαζαν τον Μητροπολίτη Κομοτηνής, ο οποίος σε ένδειξη καλής θέλησης -ατυχώς- αποκάλεσε «Κιουμουλτζίνα» την περιοχή για να τιμήσει τους μουσουλμάνους και προ ημερών χάρισε το… Κοράνι στον μουφτή Κομοτηνής σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε μαζί του. Παρόμοια ενόχληση έχει προκαλέσει σε πολλούς στην Εκκλησία της Ελλάδος και η… ζέση που έχει επιδείξει ο νεαρός γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλατζής για την ανέγερση τζαμιού στην Αττική. «Το ένα δέκατο να ενδιαφερόταν για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, όπως με το τζαμί στην Αθήνα, τώρα θα είχαμε λύσει τα θέματά μας», σχολίαζε σκωπτικά μητροπολίτης.


Σχολιάστε εδώ