Κερδίζει το στοίχημα η Εθνική

Έχει κυριολεκτικά σημάνει συναγερμός και όλα τα στελέχη της τράπεζας, από τον διοικητή της Αλέκο Τουρκολιά, τον πρόεδρό της κ. Χριστοδούλου αλλά και τους γενικούς διευθυντές έχουν… ξαμοληθεί σε όλη τη χώρα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιχειρηματιών ενημερώνουν γιατί πρέπει να βοηθήσουν όλοι για να παραμείνει ελληνική και ανεξάρτητη η Εθνική Τράπεζα για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τουρκολιάς μίλησε σε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Αθήνα, ενώ οι γενικοί διευθυντές πήγαν σε όλες τις περιφέρειες και εξήγησαν στους διευθυντές των υποκαταστημάτων και στους υπαλλήλους τι είμαστε και πού σκοπεύουμε. Ανάλογες επαφές και ενημερωτικές συγκεντρώσεις γίνονται και στο εξωτερικό.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής, «δεν φοβόμαστε την κρατικοποίηση, κρατικοποιημένη ήταν και η Αγροτική Τράπεζα», θέλοντας να δείξουν ότι η ουσία δεν επηρεάζεται. «Αυτό όμως που φοβόμαστε», πρόσθεταν, «είναι η ΤΧΣποίηση». Πρόκειται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει πάρει τα λεφτά από την τρόικα και σε αυτήν δίνει αναφορά και… παρουσιάστε. Εννοούν ότι αν δεν βρεθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση, τότε αυτομάτως η Εθνική θα περάσει στην ιδιοκτησία του Ταμείου. Και από κει και πέρα μέσα στο διάστημα τριών χρόνων γύρευε σε ποια χέρια θα πέσει από την στιγμή που θα καταβάλει στο Ταμείο το 20% της αξίας της Τράπεζας και παίρνει αμέσως το μάνατζμεντ, με τη δέσμευση σε κάποιο τακτό χρονικό διάστημα να πάρει όλο το πακέτο.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι «γιατί να μείνει ελληνική και να αποτελεί… μαγαζάκι της εκάστοτε κυβέρνησης και όποιος είναι φανερά αντίθετος μπαίνει στον μαυροπίνακα; Και με ξένους επικεφαλής δεν θα δίνονται δάνεια και χρηματοδοτήσεις στους κολλητούς».

Ναι είναι η απάντηση από την πλευρά εκείνων που μάχονται για να συγκεντρωθεί το ποσό των 780 εκατ. ευρώ, μόνο που μια ξένη διοίκηση θα διοχετεύει τις καταθέσεις Ελλήνων σε χώρες άλλες και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και αυτά τα χρήματα θα λείπουν από την ελληνική αγορά.

Η Eurobank

Τα νέα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, δεν είναι καλά ως προς την εξεύρεση του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση, που είναι κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