Επιχειρηματίες στα… σίδερα, χιλιάδες σπίτια στο σφυρί!

Ρυθμίσεις-ανάσα περίμενε από την κυβέρνηση η ελληνική κοινωνία, που στενάζει από τα χρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις υποδείξεις της «τρόικας» και των τραπεζιτών, φέρνει πολύ σύντομα στη Βουλή δύο ρυθμίσεις… λαιμητόμους, που συντάχθηκαν με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων από το κράτος και τα πιστωτικά ιδρύματα, έστω και αν χιλιάδες επιχειρηματίες καταλήξουν στις φυλακές για χρέη (ήδη αναζητείται στρατόπεδο εντός Αττικής για να τους υποδεχθεί…) ή αν χιλιάδες οικογένειες με στεγαστικά δάνεια μείνουν χωρίς σπίτι! Η περίοδος εφαρμογής των σκληρών μέτρων των διαδοχικών Μνημονίων μπαίνει στο πιο επικίνδυνο, για την ελληνική κοινωνία, στάδιό της, καθώς οι πολυδιαφημισμένες «τελευταίες ευκαιρίες» στους οφειλέτες του Δημοσίου και τους δανειολήπτες των τραπεζών στην πραγματικότητα ανοίγουν τον δρόμο για το «μεγάλο ξεκαθάρισμα», στο οποίο αναπόφευκτα οδηγεί η οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας. Και αυτό γιατί πίσω από τις «τελευταίες ευκαιρίες» βρίσκονται οι κατασχέσεις περιουσιών, οι μαζικές φυλακίσεις οφειλετών και οι, εξίσου μαζικοί, πλειστηριασμοί κατοικιών, που αγοράσθηκαν με δανεικά.

Με άλλα λόγια, οδηγούμαστε ολοταχώς στο μνημονιακό «τέλος παιχνιδιού», όπου πλέον όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δεν θα έχουν την «πολυτέλεια» που τους προσφέρθηκε στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων και της οικονομικής κατάρρευσης, να μεταθέτουν στο μέλλον την πληρωμή του σκληρού αντιτίμου, δηλαδή της απώλειας της περιουσίας, ή, ακόμη χειρότερα, της ίδιας της ελευθερίας τους. Στο εξής, μετά την ψήφιση των νομοθετημάτων για τις «τελευταίες ευκαιρίες», θα βρίσκονται μπροστά σε όλες τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας, καθώς κυβέρνηση και «τρόικα» καθιστούν σαφές ότι η διάσωση του κράτους και των τραπεζών προέχει στους σχεδιασμούς τους, έναντι της διάσωσης των πολιτών της πρώτης αποικίας χρέους της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, όπως φοβούνται πολλοί οικονομικοί αναλυτές, οι δύο ρυθμίσεις «τελευταίας ευκαιρίας» εισάγονται σε λάθος χρόνο: εξαρχής είχε σχεδιασθεί, από κοινού με την «τρόικα», να νομοθετηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, με βάση την υπόθεση ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα εμφάνιζε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, για να επανέλθει στην («αναιμική») ανάπτυξη από το 2014. Έτσι, με δεδομένη την αναστροφή των οικονομικών συνθηκών, που παράγουν την αδυναμία των πολιτών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, είχε εκτιμηθεί ότι οι «τελευταίες ευκαιρίες» θα έπιαναν, πράγματι, τόπο και οι περισσότεροι πολίτες, έστω με δυσκολία, θα κατάφερναν να τις αξιοποιήσουν.

Όμως, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα, καθώς ακόμη και ο υπεραισιόδοξος Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται πλέον ότι ανάκαμψη θα δούμε όχι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, αλλά από το 2014 (και… βλέπουμε, όπως λένε οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές). Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπούν οι «τελευταίες ευκαιρίες» σε… λαιμητόμους για τους περισσότερους οφειλέτες του κράτους και των τραπεζών. Δηλαδή, αντί να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να «ξελασπώσουν» και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, να τους οδηγήσουν ακόμη πιο κοντά στην απόλυτη καταστροφή!


Σχολιάστε εδώ