Ενέσεις αισιοδοξίας…
Να εξασφαλιστούν οι δόσεις των 2,8 και 6 δισ. και παράλληλα να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι απολύσεις των επίορκων (και όχι μόνο…) δημοσίων υπαλλήλων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ.ά. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την «τρόικα» (θα επιστρέψει τον Ιούνιο για τον τελικό έλεγχο), ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι η χώρα σταθεροποιείται και θωρακίζεται, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, ότι σύντομα η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από Μνημόνια και εν κατακλείδι… άναψε ένα φως στο βάθος του τούνελ. Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που προειδοποίησε ότι ο δρόμος που απομένει να διανύσει η χώρα είναι δύσβατος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην περίπτωση που δεν τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αντίθετα, ο Π. Τόμσεν, αφού επισήμανε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά, ότι η Ελλάδα βαδίζει πλέον με σταθερά βήματα, αφού αναφέρθηκε στις αδυναμίες (φοροδιαφυγή κ.ά.), κατέστησε σαφές ότι, αν η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα νέο «κούρεμα» του χρέους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
«Συντρίμμια»
ΤΟ ίδιο αισιόδοξα δεν είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για δημιουργία «τεχνητής αισιοδοξίας» και για… ερχομό νέων επώδυνων μέτρων. «Βαφτίζουν το μνημονιακό έγκλημα ως επιτυχία», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος που βλέπει σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας, εκεί που όλοι βλέπουν τα συντρίμμια μιας κατάφωρα άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισήμαναν ότι το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός δεν αντιμετωπίζεται με ψέματα και υποσχέσεις, αλλά με εθνικά υπερήφανη πολιτική. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων, το ΚΚΕ εκτίμησε ότι στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ο διχασμός των εργαζομένων.
Άνοιξε «παράθυρο»
Η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων στο ζήτημα των απολύσεων ήταν αυτή που άναψε το «πράσινο φως» για το πέρας των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Μέχρι το τέλος του χρόνου 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι (επίορκοι, ανεπαρκείς, παράτυπα προσληφθέντες κ.ά.) θα δουν την πόρτα της εξόδου και άλλοι 11.000 κατά τη διάρκεια του 2014. Από πολλές πλευρές θεωρείται ότι η απόφαση αυτή ανοίγει «παράθυρο» για μαζικές απολύσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι των οποίων η θέση καταργείται θα οδηγούνται σταδιακά στην απόλυση. Τον άλλο μήνα ξεκινάει νέος κύκλος συγχωνεύσεων Οργανισμών, με αποτέλεσμα χιλιάδες να βρεθούν στον αέρα. Ερώτημα παραμένει το κατά πόσο θα τηρηθεί κατά γράμμα η κυβερνητική δέσμευση ότι για κάθε έναν που απολύεται θα προσλαμβάνεται ένας νέος, αυξημένων προσόντων, υπάλληλος. Καθότι με την αναλογία αυτή θα καθυστερήσει κατά πολύ η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θέτουν ως όρο οι δανειστές.
Τον… ανέστειλαν!
ΜΙΑ αποστροφή του Αλ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» περί «αναστολής» του Μνημονίου προκάλεσε ποικίλα ερωτήματα και νέο γύρο αντιπαράθεσης με τα κυβερνητικά κόμματα. Το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Σταθάκης κ.ά.), που… διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής αλλά μόνο κατάργησης του Μνημονίου. Η ΝΔ έσπευσε να εκμεταλλευθεί το γεγονός, έκανε λόγο για πολυγλωσσία και διατύπωσε το ερώτημα αν τον ΣΥΡΙΖΑ «διοικεί» ο Τσίπρας ή ο Λαφαζάνης. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ μαδούν τη μαργαρίτα για το ευρώ». Απαντώντας στις επικρίσεις, η Κουμουνδούρου σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή γραμμής σχετικά με το ευρώ και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των απόψεων του κ. Τσίπρα. Κατηγόρησε, μάλιστα, γι’ αυτό τα «χαλκεία» της ΝΔ, που στην περίπτωση αυτή είχαν και τη στήριξη του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά, πάντως, του κ. Τσίπρα προκάλεσε αρκετές γκρίνιες και τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τους… έγραψε!
Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να μην ανταποκριθεί στην κλήση της Προανακριτικής να προσέλθει και να καταθέσει αυτοπροσώπως για τη λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Προτίμησε να τους ξαναστείλει γραπτό υπόμνημα. Τα κυβερνητικά κόμματα ανέφεραν ότι το θέμα κλείνει, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός λόγω της βουλευτικής ασυλίας δεν είναι δυνατόν, βάσει του νόμου, να προσαχθεί βιαίως, όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε κάθε άλλη περίπτωση. Η πρόβλεψη του νόμου δεν εμπόδισε τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ζητήσουν επιτακτικά τη βίαιη προσαγωγή του, με το ΠΑΣΟΚ να στηλιτεύει αυτήν τους τη… συμπόρευση. Ωστόσο, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο Β. Βενιζέλος είπε ότι αν τον ρωτούσε ο κ. Παπανδρέου θα τον συμβούλευε να πάει στην Προανακριτική.
Αλλαγή –μόνο– ηγεσίας
ΣΕ αμιγώς πολιτικό επίπεδο, το θέμα των ημερών είναι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, χωρίς αυτό από πουθενά να συνεπάγεται και αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Ύστερα από 22 χρόνια η Αλ. Παπαρήγα αποχώρησε, όπως αναμενόταν εδώ και μήνες, από τη θέση της γενικής γραμματέως και τη διαδέχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας. Ο τελευταίος θεωρείται από τους πλέον «σκληρούς» στο κόμμα και είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε είδους πολιτικές συνεργασίες. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια σκληρή στάση, όχι μόνο απέναντι στα λεγόμενα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και σ’ εκείνα που κινούνται στο αριστερό τόξο (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ). Το ερώτημα είναι αν το ιστορικό κόμμα θα καταφέρει να ανακάμψει ή θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων.