Μείωση συμμετοχής, άνοδος της Αριστεράς, πρωτιά της ΔΑΠ

Για πρώτη φορά αποτυπώνεται τόσο ξεκάθαρα ότι η κάλπη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών βγάζει αποτελέσματα με άλλα κριτήρια από αυτά που ψηφίζει η κοινωνία στην κάλπη. Επιπλέον, βασικό συμπέρασμα των εκλογών ήταν η εξαιρετικά μεγάλη μείωση της συμμετοχής, παρά το ότι οι παρατάξεις προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν. Σύμφωνα με όσα στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε και να επιβεβαιώσουμε, η συμμετοχή περιορίστηκε περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 100 χιλιάδες φοιτητές, όταν πέρυσι είχαν ψηφίσει λίγο περισσότεροι από 125 χιλιάδες. Η πτώση της συμμετοχής οφείλεται κυρίως στην αποχή στα ΤΕΙ, όπου η μείωση ήταν εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το σχέδιο Αθηνά, με τις αλλαγές σε τμήματα, επηρέασε τους φοιτητές, που κρίνουν, προφανώς, ότι δεν τους αφορά τόσο πολύ το θέμα των σπουδαστικών εκλογών, καθώς οι σύλλογοι στάθηκαν ανίκανοι να αντιδράσουν. Στα ΑΕΙ η πτώση της συμμετοχής ήταν οριακή, κοντά στις συνηθισμένες αυξομειώσεις του συν/πλην 5%.

Τα αποτελέσματα

Όπως συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες (πλέον) οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατέληξαν σε κοινά αποτελέσματα. Η παθογένεια του φοιτητικού κινήματος εξακολουθεί και υπάρχει, καθώς κάθε παράταξη δεν αναγνωρίζει κάποιους φοιτητικούς συλλόγους που άλλη παράταξη καταμετρά κανονικά, οπότε δεν εξάγεται κανονικό αποτέλεσμα. Περιττεύει ίσως να καταγράψουμε τα αποτελέσματα που η κάθε παράταξη δίνει. Όπως έχουμε κάνει και στις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές, αποτυπώνουμε τις τάσεις που επικρατούν. Πρώτο συμπέρασμα είναι η πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για 27η συνεχόμενη φορά, με ποσοστά κοντά στο 40%. Λίγο περισσότερο δίνει η ίδια στον εαυτό της, λίγο λιγότερο της δίνουν οι άλλοι. Αν και έχασε σε αριθμό ψήφων, το ποσοστό της κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα. Σαφή πτώση σημείωσε η ΠΑΣΠ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια περί διάλυσης. Η πτώση της περιορίστηκε, μετά την καταμέτρηση της ΑΣΟΕΕ, σε περίπου 5 μονάδες, λίγο πάνω από 15%, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο της απήχησης του κόμματος στις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις. Σημειώνουμε ότι παγίως η ΠΑΣΠ είχε μικρότερη απήχηση από το κόμμα. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν η πτώση της στα ΤΕΙ, όπου η απώλεια ποσοστού πλησίασε το διψήφιο νούμερο. Έκπληξη της βραδιάς, για τους μη μυημένους, η ενίσχυση των ποσοστών της Πανσπουδαστικής (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), η οποία ενισχύεται, παρά την τακτική της, προς ξεχωριστούς παραταξιακούς συλλόγους. Η ΠΚΣ πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη θέση, καθώς συγκέντρωσε ποσοστά κατά τι λιγότερο από το 15%, πλησιάζοντας την ΠΑΣΠ. Άνοδο εμφάνισαν επίσης οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), οι οποίες σταθεροποιήθηκαν σε διψήφια ποσοστά. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πλήρης έλλειψη δυναμικής της ΑΡΕΝ, της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περιορίστηκε στο φτωχό (για τα δεδομένα του κόμματος) ποσοστό του 6%, διατηρώντας (χονδρικά, έστω με μικρές απώλειες) τις δυνάμεις της τελευταίας χρονιάς. Προφανώς η μακροχρόνια τακτική της υποστήριξης ανεξάρτητων ριζοσπαστικών σχημάτων, με την ομπρέλα της ΑΡΕΝ, δεν περπατάει όσο θα ήθελαν στη Θεμιστοκλέους και στη Κουμουνδούρου. Στα αξιοσημείωτα αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά κατέβηκαν υποψήφιοι σε ανεξάρτητα σχήματα υποστηριζόμενοι από τη Νεολαία της ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να καταμετρούνται από καμία άλλη παράταξη. Όσον αφορά το θέμα της καθόδου της Χρυσής Αυγής στις φοιτητικές εκλογές, το «Π» και η στήλη μας επιβεβαιώθηκε, καθώς το θέμα ήταν πραγματικά ανύπαρκτο.

Αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σαν να μην είχαν υπάρξει νέα δεδομένα, η γαλάζια νεολαία υποστήριξε ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ότι αυτό δίνει το μήνυμα μιας νέας εποχής για τη νεολαία, η οποία ενδιαφέρεται και συμμετέχει. Σημειωτέον, αυτό ήταν το μήνυμα που περνούσαν οι γαλάζιοι τις τελευταίες ημέρες, καθώς υποστηρίζει τη γενικότερη στρατηγική τους. Παρά τους πανηγυρισμούς της ΔΑΠ, που παρέσυραν και τον πρωθυπουργό σε σχετική αναφορά, το αποτέλεσμα της μειωμένης συμμετοχής δεν επιβεβαίωνε τα λεγόμενά τους, αλλά εκείνοι επέμεναν. Από την άλλη πλευρά, στη Νεολαία ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (μας έχουν μπερδέψει με τα ονόματα…) πανηγύριζαν διότι ενισχύθηκαν τα ποσοστά της… Αριστεράς! Γενικά! Παρά το ότι τα δικά τους ποσοστά παρέμειναν σταθερά ή μειώθηκαν ελαφρώς και δεν καρπώθηκαν κανένα όφελος από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία! Παράλληλα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ διοχέτευε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και ότι η ΠΑΣΠ κράτησε τις δυνάμεις της, παρά τη σαφή μείωση των ποσοστών. Η μόνη νεολαία που έβγαλε σοβαρή ανακοίνωση για τα ποσοστά της παράταξής της ήταν η ΚΝΕ, η οποία αφού αναφέρθηκε, συμμαζεμένα, στην άνοδό της, καλούσε και πάλι σε νέους αγώνες, συνεπής με τον προσανατολισμό της και την πραγματικότητα…

****

Ενδοπασοκικά προβλήματα

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στη νεολαία του και στη φοιτητική του παράταξη. Η εκλογή Ανδρουλάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος και η εκλογή Χρηστίδη στη θέση του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει τραυματίσει βαριά το πράσινο χωριό! Ακόμη, είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι η ΠΑΣΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι σχεδόν ανεξάρτητη παράταξη από το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν ακολουθεί σχεδόν καμία από τις βασικές πολιτικές επιλογές, έχει διαφορετικό πολιτικό λόγο (σαφώς αριστερό, τις περισσότερες φορές), ενώ απουσιάζει σχεδόν πλήρως ο κεντρικός συντονισμός. Κανονικό διαλυμένο μαγαζί δηλαδή, σε κεντρικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι Συνδιάσκεψη ΠΑΣΠ και εκλογή γραμματέων έχει να γίνει πολλά, πολλά χρόνια… Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποιες σχολές που πρόσκεινται στην ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη στη Νεολαία, δεν έδωσαν μάχη για την ΠΑΣΠ. Αυτό έχει ενοχλήσει πολύ τα κεντρικά της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, αρκετά στελέχη της ΠΑΣΠ δεν βρίσκονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν με τίποτε να συγχρωτιστούν με τα στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στα ιδρύματα, οπότε επιλέγουν την ιδιώτευση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το μισό ποσοστό της πτώσης της ΠΑΣΠ κατευθύνθηκε στην αποχή και όχι σε άλλα σχήματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά παράπονα από το κόμμα έχει η ΠΑΣΠ στις φετινές εκλογές, καθώς δεν έλαβαν τη στήριξη που περίμεναν. Τα στελέχη της ΠΑΣΠ (αλλά και κάποια της Νεολαίας) διοχετεύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, επειδή δεν ελέγχει τις ΠΑΣΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ, «δεν έδινε φράγκο» για τις φοιτητικές εκλογές, θέλοντας να χρησιμοποιήσει την πτώση για να κάνει διαδικασίες και εκκαθαρίσεις κατά το δοκούν. Από την άλλη πλευρά, η Ιπποκράτους διατείνεται ότι η ΠΑΣΠ, αν θέλει υποστήριξη από το κόμμα, πρέπει να ακολουθεί κάποια κοινή βασική πολιτική γραμμή και να μην καλλιεργεί πολιτικό λόγο ενάντια στο Κίνημα. Είναι πολύ πιθανόν η μείωση του ποσοστού και οι ενδοπασοκικές διχόνοιες που θεριεύουν να οδηγήσουν πολύ σύντομα σε εξελίξεις στη Νεολαία και στην ΠΑΣΠ.

