Ελεύθεροι πλειστηριασμοί, ανεξέλεγκτα τα κοράκια…

Όπως τονίσθηκε, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εξετάσουν στο άμεσο μέλλον την εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με τις βέλτιστες αντίστοιχες πρακτικές του διεθνούς χώρου.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν πέσει όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στα «κοράκια» να αγοράζουν μαζικά δάνεια από ελληνικές τράπεζες: το κυριότερο εμπόδιο, βέβαια, είναι η απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη έως 200.000 ευρώ, η οποία με μαθηματική βεβαιότητα οδηγείται στην άρση της, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, λόγω κεφαλαιακής στενότητας και πιέσεων ρευστότητας, να συρρικνώσουν τάχιστα τους ισολογισμούς τους, με πρώτο βήμα την «αποβολή» των προβληματικών δανείων. Αυτά η «τρόικα» και οι τραπεζίτες θέλουν να τα δουν να «πακετάρονται» και να πωλούνται για λίγα σεντ του ευρώ ανά απαίτηση στα επενδυτικά κεφάλαια που ειδικεύονται στην αγορά τέτοιων δανείων και στο… απηνές κυνηγητό των δανειοληπτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδος.


Σχολιάστε εδώ