****

Συνέδριο Νεολαίας ΑΝΕΞΕΛ

Με επιτυχία, κατά τους διοργανωτές, συνήλθε το Ιδρυτικό Συνέδριο της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου ακούστηκε μια ακόμη παθιασμένη ομιλία του προέδρου του κόμμματος Πάνου Καμμένου. Πρόεδρος της Νεολαίας εξελέγη, όπως αναμενόταν και παρά τον ανταγωνισμό, η Μανταλένα Παπαδοπούλου. Αν θυμόμαστε καλά, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα εκλεγμένη επικεφαλής νεολαίας κοινοβουλευτικού κόμματος (μετά φυσικά την Τόνια Αντωνίου στη δεκαετία του ʼ90). Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγη ο Ανέστης Χατζηθεοδοσίου. Το Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα και παμψηφεί το καταστατικό και εξέλεξε την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 80 μέλη. Επίσης εξέλεξε τους συνέδρους που θα εκπροσωπήσουν τη Νεολαία στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχθηκαν, κατά σειρά κατάταξης, οι Διακομιχάλης Νικόλαος, Δαγλαρτζής Άκης, Παντελίδης Εμμανουήλ, Τσιμπουκάς Εμμανουήλ, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Μπλετσογιάννης Βασίλειος, Καραΐσκος Μάριος, Τσόμπολη Παρασκευή, Νάστος Βασίλειος, Γιακουμογιαννάκη Αθηνά, Καρασούλας Αδαμάντιος, Μαριάς Γεώργιος, Αποστόλου Γεώργιος, Γεωργίου Αλέξανδρος, Χατζηκώστας Μιχαήλ, Βωβός Μιχαήλ, Δημητριάδης Κοσμάς, Κάβουρας Δημήτριος, Ρέστας Παύλος, Νικολαΐδης Πρόδρομος, Πανδής Βασίλειος, Χατζηθεοδοσίου Γεώργιος, Αλπέντζου Σπυριδούλα, Μουτάφη Αγγελική, Γκουντάς Νικόλαος, Καπερνάρου Βασιλική, Μαυριάς Κωνσταντίνος, Νικόλα Χριστίνα, Καράμπελας Κωνσταντίνος, Τσονάκας Νικόλαος, Μυλωνάς Αθανάσιος, Γκόρπας Σπυρίδων, Κατσαλάς Χαράλαμπος, Κεφαλίδου-Παπαθεοδώρου Ελένη, Κουφαλιτάκης Μιχαήλ, Μητροβγαίνης Αλέξανδρος, Ντουρουντακης Νικόλαος, Αβραμίδης Παύλος, Δελησάββας Αναστάσιος, Παπαδοπούλου Βερόνικα, Χατζηαντωνίου Ιωάννης, Καραμανωλάς Αλέξιος, Μέλας Αντώνιος, Νικολάου Ελευθέριος, Γιαννούλης Παναγιώτης, Μαρούδα Βασιλική, Μπαρούτας Ιωάννης, Ντουρουντάκης Κωνσταντίνος, Παπαδημητρίου Ιωάννης, Ηλιάδης Χρηστός, Λαγγιώλη Χριστίνα-Ευαγγελία, Ρόμπος Χριστόφορος, Σαπλαούρα Βασιλική, Τέζαρης Ραφαήλ, Καρανάσιος Αλέξανδρος, Μπανιώρας Χρήστος, Νικολάου Γεώργιος, Νικολόπουλος Ελπιδοφόρος, Παληοδήμου Θεοδώρα, Συρίγου Στυλιανή, Γούτας Δημήτριος, Γρηγοριάδης Παυλος, Τουμανίδου Ανατολή, Δημητράντζου Ροζάνα, Παπαδημητρίου Μιχαήλ, Θεοδώρου Θωμάς, Λεωνίδου Κυριακή, Σιαμπάνης Δημήτριος, Καντεράκης Χρήστος, Μπαρσεγιαννίδης Βασίλειος, Χατζησταύρου Πέτρος, Πρατσινάκης Κωνσταντίνος, Σπανιάς Βάιος, Μπουζαλάκος Παναγιώτης, Παπασπύρος Νικόλαος, Τσίκλος Κωνσταντίνος, Πρωτόπαπας Χρήστος, Σιάτος Νικόλαος, Ωραιόπουλος Άγγελος, Λουλές Αθανάσιος.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Τα κάστρα

Κράτησαν τα βασικά κάστρα της πρωτεύουσας οι δύο μεγάλες παρατάξεις. Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πάντειο για τους γαλάζιους, ΑΣΟΕΕ για τους πράσινους. Και πανηγύριζαν και πάλι. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν.

Παραδόσεις

Πιστές στις παραδόσεις, οι φοιτητικές παρατάξεις επιμένουν να μη δίνουν τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Τους διευκολύνει για να μην τους συγκρίνουν τα ΜΜΕ την επόμενη χρονιά. Απαξιώνουν βέβαια τη δουλειά τους, αλλά δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, από όσα φαίνονται. Κρίμα.

Επανεκκίνηση

Αποφασισμένος να βγει πιο δυναμικά μπροστά μετά τις φοιτητικές εκλογές είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Έλεγε ότι τον τελευταίο καιρό η ΔΑΠ ήταν το βασικό του μέλημα και όχι οι εσωκομματικές εκλογές. Τώρα όμως θα φορτσάρει και θα μιλήσει και πιο πολιτικά. Περιμένουμε…

Πρόσταγμα

Πάντως στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ την Τετάρτη φαινόταν ότι το γενικό πρόσταγμα των ΑΕΙ το είχαν δύο: Τόσο ο νυν γραμματέας Τόλης Μπακόλας όσο και ο πρώην Σάκης Ιωαννίδης. Φωτιά είχαν πάρει τα τηλέφωνα. Μιλούσαν συνέχεια με ΔΑΠίτες και απέφευγαν τις πολλές δημόσιες σχέσεις.

Αποχώρηση

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το γενικό πρόσταγμα το είχε ο Παπαμιμίκος. Και στα αποτελέσματα ο «γκουρού» του εκλογομαγειρέματος, Μάριος Τσάκας, ο οποίος εκτέλεσε καθήκοντα για τελευταία φορά. Αποχωρούν οι φίλοι του από την ηγεσία, οπότε θα αναλάβει άλλος από του χρόνου…

Απρόβλεπτα

Το κορυφαίο στιγμιότυπο στα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ το βράδυ των εκλογών ήταν τα συνεχόμενα μπλακάουτ του ρεύματος, γύρω στις 11 το βράδυ, στην αιχμή της ροής των αποτελεσμάτων. Εγκεφαλικό κόντεψαν να πάθουν οι γαλάζιοι ινστρούχτορες στην αίθουσα αποτελεσμάτων! Κάποιοι ΔΑΠίτες φαίνεται ότι έπαιζαν με τις πρίζες…

Γκαντεμιά

Τα καλύτερα σχόλια για το μπλακάουτ του ρεύματος στην ΟΝΝΕΔ περιελάμβαναν τον… Κώστα Μητσοτάκη! Καταλαβαίνετε…

Φωτογραφία

Αυτή η φωτογραφία από την επίσκεψη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ, την επόμενη των εκλογών, με τον πρωθυπουργό και «δώδεκα αποστόλους» (τα μέλη του Εκτελεστικού της ΟΝΝΕΔ) ήταν στημένη ή τυχαία; Πάντως, ευτυχώς που τουλάχιστον ένας από τους δώδεκα ήταν γυναίκα…

Έκπληξη

Ειδική αφίσα για τον πρωθυπουργό ετοίμασαν οι νεαροί γαλάζιοι και του την έδωσαν, καδραρισμένη, ως δώρο. Περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές παρουσίες του Αντώνη Σαμαρά σε εκδηλώσεις και σημαντικές στιγμές της γαλάζιας νεολαίας. Σας έχουμε γράψει ότι η στήριξη Σαμαρά στους μικρούς τα τελευταία τρία χρόνια σημαίνει πολλά για τους ΟΝΝΕΔίτες…

Εορτασμός

Για ποιο λόγο λέτε ότι μετά την επίσκεψη Σαμαρά στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ εισήλθε στα γραφεία της Μεσογείων μία τούρτα; Μα, για όσους δεν θυμούνται, στις 18 Απρίλη έκλεισαν τρία χρόνια από την εκλογή Παπαμιμίκου στην προεδρία της οργάνωσης.

Συναισθήματα

Από όσα μάθαμε, ο Παπαμιμίκος ήταν συγκινημένος. Κλείνει ένας κύκλος από τη μία, η νέα νίκη στις φοιτητικές εκλογές, η χρονική σύμπτωση με την επέτειο εκλογής. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, μετά το άγχος και παρά την κούραση μάλλον αισθάνθηκε λίγο χαρούμενος ο συνήθως ανέκφραστος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Επιβεβαίωση

Άνθρωποι της Μεσογείων, πάντως, έλεγαν ότι ήταν πολύ σημαντικό για τον Ανδρέα το ότι το βράδυ των φοιτητικών εκλογών τους επισκέφθηκαν τόσοι πολλοί υπουργοί και βουλευτές. Σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και τουλάχιστον το ένα τρίτο της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας πέρασε από τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ… Ένδειξη για το μέλλον;

Αλλαγές

Έμφαση στον στόχο της επαναλειτουργίας των ΤΟΣΥΝ δίνει ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης για την αναμόρφωση του θεσμού, αναμένουμε σύντομα θεσμικές (νομοθετικές και άλλες) πρωτοβουλίες. Σκοπός της κίνησης είναι να γίνουν εκλογές στα «νέα ΤΟΣΥΝ» και να λειτουργήσουν εκ νέου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επέτειος

Θλιβερή επέτειος σήμερα, αλλά δυστυχώς στους περισσότερους από τους νεότερους δεν λέει και πολλά. Δεν φταίει μόνο το σχολείο ή η οικογένεια, που κάποια ιστορικά γεγονότα δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στο μυαλό των νέων. Φταίει και η πραγματικότητα που ζουν. Ειδικά αν αναλογιστούμε ποια πολιτική δύναμη ανεβαίνει σε ποσοστά, ιδίως στους νέους…

**

Κουίζ

Για ποια νεαρή κυρία της γαλάζιας νεολαίας κυκλοφορεί το παρατσούκλι «Μιλένα Αποστολάκη της ΟΝΝΕΔ»; Ηρεμήστε, δεν είναι πολιτικό σχόλιο, λόγω κόμμωσης κυκλοφορεί το σλόγκαν…

Απορία

Μετά το ιδρυτικό συνέδριο, επαναφέρουμε απορία προηγούμενων μηνών. Πώς πρέπει να αποκαλούμε τη Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων; ΝΑΝΕΛ, ΝΑΝΕΞΕΛ ή μήπως ΝΕΟΑΝΕΞΕΛ; Δεν είναι εύηχα και προκαλούν περίεργους συνειρμούς…


Σχολιάστε εδώ